Δυσκοιλιότητα-Γιατί εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη

Από την Ελένη Αλτάνη,
Γυναικολόγος - Χειρουργοός - Μαιευτήρας Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

Λιγότερες στην αρχή της εγκυμοσύνης και περισσότερες από τον έβδομο μήνα και έπειτα, σχεδόν όλες οι έγκυες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη διάρκεια της κυοφορίας πρόβλημα δυσκοιλιότητας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό προκαλείται απ’ αυτή καθεαυτήν την εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι έγκυες να ακολουθούν κάποιες απλές συμβουλές για να κάνουν τη ζωή τους... ευκολότερη.

Η δυσκοιλιότητα είναι μία από τις όχι και τόσο ευχάριστες εκπλήξεις που επιφυλάσσει η εγκυμοσύνη και αφορά στις περισσότερες γυναίκες που κυοφορούν.
Οι πιο σημαντικές αιτίες του προβλήματος είναι τρεις:

  • Η αύξηση της προγεστερόνης: Τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στον οργανισμό έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν τις συσπάσεις του εντέρου (χαλαρώνουν τους μυς του), με αποτέλεσμα η κίνηση της τροφής μέσα στον πεπτικό σωλήνα να επιβραδύνεται.
  • Το μεγάλο μέγεθος της μήτρας. Καθώς μεγαλώνει το μωρό, μεγαλώνει και η μήτρα για να του εξασφαλίσει την άνεση που χρειάζεται. Όσο όμως το μέγεθος της μήτρας αυξάνεται,τόσο πιέζεται το έντερο, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την εκτέλεση των καθηκόντων του.
  • Η λήψη σιδήρου. Στα συμπληρώματα που δίνουν οι γυναικολόγοι (ασβέστιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ) περιλαμβάνεται και ο σίδηρος. Το συγκεκριμένο μέταλλο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική πορεία της ανάπτυξης του εμβρύου, όμως συνευθύνεται για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Π ώ ς α ν τ ι μ ε τ ω π ί ζ ε τ α ι

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορισμένες απλές συμβουλές και πρακτικές:

  • Πίνετε πολύ νερό στη διάρκεια της ημέρας.
  • Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες,όπως για παράδειγμα ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά, μπάμιες,μπανάνες, λάχανο, μαρούλι, ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα, αχλάδια,ακτινίδια, καστανό ρύζι, μπρόκολο,φράουλες, όσπρια, ψητή πατάτα με τη φλούδα και κουνουπίδι.
  • Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι σε διάφορα γλυκά ή ροφήματα.
  • Ξεκινήστε ήπια γυμναστική. Το περπάτημα, για παράδειγμα, ή το κολύμπι θεωρούνται οι καλύτερες ασκήσεις για κάθε μέλλουσα μαμά.
  • Πηγαίνετε αμέσως στην τουαλέτα όποτε αισθάνεστε την ανάγκη.

Αν η δυσκοιλιότητα επιμένει σε σημείο όπου η έγκυος υποφέρει από έντονο πρήξιμο ή αισθάνεται πόνο, ίσως χρειαστεί να πάρει πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει, λοιπόν, να αποταθεί στο γιατρό της και εκείνος, ανάλογα με την περίπτωση, θα συστήσει και την ανάλογη θεραπεία. Όσο για τις διάφορες μείξεις βοτάνων ή αφεψημάτων που προτείνουν φίλοι και συγγενείς, η συμβουλή είναι να τις αποφύγετε γιατί μπορεί να αποδειχτούν επιβλαβείς για το έμβρυο.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved