Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική

Στο ΛΗΤΩ λειτουργεί ωτορινολαρυγγολογική κλινική με πλήρη εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό. Εκτός των άλλων, περιλαμβάνει χειρουργικό μικροσκόπιο για την εκτέλεση ωτοχειρουργικών επεμβάσεων και μικρολαρυγγοσκόπησης, αλλά και πλήρης εξοπλισμός για τη διενέργεια ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός και παραρρινίων. Εκτελείται όλη η γκάμα των ωτορινολαρυγγολογικών επεμβάσεων.

Ενδεικτικά αναφέρονται επεμβάσεις:

Ωτοχειρουργικής

Οι συνηθέστερες ωτοχειρουργικές επεμβάσεις είναι:

  • Μυριγγοτομή με ή χωρίς τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού στο τύμπανο.
    Είναι η επέμβαση που διενεργείται για τη χρόνια εκκριτική ωτίτιδα, κατάσταση κατά την οποία η κοιλότητα του τυμπάνου καταλαμβάνεται από υγρό, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η ακοή του ασθενούς.
  • Τυμπανοπλαστική
    Πρόκειται για κατηγορία επεμβάσεων που εκτελούνται για την αποκατάσταση διατρήσεων του τυμπανικού υμένα. Η διάτρηση του τυμπανικού υμένα μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή χρόνιας μέσης ωτίτιδος.
  • Μαστοειδεκτομή
    Περιλαμβάνει διάφορους τύπους εγχειρήσεων που γίνονται με σκοπό να αφαιρεθούν από τις κοιλότητες του ωτός οι αλλοιώσεις της χρόνιας ωτίτιδας ή ένα χολοστεάτωμα (φλεγμονώδης μάζα που διαβρώνει τις δομές του αυτιού).
  • Ωτοπλαστική
    Αισθητικού τύπου επέμβαση που γίνεται για την αποκατάσταση αφεστώτων ώτων (πεταχτά αυτιά).
  • Αναβολοτομή
    Είναι η χειρουργική επέμβαση ωτοσκλήρυνσης.

Ρινοχειρουργική (ενδοσκοπική χειρουργική παραρρινίων, διαφραγματορινοπλαστική, σμίκρυνση ρινικών κογχών κ.ά.)

Οι συνηθέστερες ρινοχειρουργικές επεμβάσεις είναι:

  • Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός και παραρρινίων (FESS)
    Πρόκειται για επεμβάσεις με τις οποίες αντιμετωπίζονται οι αλλοιώσεις της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας καθώς επίσης αφαιρούνται ρινικοί πολύποδες ή άλλες μάζες της ρινός (π.χ. θήλωμα). Ο τύπος της επέμβασης που θα διενεργηθεί επιλέγεται ανάλογα με την παθολογία του κάθε ασθενούς, αλλά σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την αφαίρεση της παθολογίας και τη διεύρυνση των στομίων των παραρρινίων κόλπων (π.χ. ιγμόρειο) προκειμένου να βελτιωθεί ο αερισμός των κόλπων και η απομάκρυνση των εκκρίσεων.
  • Διαφραγματοπλαστική
    Είναι η επέμβαση με την οποία αποκαθίσταται το σκολιό (στραβό) διάφραγμα, κατάσταση η οποία προκαλεί στον ασθενή δυσχέρεια αναπνοής από τη μύτη.
  • Ρινοπλαστική.
    Είναι επέμβαση που γίνεται με σκοπό τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης, αλλά πολύ συχνά και της λειτουργίας της. Συχνά συνδυάζεται με διαφραγματοπλαστική.
  • Σμίκρυνση κάτω ρινικών κογχών
    Οι κάτω ρινικές κόγχες είναι όργανα τα οποία συχνά είναι διογκωμένα, ιδίως σε ασθενείς που πάσχουν από κάποια μορφή χρόνιας ρινίτιδας και προκαλούν κάποιου βαθμού απόφραξη της ρινός, δυσχεραίνοντας την αναπνοή. Η σμίκρυνσή τους γίνεται, είτε με καυτηριασμό, είτε με κάποιου είδους κογχοτομή, ελευθερώνοντας την αναπνοή.

Φάρυγγα

Οι συνηθέστερες επεμβάσεις είναι:

  • Αμυγδαλεκτομή
    Είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται οι αμυγδαλές. Διενεργείται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν από συχνές αμυγδαλίτιδες ή έχουν υπερτροφικές αμυγδαλές που προκαλούν υπνική άπνοια ή χρόνια ενοχλήματα στο λαιμό.
  • Αδενοτομή
    Πρόκειται για την επέμβαση αφαίρεσης των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια). Αφορά κυρίως την παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά δεν αποκλείεται και η διενέργειά της σε ενήλικες.

Μικρολαρυγγοσκόπηση

Κατά την μικρολαρυγγοσκόπηση ο λάρυγγας εξετάζεται με το χειρουργικό μικροσκόπιο υπό γενική αναισθησία, ενώ διενεργούνται χειρισμοί όπως:

  • Λήψη ιστοτεμαχίων για βιοψία
  • Αφαίρεση πολυπόδων
  • Αφαίρεση ογκιδίων
  • Αποκατάσταση πολυποειδούς εκφύλισης των φωνητικών χορδών

Τραχήλου

Πρόκειται για εγχειρήσεις κατά τις οποίες αφαιρούνται από τον τράχηλο μάζες (π.χ. κύστη θυρεογλωσσικού πόρου), όργανα που παρουσιάζουν παθολογία (π.χ. υπογνάθιος αδένας) ή λαμβάνονται διογκωμένοι λεμφαδένες προς βιοψία.

Αντιμετώπιση ροχαλητού

Πρόκειται για μεγάλη κατηγορία επεμβάσεων που αποσκοπούν στην ελάττωση της έντασης του ροχαλητού. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου εξατομικεύεται ανάλογα με την ανατομία και το πρόβλημα του ασθενούς. Ενδεικτικά αναφέρονται η σμίκρυνση της σταφυλής και οι διάφοροι τύποι υπερωιοφαρυγγοπλαστικής.

Στελέχωση Τμήματος

Βασίλης Ντρίνιας, Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου, Επιστημονικά Υπεύθυνος Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής ΛΗΤΩ

 


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital