Μητρικός θηλασμός-Η υπέρτατη φροντίδα για το μωρό

Από τη Νικολέτα Περρή,
Προϊσταμένη Μαία Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Είναι ο ιδεώδης τρόπος διατροφής για το νεογέννητο και ο πρώτος και ισχυρότερος κρίκος που συνδέει μια μητέρα με το παιδί της. Δεν είναι,λοιπόν, καθόλου τυχαίο που η προώθηση του μητρικού θηλασμού είναι αντικείμενο διεθνούς καμπάνιας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef. Το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ πρωτοπορεί στην προσπάθεια αυτή, θέλοντας όλο και περισσότερα μωρά να έχουν αυτό το πολύτιμο δώρο.

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα στάδιο ανάπτυξης στη ζωή του ανθρώπου. Το μητρικό γάλα αποτελεί τον ιδεώδη τρόπο διατροφής του νεογέννητου, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται το νεογνό για να αναπτυχθεί και να θωρακιστεί η υγεία του.Ταυτόχρονα, είναι ένας κρίκος αγάπης, που προσφέρει αυτοπεποίθηση και αποδοχή, άριστο μέσο ανεξαρτητοποίησης και αυτονομίας του ανθρώπου.
Το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ πρωτοπορεί εδώ και χρόνια στην προώθηση του μητρικού θηλασμού. Εφάρμοσε με επιτυχία την παγκόσμια στρατηγική που θεσπίστηκε το 2002 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF για την προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού.
Γνωρίζοντας ότι ο θηλασμός είναι μια διαδικασία σημαντική και ιερή, οι άρτια καταρτισμένες και έμπειρες μαίες του και η συνέχισή του διευκολύνονται από την υιοθέτηση του «rooming-in»,δηλαδή τη συγκατοίκηση του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του, για 24 ώρες το 24ωρο και για όλες τις κατηγορίες δωματίων.

Ε ι δ ι κ ή ε κ π α ί δ ε υ σ η

Οι μαίες των Ορόφων Νοσηλείας έχουν οργανώσει μια ειδικά σχεδιασμένη και εξατομικευμένη εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει:

  • Υποστήριξη της επιθυμίας της μητέρας για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. «Αποκλειστικός μητρικός θηλασμός» σημαίνει να μην παρέχεται στο παιδί κανενός άλλου είδουςτροφή, αλλά αυτό να θηλάζει συχνά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
  • Έγκυρη πληροφόρηση με το ενημερωτικό φυλλάδιο του ΛΗΤΩ για το μητρικό θηλασμό, βασιζόμενο στις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, της UNICEF και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού.
  • Διευκόλυνση της πρακτικής «rooming-in».
  • Καθημερινά σεμινάρια για να ενισχύσουν τη γνώση και να ενθαρρύνουν τους νέους γονείς στη φροντίδα του νεογέννητου, τονώνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή τους και καθησυχάζοντας πολλούς από τους φόβους τους για το αν θα αντεπεξέλθουν στο νέο τους ρόλο.
  • Συμβουλές για τη τέχνη του μητρικού θηλασμού και ψυχολογική υποστήριξη των νέων μητέρων, ικανοποιώντας κάθε ανάγκη τους όλο το 24ωρο.
  • Εκπαίδευση των μητέρων πώς να διατηρήσουν το μητρικό γάλα, όταν επανέλθουν στην εργασία τους ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο
    (προσφέρονται και γραπτές οδηγίες).


Η συμβολή του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ στη στήριξη του μητρικού θηλασμού διαφαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά μητέρων που θηλάζουν στο Μαιευτήριο, όπως και εκείνων που διατηρούν τη γαλουχία μέχρι και 10 μήνες.Με συνεχή προσπάθεια και συνέπεια πετύχαμε οι νέες μητέρες να συνειδητοποιήσουν ότι ο θηλασμός είναι ύψιστη έκφραση της μητρικής τέχνης και μια μοναδική δυνατότητα βίωσης της απόλυτης γυναικείας ολοκλήρωσης.
Η ικανοποίηση, ο καθημερινός ενθουσιασμός και η θερμότατη ανταπόκριση από τα νέα ζευγάρια μας ενθαρρύνουν στη συνέχιση του σημαντικού αυτού έργου. Ο θηλασμός είναι δικαίωμα κάθε παιδιού και διεκδίκηση κάθε μητέρας,που θέλει και μπορεί να προσφέρει μια ζωή γεμάτη υποσχέσεις για ένα υπέροχο μέλλον.


Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved