Ιστορική Αναδρομή

Ιστορική Αναδρομή

1966

Μια ομάδα καταξιωμένων Μαιευτήρων - Γυναικολόγων με όραμα μια «Πρότυπη Μαιευτική & Γυναικολογική Μονάδα», θέτουν τις βάσεις για τη δημιουργία του ΛΗΤΩ.
Οι ιατροί αυτοί ήταν οι εξής: κ.κ. Παναγιώτης Αγρανιώτης, Εμμανουήλ Βασσάλος, Θωμάς Βιτάλης, Αθανάσιος Καθαρός, Κωνσταντίνος Λάππας, Επαμεινώνδας Μεγαπάνος, Γεώργιος Νούτσος, Νικόλαος Παπαδάκης, Παναγιώτης Παπαδιόχος, Αριστοτέλης Σταυρόπουλος, Ιωάννης Βασίλας, Χρήστος Βρεττός, Τηλέμαχος Ζωίδης, Νικόλαος Κολιόπουλος, Νικόλαος Λιακάκος και Κωνσταντίνος Παπαπέτρου.

1970

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 14 Ιουνίου 1970, το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ εγκαινιάζει την επιτυχημένη πορεία του. Το όνομά του - εμπνευσμένο από την ελληνική μυθολογία και τη Λητώ, μητέρα των θεών Άρτεμη και Απόλλωνα - συμβολίζει την ευγονία και την απόκτηση πολλών και υγιών παιδιών. Βασικοί στόχοι των ιδρυτών του Μαιευτηρίου αποτέλεσαν η πρωτοπορία και η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε ένα άρτιο περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών.

1986

Στους χώρους του ΛΗΤΩ οργανώνεται η πρώτη ιδιωτική κλινική μαστού.

1991

Το ΛΗΤΩ συνεχίζει την ανοδική του πορεία στο χώρο της υγείας και το νομικό του πρόσωπο μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία. Λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών, καθώς και την απόκτηση παράπλευρων χώρων για στάθμευση και για εγκατάσταση γραφείων ιατρών και διαφόρων υποειδικοτήτων.

1995

Το ΛΗΤΩ δημιουργεί τη θυγατρική εταιρεία “Α-LAB”. Πρόκειται για ένα πρότυπο Κέντρο Μοριακής Bιολογίας και Κυτταρογενετικής, όπου με τη συμβολή κορυφαίων και εξειδικευμένων επιστημόνων και με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, παρέχονται όλες οι υπηρεσίες γενετικής και προγεννητικού ελέγχου, εξετάσεις και εφαρμογές της μοριακής βιολογίας.

1999

Το ΛΗΤΩ γίνεται το πρώτο Μαιευτήριο στην Ελλάδα στο οποίο πραγματοποιείται τοκετός στο νερό, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα μέσα στην Αίθουσα Τοκετών. 

2004

Χρονιά κατά την οποία ολοκληρώνεται το κτίριο της διοίκησης του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ με σύγχρονα γραφεία και χώρους εργασίας.
Σε αυτό στεγάζεται η αίθουσα συνεδριάσεων όπου πραγματοποιούνται τακτικά επιστημονικές εκδηλώσεις για ιατρούς, σεμινάρια εκπαίδευσης προσωπικού, αλλά και οι κοινωνικές εκδηλώσεις της Κλινικής. 

2007

Το ΛΗΤΩ, με πορεία συνεχούς ανέλιξης, ενσωματώνεται στο «ΥΓΕΙΑ», τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο στον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα. Στον ίδιο όμιλο συμπεριλαμβάνονται ήδη και ενώνουν τις δυνάμεις τους, τα νοσοκομεία «ΥΓΕΙΑ», «ΜΗΤΕΡΑ», καθώς και το «Παίδων ΜΗΤΕΡΑ», αλλά και πλήθος άλλων εταιρειών.

2010

Συμπληρώνονται 40 χρόνια ΛΗΤΩ: Όραμα, Αφοσίωση, Μέλλον. Η κλινική ανακαινίζεται, αναβαθμίζεται και πρωτοπορεί συνεχώς, καθώς επεκτείνει τις υπηρεσίες της, δημιουργώντας αξιόπιστα τμήματα εναλλακτικού τοκετού.

Όσες γυναίκες το επιθυμούν μπορούν να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της κύησης και του τοκετού, όσο το δυνατόν πιο κοντά και εναρμονισμένα με τους ρυθμούς της μητέρας φύσης: Τοκετός στο νερό (ήδη από το 1999), τοκετός σαν στο σπίτι, μαθήματα yoga, ψυχολογική υποστήριξη και τμήμα βελονισμού, είναι μόλις μερικά από τα πρωτοποριακά τμήματα και υπηρεσίες που εγκαινιάζονται.

Την ίδια χρονιά, το A-LAB πιστοποιείται για τις υπηρεσίες του κατά ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 15189:2007 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης.

2011

Η ριζική ανακαίνιση των χώρων της Κλινικής ολοκληρώνεται με την ανανέωση της Αίθουσας Τοκετών, συμπεριλαμβανομένου και του δωματίου του τοκετού στο νερό.

2012

Το ΛΗΤΩ προχωράει σε συνεργασία με τον ασφαλιστικό φορέα του ΕΟΠΥΥ και από τον Απρίλιο εξυπηρετεί περιστατικά ασφαλισμένων του εν λόγω ταμείου.

2013

Το ΛΗΤΩ αποκτά ένα νέο χειρουργικό τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των περιστατικών.

Επιπλέον, η Αίθουσα Διαλέξεων και Εκδηλώσεων της Κλινικής μετονομάζεται σε "Επαμεινώνδας Μεγαπάνος", προς τιμήν του Επίτιμου Προέδρου, ενός εκ των ιδρυτών & επί σειρά ετών Πρόεδρου του Δ.Σ., του εξαίρετου επιστήμονα Επαμεινώνδα Μεγαπάνου.

2014

Στο Χειρουργείο του ΛΗΤΩ, πραγματοποιείται με απόλυτη επιτυχία λαπαροσκοπική επέμβαση και λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή σε νεαρή γυναίκα που διένυε τον 6ο μήνα εγκυμοσύνης, η οποία παρουσίασε οξεία χολοκυστίτιδα, λόγω απόφραξης του κυστικού πόρου από λίθο.

Παράλληλα, το ΛΗΤΩ, προσφέρει από το 2014 και κάθε μήνα δωρεάν διάγνωση σε Pap-tests γυναικών που εξυπηρετούνται στα πολυϊατρεία των "Γιατρών του Κόσμου", στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθειά τους για δωρεάν παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης.

2015

Στο πλαίσιο επιστημονικής διάλεξης, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διαλέξεων "Επαμεινώνδας Μεγαπάνος" της Κλινικής, με θέμα "Επείγουσα επεμβατική μαιευτική και VBAC", ανακοινώθηκαν τα εντυπωσιακά στατιστικά, τόσο για τα ελληνικά, όσο και για τα διεθνή δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία στο ΛΗΤΩ το 2015, τρεις στις τέσσερις γυναίκες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, μετά από καισαρική τομή.

2016

Τα Κεντρικά Εργαστήρια του ΛΗΤΩ, πιστοποιούνται από τον Φορέα Πιστοποίησης TUV Austria Hellas, με το πρότυπο ISO 9001:2008, που αφορά στα συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας.

2017

Με αφορμή την «ενηλικίωση» του 1ου τοκετού στο νερό στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο ΛΗΤΩ το 1999, διοργανώθηκε διήμερη εκδήλωση με ενημερωτικές ομιλίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι έως τότε στο ΛΗΤΩ είχαν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 200 τοκετοί στο νερό.

Παράλληλα, με τη συμπλήρωση 48 χρόνων παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, το ΛΗΤΩ επισφραγίζει τη σχέση εμπιστοσύνης και τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των υπηρεσιών του με το νέο λογότυπο, εναρμονισμένο με τις αξίες και τις ανάγκες της εποχής.

2018

Το Νοέμβριο, ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΥΓΕΙΑ και με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, αποκτά την κυριότητα όλων των θυγατρικών του Ομίλου ΥΓΕΙΑ: τις κλινικές ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ, την εταιρεία Y – LOGIMED και το A-LAB.

Το ΛΗΤΩ βραβεύεται από το Κέντρο Υγείας και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Υπουργείου Υγείας, για τη συμμετοχή του στον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης για τη χρονική περίοδο 2017-2018, στο πλαίσιο των βραβεύσεων "Αντιγριπικός εμβολιασμός των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας".

Επιπλέον, λαμβάνει βράβευση και από το θεσμό Corporate Superbrands 2018-2019, ως κορυφαία εταιρική επωνυμία στην Ελλάδα.

2019

Ολοκληρώνεται η υπογραφή της νέας στρατηγικής συμφωνίας του Ομίλου Hellenic Healthcare Group με την Εθνική Ασφαλιστική για την κάλυψη των ασφαλισμένων της στα θεραπευτήρια του Ομίλου.

2020

50 χρόνια ΛΗΤΩ: γιορτή με τον κόσμο που τόσα χρόνια το εμπιστεύεται και το αγαπά για τις μοναδικές υπηρεσίες του.
Οι αριθμοί που αξίζει να αναφερθούν σε αυτό το μισό αιώνα παρουσίας στο χώρο υγείας στην Ελλάδα:
-περισσότεροι από 196.000 τοκετοί
-περισσότερα από 198.000 νεογνά
-περισσότεροι από 600 φυσιολογικοί τοκετοί μετά από καισαρική τομή (VBAC)
-αποκλειστικός μητρικός θηλασμός στο 70% των γυναικών που γέννησαν στο ΛΗΤΩ
-το 62% των εργαζομένων απασχολείται στο ΛΗΤΩ για περισσότερα από 10 χρόνια

2021

To ΛΗΤΩ μετατρέπεται σε κλινική νοσηλείας COVID - 19, προκειμένου να συνδράμει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο δοκιμάζεται, και προσφέρει όλες του τις δυνάμεις (υλικοτεχνικές υποδομές, προσωπικό, ιατρικές υπηρεσίες) στο κοινωνικό σύνολο.

2022

Το ΛΗΤΩ, με βαθιά ενσυναίσθηση της κρίσιμης κατάστασης στην πορεία της πανδημίας, μετατρέπεται εκ νέου σε κλινική COVID - 19.

Ταυτόχρονα, λαμβάνεται άδεια Γενικής Κλινικής και ξεκινούν έργα προκειμένου να προετοιμασθεί η λειτουργία νέων τμημάτων. Τίθεται σε λειτουργία το νέο τμήμα Αξονικής Τομογραφίας, με νέο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας, το Somatom go.Up της εταιρείας Siemens.

Παράλληλα, πιστοποιείται κατά τα πρότυπα ΕΝ ISO 9001:2015 και ΕΛΟΤ ΕΝ 15224:2017, που αφορούν το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει η Κλινική.

2023

Εγκαθίσταται νέος Μαγνητικός Τομογράφος της εταιρείας Siemens, μοντέλο MAGNETOM Altea™ 1,5Τ. Πρόκειται για ένα υπερσύχρονο σύστημα Μαγνητικής Τομογραφίας που ενσωματώνει μοναδικές τεχνολογίες, εξασφαλίζοντας τόσο βελτιωμένη ποιότητα απεικόνισης, όσο και άνεση κατά την εξέταση.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital