Κολποσκοπήσεις & Παθολογία Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος
Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση που πραγματοποιείται για τη διάγνωση οποιασδήποτε βλάβης του τραχήλου, του κόλπου ή του αιδοίου και γίνεται συνήθως μετά από ένα παθολογικό τεστ Παπ ή εάν διαπιστώσουμε κάτι ύποπτο κατά τη γυναικολογική εξέταση.
Με την κολποσκόπηση ο έμπειρος ιατρός έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες που δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, κατά την απλή εξέταση.
Η ύπαρξη ψευδώς αρνητικών και ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων τόσο της κυτταρολογικής (τεστ Παπ), όσο και της κολποσκοπικής εξέτασης αλληλοσυμπληρώνονται. Παρόμοια με αυτή του τεστ Παπ είναι και η ανίχνευση των ογκογόνων τύπων του ιού HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων).
Πως γίνεται η κολποσκόπηση;
Η κολποσκόπηση διαρκεί 15 έως 25 λεπτά και πραγματοποιείται ως εξής: Από τη γυναικολογική θέση ο ιατρός χρησιμοποιεί κολποδιαστολέα, για να φανεί εύκολα ο τράχηλος που βρίσκεται στο βάθος του κόλπου, τοποθετεί το κολποσκόπιο στο άνοιγμα του κόλπου και έτσι δεν έρχεται σε επαφή με τα γεννητικά όργανα.
Το κολποσκόπιο αποτελεί ένα μικροσκόπιο, το οποίο μεγεθύνει την εικόνα έως και 40 φορές και με τη βοήθειά του ο ιατρός είναι σε θέση να ελέγξει τον τράχηλο με λεπτομέρεια. Επιπλέον, χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες και φωτισμός για να γίνουν εμφανείς οι παθολογικές περιοχές από τις οποίες προήλθαν τα παθολογικά κύτταρα στο τεστ Παπ.
Δείγμα του ιστού τοποθετείται σε ένα μπουκαλάκι με συντηρητικό και αποστέλλεται στο εργαστήριο για εξέταση.
Θα πονέσει η κολποσκόπηση ή η βιοψία;
Η βιοψία που γίνεται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της κολποσκόπησης μπορεί να μοιάζει με «τσιμπηματάκι», αλλά αυτό διαρκεί μια στιγμή.
Τι συμβαίνει μετά την κολποσκόπηση;
Ο ιατρός εξηγεί τι είδε στην κολποσκόπηση, αν ελήφθη βιοψία και αν υπάρχουν βλάβες για τις οποίες πρέπει να ανησυχεί η γυναίκα. Η έκδοση των αποτλεσμάτων της βιοψίας συνήθως απαιτεί 1-3 εβδομάδες.
Λειτουργία
Τρίτη 18:00 - 20:00
Πέμπτη 09:00 - 12:00