Υστεροσαλπιγγογραφία

Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι μία πολύτιμη εξέταση η οποία, χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, βοηθάει στη διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας. Ο ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης που πραγματοποιεί την εξέταση, με την έγχυση σκιαγραφικού σκευάσματος πετυχαίνει να απεικονίσει με μεγάλη ακρίβεια τόσο τη μητρική κοιλότητα, όσο και τις σάλπιγγες και να αποτυπώσει τη φυσιολογική βατότητα των σαλπίγγων.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης μας κατευθύνουν και στη διερεύνηση άλλων παθολογικών γυναικολογικών καταστάσεων, σε περιστατικά όπως είναι οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, η αιμορραγία, οι περίοδοι αμηνόρροιας και η ανάδειξη όγκων στη μητρική κοιλότητα.

Σημαντικές πληροφορίες για την ασφαλή διενέργεια της εξέτασης:

  • Η εξέταση διενεργείται από την 6η μέχρι την 11η ημέρα του κύκλου.
  • Σε περιπτώσεις διερεύνησης ανεπάρκειας τραχήλου, η εξέταση διενεργείται από τη 18η ως την 22η ημέρα.
  • Απαιτείται πλήρης αποχή ελεύθερης σεξουαλικής επαφής από την αρχή της περιόδου μέχρι την ημέρα της εξέτασης. Είναι σημαντικό να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα εγκυμοσύνης, πριν τη χρήση ακτίνων Χ.
  • Περιπτώσεις αλλεργίας ή θυρεοειδοπάθειας πρέπει να αναφέρονται πριν από την εξέταση.

Η προετοιμασία

Τόσο ο θεράπων ιατρός, όσο και το προσωπικό της Κλινικής μας, θα σας δώσουν οδηγίες προετοιμασίας. Ανάλογα με την ώρα που θα πραγματοποιήσετε την εξέτασή σας, θα σας ζητηθεί να έχει προηγηθεί ένα ελαφρύ γεύμα, είτε το προηγούμενο βράδυ (για πρωινή εξέταση), είτε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (για απογευματινή εξέταση). Μία ώρα πριν λαμβάνεται αναλγητικό ή μυοχαλαρωτικό φάρμακο, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χορήγηση αντιβίωσης θεωρείται απαραίτητη για την αποφυγή ενδεχόμενων λοιμώξεων.

Η εξέταση

Το προσωπικό μας θα σας βοηθήσει να τοποθετήσετε το σώμα σας στο ακτινολογικό τραπέζι, σε γυναικολογική θέση. Με τη βοήθεια κολποδιαστολέα εφαρμόζεται στον τράχηλο ειδικός καθετήρας μέσω του οποίου γίνεται η έγχυση της σκιαγραφικής ουσίας υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο. Ο λόγος που γίνεται χρήση σκιαγραφικού είναι για την καλύτερη απεικόνιση της μήτρας και των σαλπίγγων. Στη συνέχεια, λαμβάνονται στοχευμένες ακτινολογικές λήψεις και η εξέταση έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχει περίπτωση να σας ζητηθεί η αλλαγή θέσης, είτε σε πλάγια, είτε σε όρθια, για την καλύτερη λήψη εικόνων.

Οι εξεταζόμενες αναφέρουν κάποιες φορές μία ήπια ενόχληση ή πόνο που θυμίζει αυτόν της περιόδου. Είναι φυσιολογικά συμπτώματα που δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσουν, καθώς η διάτασης της μήτρας και ο ερεθισμός του περιτοναίου με τη διάχυση του σκιαγραφικού, μπορούν να προκαλέσουν αυτά το αίσθημα. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία τους είναι παροδική και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ήπια αναλγητικά.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εξέταση δεν επηρεάζει τη φυσική σας κατάσταση και μετά την ολοκλήρωσή της θα είστε σε θέση να αποχωρήσετε και να επιστρέψετε κανονικά στο πρόγραμμά σας. Μερικές φορές αναφέρεται ζαλάδα ή κάποιες κράμπες για μία - δύο ημέρες μετά την εξέταση, όπως και ελαφρά κολπική αιμορραγία. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου αναφέρεται αλλεργική αντίδραση στη χρήση της σκιαγραφικής ουσίας, παρόλα αυτά η κλινική μας είναι επανδρωμένη με το ιατρικό προσωπικό που μπορεί να χειριστεί οποιαδήποτε περίπτωση.

Τα αποτελέσματα

Ο ιατρός ακτινοδιαγνώστης θα σας ενημερώσει άμεσα για τα αποτελέσματα της εξέτασης, προκειμένου να συζητήσετε με τον θεράποντα ιατρό σας την αντιμετώπιση και θεραπεία που ενδεχομένως χρειαστεί να ακολουθήσετε.


Επικοινωνία

210-6902100

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital