Καλοκαίρι και διατροφή-Κρατήστε το σώμα σας...φρέσκο

Από τη Μαρίνα Σκευοφύλακα,
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Συνεργάτιδα Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Η αφυδάτωση είναι ένας από τους βασικούς κινδύνους που μας «απειλούν» το καλοκαίρι. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο, εκτός από την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού, το διαιτολόγιό μας τους θερινούς μήνες να περιλαμβάνει κυρίως τροφές πλούσιες σε νερό, που βοηθούν στη βελτίωση της ενυδάτωσης του σώματος.

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι αλλάζουν τα ωράριά μας, όπως και οι ανάγκες του οργανισμού, επομένως αλλάζουν και οι συνήθειές μας. Ωστόσο, κάποια πράγματα μπορούμε να τα τηρούμε, για να αισθανόμαστε καλυμμένοι διατροφικά,έχοντας παράλληλα συμμάχους το κολύμπι, τους περιπάτους, τα παιχνίδια στην παραλία! Ξεκινώντας από τη διατροφή, αυτό που έχει τον πρωταρχικό ρόλο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι η αυξημένη κατανάλωση νερού. Κατά τη διάρκεια της αλοκαιρινής περιόδου είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστεί αφυδάτωση, λόγω της μεγάλης αποβολής υγρών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ίνουμε αρκετό νερό (1 - 2 λίτρα ημερησίως και πάντοτε εξαρτάται από το βάρος του ατόμου), ακόμα κι αν δεν έχουμε διψάσει ακόμη, διότι η δίψα είναι είκτης αφυδάτωσης.

Π ι ε ί τ ε . . . τ ρ ώ γ ο ν τ α ς

Επίσης, σημαντική κρίνεται και η κατανάλωση αρκετών φρούτων και λ α χ α ν ι κ ώ ν που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε νερό. Έτσι, βοηθούν πολύ να ελτιώσουμε τα επίπεδα ενυδάτωσης στο σώμα μας. Επίσης, είναι πηγές βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών,αποτελώντας τη δεύτερη βασική ομάδα τροφίμων. Ως κανόνα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να είναι οι σύμμαχοί μας σε κάθε προσπάθεια σωστού τρόπου διατροφής, γιατί (εκτός των άλλων) ανεβάζουν γρήγορα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα,αποτελώντας ιδανικά σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα. Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού μας διαιτολογίου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα.Επιπλέον, τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού πρέπει να αποφεύγονται τα πολλά λιπαρά. Προτιμήστε πουλερικά, ψάρια και ψητά θαλασσινά και αποφύγετε τα λιπαρά κρέατα.Τέλος, πολλές φορές την περίοδο αυτή «ξεχνάμε» τα όσπρια, τα οποία όμως μπορούν να καταναλωθούν ως σαλάτα, συνοδευόμενα από τυρί ή ψάρι.Να θυμάστε ότι πρέπει να καταναλώνουμε απαραίτητα ένα καλό πρωινό πριν ξεκινήσουμε την ημέρα μας, να συνεχίζουμε με ένα καλό μεσημεριανό που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών και να κλείνουμε με ένα ελαφρύ βραδινό, δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό μας ενδιάμεσα με φρούτα και χυμούς! Αυτά θα συμπληρώσουν σωστά τις ημέρες των διακοπών μας και θα μας προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.


Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved