Τοκετός στο νερό-Ανεπανάληπτη εμπειρία, με γαλήνη και ασφάλεια

Από τον Δρ. Λεωνίδα Δ. Παπαδόπουλο,
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Η πλέον διαδεδομένη μέθοδος φυσικού τοκετού είναι ο τοκετός στο νερό, καθώς πλέον αποδεδειγμένα προσφέρει ασύγκριτα πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το νεογνό. Το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ, το πρώτο που έδωσε στις Ελληνίδες αυτή τη δυνατότητα, εξακολουθεί να προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες στις μέλλουσες μητέρες για μια μοναδική και ασφαλή εμπειρία τόσο για τις ίδιες όσο και για το μωρό τους.


Μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους φυσικού τοκετού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ο τοκετός στο νερό, πρωτοξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα στο πάντα πρωτοπόρο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Ήταν το 1999 όταν η πρώτη Ελληνίδα επίτοκη αποφάσισε να χαρίσει στον εαυτό της και στο μωρό της μια εμπειρία αξέχαστη, γλυκιά και χαλαρή.Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, πολλά έχουν αλλάξει στην ειδικά διαμορφωμένη πισίνα στο χώρο της Αίθουσας Τοκετών του Μαιευτηρίου, ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα των εναλλακτικών τοκετών.
Το μόνο που δεν έχει αλλάξει (γιατί η φύση δεν χρειάζεται βελτιώσεις) είναι η μαγικά χαλαρωτική και ευχάριστη επίδραση που έχει το ζεστό νερό περίπου 37οC- στην ετοιμόγεννη γυναίκα,αλλά και στο... πολυαναμενόμενο μωράκι αφού και αυτό ωφελείται καθώς μεταβαίνει ομαλότερα από τον «παλιό κόσμο του» στο «νέο κόσμο μας», όταν η πρώτη αίσθηση που έχει από το νέο περιβάλλον είναι η ήδη οικεία σ’ αυτό αίσθηση του νερού.

Ζ ε σ τ α σ ι ά κ α ι α σ φ ά λ ε ι α

Ο χώρος της Αίθουσας Τοκετών του ΛΗΤΩ, με την ειδικά διαμορφωμένη πισίνα για τοκετό στο νερό, είναι ένας χώρος ζεστός και φιλόξενος, που δε θυμίζει σε τίποτα αυτό που λέμε «νοσοκομειακό περιβάλλον». Ο διακριτικός, απαλός φωτισμός και η κατάλληλη διακόσμηση βοηθούν την ψυχή της γυναίκας να ηρεμήσει από τη δικαιολογημένη αγωνία της και η μυρωδιά από τα αρωματικά έλαια που διαχέεται στην ατμόσφαιρα κατευνάζει το άγχος της μπροστά στη σπουδαία ώρα.Εξειδικευμένες μαίες βρίσκονται δίπλα στη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και φυσικά επιτρέπεται η παρουσία του μέλλοντα πατέρα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ένταση εξαφανίζεται. Μαζί της παίρνει και την αγωνία για τυχόν επιπλοκές, αφού ο θεράπων ιατρός - γυναικολόγος είναι εκεί, πλαισιωμένος από το όλο το σύγχρονο μαιευτικό σύστημα που εγγυάται το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ. Απαλλαγμένη από δυσάρεστες σκέψεις, η επίτοκη γυναίκα είναι πλέον έτοιμη να βιώσει σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας τη συγκλονιστική εμπειρία που υπόσχεται μια γέννα στο νερό.

Τ α ο φ έ λ η

 • Το νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού.
 • Η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου - η γυναίκα δεν καθηλώνεται όπως στο κρεβάτι.
 • Το νερό επιφέρει εξαιρετική χαλάρωση και μείωση του άγχους.
 • Μέσα στο νερό επιτυγχάνονται μεγαλύτερη διατατικότητα (διάταση) των μαλακών μορίων, ευκολότερη έξοδος του εμβρύου, λιγότερος πόνος και μικρή πιθανότητα τραυματισμών ρήξεων.
 • Κατά τον τοκετό στο νερό δε χρησιμοποιούνται φάρμακα.
 • Η εμπειρία του τοκετού στο νερό αποτελεί ιδιαίτερα θετική ανάμνηση.
 • Η μικρότερη αίσθηση της πίεσης από τις ωδίνες βοηθά σε αποτελεσματικές συσπάσεις της μήτρας.
 • Διεγείρεται η διαστολή του τραχήλου και επιβραδύνεται ο χρόνος.
 • Αυξάνεται η έκκριση των ορμονών.Όταν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά, το ζητούμενο στον τοκετό είναι η ελάχιστη φαρμακευτική και ιατρική παρέμβαση, ώστε η γυναίκα να βιώσει το ευτυχές γεγονός με ηρεμία ακολουθώντας το μονοπάτι της φύσης.

Ο ι π ρ ο ϋ π ο θ έ σ ε ι ς

Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η θέληση της ίδιας της γυναίκας καθώς και η καλή σχέση της με το νερό. Επιπλέον πρέπει:

 • Να έχουμε φυσιολογική εξέλιξη της κύησης.
 • Να μην υπάρχουν ανώμαλες προβολές και πολύδυμες κυήσεις.
 • Να μην έχουμε περίπτωση πρόωρης ρήξης υμένων.
 • Να μην έχουμε υπέρταση ή προεκλαμψία ή ηλικία κυήσεως μικρότερη των 37 εβδομάδων.


«Η πραγματική έννοια της γέννας»

Η μαρτυρία της κ. Αντιγόνης Γύρα, που γέννησε και τα τρία της παιδιά στο ΛΗΤΩ επιλέγοντας τον εναλλακτικό τοκετό στο νερό, είναι χαρακτηριστική: «Στο νερό είσαι μόνη σου, το σώμα σου είναι ελεύθερο, έχεις τη δυνατότητα να κινείσαι, να αλλάζεις θέσεις, δεν είσαι περιορισμένη σ’ ένα κρεβάτι. Επίσης δεν γίνεται χρήση φαρμάκων. Όπως έλεγε και ο γιατρός μου, αντί να βάλουν στη γυναίκα φάρμακα, βάζουν τη γυναίκα στο... φάρμακο, με τη διαφορά ότι το φάρμακο αυτό είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει: το νερό!».
Η κ. Α. Γύρα θα συνιστούσε ανεπιφύλακτα στις μέλλουσες μητέρες τον τοκετό στο νερό, που τον θεωρεί «πραγματική έννοια της γέννας», με την προϋπόθεση ότι το νερό τούς αρέσει από πριν και έχουν ήδη καλή σχέση μαζί του.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved