Αποτρίχωση με laser-Για να είστε πάντα στην...τρίχα!

Από τη Σοφία Παπανίκου,
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Laser - Αποτρίχωσης Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Η αποτρίχωση με laser είναι ο πλέον σύγχρονος και ασφαλής τρόπος για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σε διάφορες περιοχές του σώματός μας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η αποτρίχωση με laser είναι μια μέθοδος για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Από το 1995, όταν και ξεκίνησε η εφαρμογή των lasers στην αποτρίχωση, τα μηχανήματα έχουν εξελιχθεί αρκετά,με αποτέλεσμα στις μέρες μας να υπάρχουν αρκετοί τύποι μηχανημάτων laser για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.Στο τμήμα Laser Aποτρίχωσης του ΛΗΤΩ χρησιμοποιούμε μηχάνημα laser αλεξανδρίτη μοντέλο Gentle LASE για αποτρίχωση.Η αποτρίχωση με laser επιτυγχάνεται μέσω του φαινομένου της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης. Το μηχάνημα εκπέμπει δέσμη φωτός σε συγκεκριμένο μήκος κύματος, η οποία διαπερνά την επιδερμίδα και απορροφάται από τη μελανίνη
του τριχικού θύλακα, με αποτέλεσμα την καταστροφή του. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας η επιδερμίδα προστατεύεται μέσω μηχανισμού δυναμικής ψύξης, όπου ψυκτικό υγρό (cryogen) την ψεκάζει ψύχοντας τα ανώτερα στρώματά της. Έτσι επιτυγχάνεται προστασία και παράλληλα τοπική αναισθησία. Αποτρίχωση μπορεί να γίνει στο πρόσωπο (π.χ.άνω χείλος, παρειές, πηγούνι), στο λαιμό, στο στήθος, στην πλάτη, στα χέρια,στην οσφύ, στην κοιλιά, στις μηρογεννητικές πτυχές και στα πόδια.

Σ υ χ ν ό τ η τ α κ α ι δ ι ά ρ κ ε ι α

Ο αριθμός των θεραπειών που θα χρειαστούν συνολικά διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το χρώμα της επιδερμίδας, το χρώμα και το πάχος της τρίχας, η περιοχή του σώματος, καθώς και από τα επίπεδα των ορμονών του κάθε ατόμου.Για το πρόσωπο είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο συνολικός αριθμός επειδή η περιοχή συχνά επηρεάζεται από ορμονικές διαταραχές.Ο χρόνος θεραπείας κυμαίνεται από λίγα λεπτά της ώρας (π.χ. για το άνω χείλος), έως μία - δύο ώρες αν γίνεται αποτρίχωση στα πόδια.Η συχνότητα της αποτρίχωσης με laser επίσης δεν είναι σταθερή.
Για το πρόσωπο συνήθως είναι κάθε 1 - 1,5 μήνα, ενώ για το υπόλοιπο σώμα κάθε 1,5 - 2 μήνες. Το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών σταδιακά μεγαλώνει.

Π ό τ ε α ν τ ε ν δ ε ί κ ν υ τ α ι

Η αποτρίχωση με laser δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα με ιστορικό ψωρίασης, λεύκης, ερυθηματώδους λύκου, σκληροδερμίας, σαρκοείδωσης, φωτοδερματίτιδας, ανοσοκαταστολής ή σε άτομα υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία.
Αντενδείκνυται επίσης όταν υπάρχει πρόσφατη λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. ισοτρετινοίνη το τελευταίο εξάμηνο, διάφορα φωτοευαισθητοποιά φάρμακα), σε κακοήθεις βλάβες του δέρματος ή νευρολογικά προβλήματα (π.χ. δρίας τα μάτια προστατεύονται με ειδικά γυαλιά για την αποφυγή οφθαλμικών βλαβών από το laser.

Π ρ ι ν κ α ι μ ε τ ά τ η θ ε ρ α π ε ί α

Οι γενικοί κανόνες πριν από τη θεραπεία με laser είναι:

 • Δεν θα πρέπει να έχει προηγηθεί αποτρίχωση με ηλεκτρόλυση, τσιμπιδάκι,ταινίες αποτρίχωσης, κερί ή χαλάουα τουλάχιστον 30 - 40 μέρες πριν από τη θεραπεία με laser. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ξυράφι ή ψαλίδι.
 • Το laser εφαρμόζεται σε υγιές δέρμα που δεν έχει εκτεθεί πρόσφατα στον ήλιο ή σε τεχνητές λάμπες μαυρίσματος (solarium).
 • Δεν θα πρέπει να έχετε εφαρμόσει τοπικά 10 - 15 μέρες νωρίτερα κρέμες μαυρίσματος ή λεύκανσης, αιθέρια έλαια, οξέα φρούτων ή τοπικά φάρμακα.
 • Η επιδερμίδα πρέπει να είναι στεγνή και καθαρή.
 • Χρησιμοποιήστε απλό σαπούνι για καθαρισμό και ξεπλύνετε την περιοχή με μπόλικο νερό για να αφαιρέσετε λοσιόν,αρώματα, make-up,αποσμητικά κ.λπ.
 • Μη χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό της επιδερμίδας οινόπνευμα ή υγρά μαντιλάκια καθαρισμού.
 • Ξυρίστε σύμφωνα με τις οδηγίες την περιοχή 1 - 2 μέρες πριν από τη θεραπεία.
 • Ενημερώστε τη δερματολόγο για κάθε αλλαγή του ατομικού ιστορικού σας, καθώς και για τη λήψη οποιωνδήποτε φαρμάκων.

Μετά τη θεραπεία πρέπει να:

 • Εφαρμόζετε την τοπική αγωγή που σας έδωσε η δερματολόγος για μερικές μέρες.
 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για 15 μέρες και να χρησιμοποιείτε αντιηλιακή προστασία με SPF30 ή SPF50.
 • Αποφύγετε τις πρώτες μέρες τρίψιμο του δέρματος με σφουγγάρι, το καυτό μπάνιο και την έντονη άσκηση.
Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved