Διακοπές με το μωρό-Το αλφαβητάρι της ασφάλειας

Από τη Βέρα Πλαΐνη,
Παιδίατρος, Επιστημονική Συνεργάτις Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Οι πρώτες διακοπές με το μωρό είναι πηγή ανασφάλειας -για ευνόητους λόγους- για πολλούς γονείς. Όμως, όλα μπορούν να εξελιχθούν ομαλά αν οι γονείς φροντίσουν ορισμένα απλά πράγματα. Ποια είναι αυτά και ποια σημεία πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα;
Με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου πολλοί νέοι γονείς ανησυχούν για το πώς τα... πολύ νεότερα μέλη της οικογένειας θα αντιμετωπίσουν ένα ταξίδι και την επακόλουθη αλλαγή περιβάλλοντος. Όλα θα εξελιχθούν ομαλά και η οικογένεια θα απολαύσει τις διακοπές της εφόσον γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες και τηρηθούν βασικοί κανόνες προστασίας. Το βρέφος-ταξιδιώτης θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί με τα πολυδύναμα υποχρεωτικά εμβόλια τουλάχιστον 4 εβδομάδες πριν από τις διακοπές. Ακόμα, οι συνθήκες μεταφοράς αποτελούν σημαντική παράμετρο για την ομαλή διεξαγωγή του ταξιδιού. Τα βρέφη, ευάλωτα στις αυξήσεις θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, κινδυνεύουν από υπερθερμία ή αφυδάτωση αν περιοριστούν σε κλειστούς χώρους, όπως π.χ. σε ένα αυτοκίνητο εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία και χωρίς αερισμό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Είναι γνωστό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπό αυτές τις συνθήκες, η θερμοκρασία εντός του οχήματος ανέρχεται στους 50ο C. Γι’ αυτό απαιτούνται ελαφριά βαμβακερή ένδυση, σκίαστρα στα παράθυρα-εισόδους της ηλιακής ακτινοβολίας και χαμηλή ρύθμιση στο air condition του αυτοκινήτου. Επιπροσθέτως, η ασφαλής μεταφορά προϋποθέτει ειδικό κάθισμα με ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων, τοποθετημένο στην πίσω θέση του αυτοκινήτου, και πάντα υπό το άγρυπνο μάτι της μητέρας, καθισμένης δίπλα του, για τυχόν αναγωγές. Η σίτιση πραγματοποιείται τουλάχιστον 2 ώρες πριν από το ταξίδι και θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην παροχή υγρών κατά τη διάρκειά του. Για πιο μακρινές αποστάσεις επιβάλλονται σύντομες στάσεις για ξεμούδιασμα - αλλαγή πάνας, η οποία θα πρέπει να είναι βρεγμένη, ένδειξη ότι τα παρεχόμενα υγρά είναι ικανοποιητικά.
Σ τ ο ξ ε ν ο δ ο χ ε ί ο
Στον τελικό προορισμό, για να είναι προς... αμοιβαίο όφελος βρέφους και γονιών οι διακοπές, οι συνθήκες διαβίωσης χρειάζεται να προσομοιάζουν με εκείνες της μόνιμης διαμονής, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ανέσεις για τη φροντίδα του μωρού, όπως: δυνατότητα βρασμού σκευών και υγρών, δροσερό κατάλυμα κ.λπ. Απαιτείται, λοιπόν, πρόληψη των βρεφικών διαρροιών με την τήρηση του χρυσού κανόνα «βράζουμε τα πάντα». Ο μητρικός θηλασμός είναι το καλύτερο μέτρο αποφυγής αυτών των συμπτωμάτων, εφόσον το μωρό θηλάζει. Παρ’ όλα αυτά, αν εμφανιστούν διαρροϊκές κενώσεις, ελέγχουμε τη θερμοκρασία του σώματος, χορηγούμε ηλεκτρολυτικά διαλύματα και αρκετά υγρά στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Αν οι διάρροιες συνεχίζονται, προστρέχουμε σε παιδιατρική εκτίμηση, καθώς δεν επιτρέπεται να χορηγούνται στα βρέφη αντιδιαρροϊκά φάρμακα. Οι βρασμένες τροφές διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 10ο C, για 4 - 5 ώρες το πολύ. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θα πρέπει να αποφεύγεται και γι’ αυτό οι ιδανικές ώρες για περίπατο και γενικώς για παραμονή εκτός οικίας είναι πριν από τις 11 το πρωί και μετά τις 5 το απόγευμα. Και σε αυτήν την περίπτωση, πριν από την έξοδο βάζουμε ειδικό αντηλιακό στα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Επίσης, χρησιμοποιούμε καπέλο.
Σ τ η θ ά λ α σ σ α
Στη θάλασσα μπαίνουμε με το μωρό σιγά-σιγά και όχι απότομα, το παρακολουθούμε πάντοτε από κοντά και συνολικά δεν παραμένουμε στο νερό πάνω από 15 λεπτά. Έπειτα, το βάζουμε κάτω από την ομπρέλα θαλάσσης μέχρι και για 10 λεπτά, αφού το σκουπίσουμε απαλά, του αλλάξουμε πάνα και του βάλουμε αντηλιακό. Αμέσως μετά, το μεταφέρουμε σε σκιερό, δροσερό μέρος. Είναι απαραίτητο να αποφεύγονται οπωσδήποτε τα ηλιακά εγκαύματα, καθώς η ηλιακή ενέργεια δρα αθροιστικά στο ανθρώπινο σώμα προκαλώντας σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις και προδιάθεση για κακοήθειες. Όσον αφορά στην περιποίηση του βρεφικού δέρματος μετά το θαλάσσιο μπάνιο, θα πρέπει όσο γίνεται συντομότερα να ξεπλένεται καλά με νερό δικτύου και ήπιο αντισηπτικό υγρό σε όλο το σώμα. Έτσι, αποφεύγονται δερματικές μολύνσεις, ουρηθρίτιδες κ.ά. Αμέσως μετά, εφαρμόζουμε μαλακτικές ειδικές ενυδατικές κρέμες, υγρή πούδρα στις πτυχές (μασχαλιαίες, τραχήλου, μηρογεννητικές), αποφεύγουμε όμως κρέμες φραγμού και πούδρες σε σκόνη. Τα γεύματα του βρέφους προγραμματίζονται ανάλογα με την ηλικία και ο συνολικός χρόνος ύπνου παραμένει 12 - 16 ώρες το 24ωρο.
Έ ν τ ο μ α κ α ι μ ο λ ύ ν σ ε ι ς
Για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα από έντομα, θα πρέπει, μετά τη δύση του ηλίου, τα ρουχαλάκια του μωρού να είναι ανοι- χτόχρωμα και να καλύπτουν όλο το μήκος των άκρων. Επίσης, να εφαρμόζονται ταμποναριστά στα ακάλυπτα μέρη όπως και στα ρούχα μικρές ποσότητες αντικουνουπικών σκευασμάτων ειδικών για βρέφη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου επιβάλλεται η χρήση κουνουπιέρας. Στο εμπόριο υπάρχουν άοσμες αντικουνουπικές ταμπλέτες, οι οποίες, σημειωτέον, πρέπει να τοποθετούνται στο διάδρομο και όχι στο παιδικό δωμάτιο. Ενδεχόμενες επιμολύνσεις του δέρματος από δήγματα εντόμων ή από μικροτραυματισμούς (εκδορές - γδαρσίματα) αντιμετωπίζονται με καθαρό οινόπνευμα και κατά περίπτωση με αντισηπτική ή αντιβιοτική κρέμα τοπικής εφαρμογής για 2 - 3 μέρες. Σε διαφορετική περίπτωση, επιβάλλονται η πληροφόρηση του γονέα από θεράποντα ιατρό και η εξατομίκευση της αντιμετώπισής τους. Καλό καλοκαίρι!


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital