Εμμηνόπαυση & σεξουαλική δυσλειτουργία-Ενημερωθείτε και χαρείτε τη ζωή

Από τον κ. Κωνσταντίνο Σαμαρά,
Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Ειδικευμένο στη Γυναικολογική Ενδοκρινολογία, Συνεργάτη Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Το σεξ παίζει αναμφισβήτητα μεγάλο ρόλο στη ζωή της προεμμηνοπαυσιακής και ιδιαίτερα της μετεμμηνοπαυσιακής γυναίκας. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση παρατηρείται μια σειρά συμπτωμάτων που δυσχεραίνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Η αντιμετώπισή τους είναι αναγκαία τόσο για οργανικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους.

Μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα και άλλα αίτια σεξουαλικής δυσλειτουργίας
Τα κλασικά συμπτώματα από ανεπάρκεια οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση είναι: εξάψεις,φουντώματα, κατάθλιψη, νυχτερινοί ιδρώτες, κολπική ξηρότητα, δυσπαρευνία (πόνος κατά την επαφή), συρρίκνωση της εισόδου του κόλπου (γίνεται κοντύτερος και στενότερος), ενώ ατροφούν το δέρμα, οι βλεννογόνοι και τα μεγάλα και μικρά χείλη του αιδοίου.
Τα συμπτώματα από την ανεπάρκεια ανδρογόνων είναι: έλλειψη πρωινής ενέργειας και ατονία, διαταραχές διαθέσεως, ελάττωση ερωτικής διάθεσης και διέγερσης.
Άλλα μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα που επιτείνουν τη σεξουαλική δυσλειτουργία είναι τα εξής:

  • Η α λ λ α γ ή τ ο υ σ χ ή μ α τος του σώματος με εναπόθεση τοπικού πάχους στη μέση και ταυτόχρονη αύξηση βάρους λόγω εξάλειψης των οιστρογόνων και υπερίσχυσης των ανδρογόνων.
  • Οι επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις λόγω ελαττωμένης αντίστασης του κολπικού βλεννογόνου.Εκτός όμως από τα ορμονικά αίτια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που δυσχεραίνουν τη σεξουαλική λειτουργία:
  • 10% έλλειψη ερωτικής επιθυμίας του συντρόφου.
  • 45% απουσία συντρόφου.
  • Α ρ κ ε τ έ ς γ υ ν α ί κ ε ς π ι στεύουν ότι μετεμμηνοπαυσιακά η ερωτική επιθυμία είναι μη φυσιολογική.
  • Ά λ λ ε ς γ υ ν α ί κ ε ς ε π η ρεάζονται τόσο αρνητικάαπό τις αλλαγές στο σχήμα του σώματός τους, με αποτέλεσμα να εκλείπει η ερωτική τους επιθυμία.
  • Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν την εμμηνόπαυση ως αίτιο αποχής από το σεξ, επειδή πλέον δεν έλκονται σεξουαλικά από το σύντροφό τους.

Θεραπευτική αντιμετώπιση – Συμπεράσματα
Η χορήγηση οιστρογόνων δρα μερικώς στην επιθυμία και στη σεξουαλική δραστηριότητα,αλλά η κύρια δράση τους επικεντρώνεται στη λίπανση του κόλπου και στην εξάλειψη του πόνου της επαφής. Αντίθετα, η χορήγηση ανδρογόνων δρα περισσότερο στην ψυχική σφαίρα της γυναίκας αυξάνοντας τη διέγερση της φαντασίας και της σεξουαλικότητας, ενώ ελάχιστα δρα στη λίπανση και στην εξαφάνιση του πόνου της επαφής.
Λαμβάνοντας κανείς υπ’ όψιν τα ανωτέρω, μπορεί να καταλήξει στα εξής συμπεράσματα:
1. Ο συνδυασμός ανδρογόνων και οιστρογόνων αποδίδει τα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα από τις υπάρχουσες θεραπείες.
2. Σε περίπτωση φόβου λήψεως οιστρογόνων συνιστάται εναλλακτική θερ α π ε ί α κ α ι ό χ ι α π ο χ ή από θεραπευτική αγωγή.
3. Η μετεμμηνοπαυσιακή σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμπτώματα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών και σε καμία περίπτωση δεν είναι ντροπή να ζητούν την ανάλογη ιατρική συμβουλή και θεραπεία.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved