img1755

Ενημερωτικό σημείωμα που αφορά τον Covid-19 για τις έγκυες γυναίκες

Γράφει ο Δρ. Ελπιδοφόρος Δουράτσος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΛΗΤΩ

Καταρχήν σας συμβουλεύω να διατηρείτε την ψυχραιμία σας και να τηρείτε τις οδηγίες και συμβουλές των ειδικών, με ευλάβεια.

Οπωσδήποτε μέσα σε μία παγκόσμια πανδημία, έχει ιδιαίτερη σημασία μία έγκυος καθώς πρόκειται για μια διπλή οντότητα.

Τα δεδομένα που έχουμε σχετικά με την επιδημία Covid-19 και τις επιπτώσεις της λοίμωξης κατά τη διάρκεια της κύησης είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Ακόμη, είναι μικρός ο αριθμός των περιστατικών. Συγκεκριμένα, σε δύο δημοσιεύσεις, που αφορούν 18 κυήσεις, έχουν  σχέση με το 3ο τρίμηνο της κύησης. Περισσότερα στοιχεία θα έχουμε τόσο για τις μητέρες όσο και για τα έμβρυα, όταν περάσουν 6-9 μήνες από σήμερα.

Από την διεθνή βιβλιογραφία δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στο έμβρυο, γιατί φαίνεται ότι ο ιός δεν διέρχεται τον πλακούντα. Από πληροφορίες που διαθέτουμε, μέχρι στιγμής έχουμε, δύο νεογνά θετικά. Το 1ο διαγνώστηκε την 17η ημέρα της ζωής του, αλλά ήταν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα (μητέρα & βρεφοκόμο) και το 2ο, 36 ώρες μετά τη γέννηση χωρίς να γνωρίζουμε πώς έγινε ο τρόπος μετάδοσης.

Ας έρθουμε τώρα στα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να μειώσετε τους κινδύνους. Ό,τι κάνει και ο υπόλοιπος πληθυσμός .. Τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που εκτίθεστε σε δημόσιους χώρους ή επιστρέφετε στο σπίτι ή στον εργασιακό σας χώρο. Όπως έχει τονιστεί, και εσείς πρέπει να αποφεύγετε τον συνωστισμό και οπωσδήποτε την επαφή με ανθρώπους με οποιοδήποτε σύμπτωμα αναπνευστικής λοίμωξης. Μετακινήσεις εκτός έδρας απαγορεύονται εκτός αν θέλετε να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, πράγμα που θα κάνετε κατόπιν προσυνεννόησης μαζί του. Πάντα πρέπει να ρωτάτε, στο περιβάλλον που θα εκτεθείτε, αν υπάρχει κάποιο άτομο που έχει επιστρέψει από χώρα με κρούσματα Coronavirus και να το αποφύγετε οπωσδήποτε.

Για οποιαδήποτε απορία που σας δημιουργεί άγχος, θα πρέπει να τηλεφωνείτε στον γιατρό σας και να το συζητάτε μαζί του.

Μην προσέρχεστε σε νοσοκομείο ή μαιευτήριο αν δεν έχετε επικοινωνήσει με τον Μαιευτήρα που σας φροντίζει. Αν χρειαστεί να μεταβείτε χρησιμοποιήστε ιδιωτικό μέσο και φροντίστε να μην υπάρχει άλλο άτομο πλην του οδηγού. Ο τρόπος τοκετού, δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την επιδημία. Θα κρίνει ο Μαιευτήρας σας. Η διαχείριση του τοκετού σας, θα γίνει όπως θα γινόταν ούτως ή άλλως εκτός αν κρίνει ο Μαιευτήρας σας ότι πρέπει να απομονωθείτε και να κάνετε έλεγχο για Covid-19.

Το Μαιευτήριο ΛΗΤΩ έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί από κρούσματα του ιού. Όλο το προσωπικό έχει θωρακιστεί και απαγορεύεται η είσοδος σε επισκέπτες. Οι έγκυες μπορούν να προσέλθουν για εξετάσεις, ενώ την ημέρα του τοκετού θα συνοδεύεται από ένα άτομο δηλωμένο (συνήθως του συζύγου), ο οποίος θα πρέπει να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων και να φοράει όλα τα προστατευτικά μέσα. Ο συνοδός θα εξέλθει από το Μαιευτήριο μόνο την ημέρα του εξιτηρίου. Επιπλέον, φροντίζουμε οι λεχωίδες να είναι μόνες του στα δωμάτια (με τον συνοδό) προς αποφυγή συνωστισμού.

Οποιαδήποτε έγκυος με ύποπτα συμπτώματα, αφού απευθυνθεί στο γιατρό της, θα παραπεμφθεί σε ειδικό κέντρο/νοσοκομείο και θα κάνει το τεστ και στην περίπτωση που είναι θετική θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τους Λοιμωξιολόγους.

Όσον αφορά τον θηλασμό καλό είναι να μην θηλάσετε αν είστε θετική και να αντλείται το γάλα με θήλαστρο, δεδομένου ότι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι περνάει στο γάλα. Θα πρέπει όμως να προφυλάξετε το νεογνό από τη φυσική σας επαφή.

Σε περίπτωση που υποβληθείτε στο τεστ για τον Coronavirus, η δοκιμή περιλαμβάνει επιχρίσματα που λαμβάνονται από το στόμα και τη μύτη σας. Αν χρειαστεί να μπείτε σε καραντίνα (απομόνωση) γιατί έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα ή φορέα, αυτό θα ισχύσει για 14 ημέρες όπου θα μείνετε στο σπίτι σας. Εφαρμόστε καλό αερισμό του σπιτιού, μην έρθετε σε επαφή με άλλα μέλη της οικογενείας σας, τηρώντας αποστάσεις, μάσκα (κάποιες φορές) και μη χρησιμοποιείτε τα ίδια αντικείμενα/σκεύη κτλ.

Ο,ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ, ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΕΣ!!

Οι επισκέψεις στον Μαιευτήρα σας θα γίνονται κατόπιν συνεννόησης μαζί του.

Συνοψίζοντας, η προσέγγιση της πρόληψης, αξιολόγησης, διάγνωσης και θεραπείας εγκύων με υποψία λοίμωξης από Covid-19, θα πρέπει να γίνεται όπως και του υπολοίπου πληθυσμού. Λαμβάνοντας όμως υπόψιν, πώς οι έγκυες γυναίκες που προσβλήθηκαν από άλλες σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη, SARS – CoV και MERS) είχαν υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης σοβαρότερης νόσου καθώς και υψηλότερη θνητότητα.

Τονίζουμε όμως ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι οι έγκυες είναι υψηλοτέρου κινδύνου, αλλά κάθε έγκυος υφίσταται μερική εξασθένιση του ανοσοποιητικού και αυτό μπορεί να την κάνει πιο ευάλωτη.

tuv9001 tuv15224 covid-check
Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved