Τοκετός σαν στο σπίτι-Το μονοπάτι της φύσης

Από τoυς
Δρ. Λεωνίδα Δ. Παπαδόπουλο
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διευθύνων Σύμβουλος Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Μαρία Ζάρκου
Προϊσταμένη Μαία Αίθουσας Τοκετών Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ


Ο εναλλακτικός τρόπος τοκετού, δηλαδή ο τοκετός στο σπίτι, έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες. Μόνο στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 17.000 τοκετοί έγιναν στο σπίτι ή σε «Birth Centre», χώρους που εξασφαλίζουν συνθήκες σπιτιού και ασφάλειας, προσφέροντας ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στις γυναίκες που το επέλεξαν.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα στον τομέα του εναλλακτικού τοκετού με πρωτοβουλίες από οργανωμένες ομάδες μαιών ή και μεμονωμένες μαίες. Υπάρχει όμως σε εξέλιξη μια συζήτηση για την ασφάλεια ενός τοκετού στο σπίτι τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό, και εδώ δεν είναι θέμα ποσοστών, γιατί το κάθε μωρό και η κάθε γυναίκα είναι πολύτιμοι. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού είναι η δημιουργία κέντρων που να παρέχουν συνθήκες σπιτιού, τη ζεστασιά του σπιτικού περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια του μαιευτηρίου, για τη μητέρα και το νεογνό.
Το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ, γνωστό για τις πρωτοποριακές του καινοτομίες στα 40 χρόνια της λειτουργίας του θυμίζουμε το πρώτο κέντρο εξωσωματικής στην Ελλάδα, το πρώτο κέντρο μοριακής βιολογίας, τον πρώτο τοκετό στο νερό στον ελλαδικό χώρο και άλλα πολλά είναι έτοιμο να απαντήσει στην ανάγκη της γυναίκας τού σήμερα που θα ήθελε να ακολουθήσει το μονοπάτι της φύσης στον τοκετό της. Έτσι, το ΛΗΤΩ προσφέρει έναν μοναδικό χώρο υψηλής αισθητικής, που αποπνέει σπιτική θαλπωρή,στον οποίο η γυναίκα θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον τοκετό της σ’ ένα περιβάλλον που σε τίποτα
δεν θυμίζει νοσοκομείο, αλλά με την ασφάλεια του σύγχρονου μαιευτηρίου και την παρουσία εξειδικευμένων μαιών και φυσικά του γυναικολόγου της. Επίσης, το νεογνικό τμήμα είναι σε ετοιμότητα αν το νεογνό χρειαστεί φροντίδα.

Τ α π λ ε ο ν ε κ τ ή μ α τ α

Ο τοκετός σαν στο σπίτι είναι γενικά παραδεκτό ότι έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα:

  • Ο χώρος, που δεν είναι νοσοκομειακός, λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία.
  • Η παρουσία των δικών της ανθρώπων δίπλα στην επίτοκο δίνει ζεστασιά και σιγουριά.
  • Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων.
  • Δεν καθηλώνεται η επίτοκος στο κρεβάτι, έχει δυνατότητα να κινείται στο χώρο, να αλλάζει θέσεις, να κάνει ντους, να μπει στην μπανιέρα, να δει TV, να ακούσει μουσική, ακόμα και να απολαύσει ένα μασάζ.
  • Τέλος, το μωρό θα μείνει κοντά στη μητέρα και στον πατέρα από την πρώτη στιγμή.

Υπάρχουν βέβαια και περιορισμοί: δεν είναι δυνατόν όλες οι γυναίκες να ακολουθήσουν την πρακτική του τοκετού «σαν στο σπίτι», π.χ. ανώμαλη θέση του μωρού, δίδυμες κυήσεις κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα που θέλει να ζήσει την εμπειρία θα το συζητήσει με το γιατρό της και τη μαία της. Έπειτα από συνεννόηση είναι δυνατόν να επισκεφθεί το χώρο του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ, που είναι σε επαφή με την αίθουσα τοκετών του Μαιευτηρίου. Στην υπηρεσία των γυναικών υπάρχει ειδική ψυχολόγος, ενώ παράλληλα λειτουργεί και το τμήμα Yoga.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved