Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια - Πρόγραμμα μεταμόσχευσης νεφρού στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ Τιράνων

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Πρόγραμμα μεταμόσχευσης νεφρού στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ Τιράνων

Dr Elvana Rista

Νεφρολόγος, Επιστ. Συνεργάτις

ΥΓΕΙΑ Τιράνων

Η μεταμόσχευση νεφρού και, ως δεύτερη καλύτερη επιλογή, η θεραπεία νεφρικής υποκατάστασης είναι οι δύο τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίζεται η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Και στις δύο επιλογές, το ΥΓΕΙΑ Τιράνων διακρίνεται για την προσφορά του και τη φροντίδα στον ασθενή. Με ποιον τρόπο, όμως, το επιτυγχάνει;

Νεφρική νόσος τελικού σταδίου είναι η τελική φάση της χρόνιας νεφρικής νόσου, κατά την οποία οι νεφροί χάνουν την ικανότητα να αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες και την περίσσεια υγρών από τον οργανισμό. Η συχνότητα εμφάνισης της νεφρικής ανεπάρκειας αυξάνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο και πλέον αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζεται επιθετικά. Οι κυριότερες αιτίες που προκαλούν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή πίεση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να επιβραδύνουν ή και να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου.

Σε περιπτώσεις που παρά τις προσπάθειες αυτό δεν επιτυγχάνεται και οι νεφροί παύουν να λειτουργούν, υπάρχει μια άλλη επιλογή, η θεραπεία νεφρικής υποκατάστασης η οποία περιλαμβάνει την αιμοκάθαρση, την περιτοναϊκή κάθαρση και τη μεταμόσχευση. Οι παραπάνω επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει την υπεροχή της μεταμόσχευσης νεφρού στην επιβίωση, τη νοσηρότητα, την ποιότητα ζωής και τη σχέση κόστους–αποτελέσματος. Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστες αντενδείξεις για αυτή την επέμβαση.

Εξ ορισμού η μεταμόσχευση νεφρού απαιτεί έναν δότη, ζώντα ή πτωματικό. Το νεφρικό μόσχευμα από ζώντα δότη θεωρείται ανώτερο.

Η πείρα του ΥΓΕΙΑ Τιράνων

Η Νεφρολογική Κλινική άνοιξε τις πόρτες της το 2010. Οι πρώτες υπηρεσίες που παρείχε ήταν η αιμοκάθαρση και οι νοσηλείες νεφρολογικών ασθενών. Η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού πραγματοποιήθηκε το 2013. Έκτοτε η Κλινική αναπτύσσεται συνεχώς.

Το τμήμα έχει στελεχωθεί από εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, η οποία αποτελείται από χειρουργούς, τρείς ιατρούς νεφρολόγους και δεκαπέντε εκπαιδευμένους νοσηλευτές. Το πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι βασισμένο στις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης, ώστε να μπορούμε να φροντίσουμε όσο γίνεται καλύτερα αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών. H Κλινική αντιμετωπίζει αποτελεσματικά όλες τις πιθανές συννοσηρότητες που μπορεί να παρουσιάσει ο λήπτης με τη συνδρομή και των υπόλοιπων Τμημάτων του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ Τιράνων.

Η εξειδίκευσή μας στη μεταμόσχευση νεφρού μεταφράζεται σε αποδεδειγμένα άριστα κλινικά αποτελέσματα με πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών σε βάθος χρόνου. Περιλαμβάνει τον προεγχειρητικό έλεγχο του δότη και του λήπτη, επιμελή περιεπεμβατική διαχείριση με σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές, ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα αναισθησίας, τιτλοποίηση ανοσοκαταστολής και ελαχιστοποίηση του κινδύνου λοιμώξεων.

Στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ Τιράνων δεχόμαστε αποκλειστικά ζώντες δότες πρώτου βαθμού συγγένειας με τον ασθενή, θείους και συζύγους. Το νεφρικό μόσχευμα αφαιρείται μέσω ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής (οπισθοπεριτοναϊκή), η οποία έχει ως αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής πορείας του χειρουργικού τραύματος του δότη, σύντομη νοσηλεία, λιγότερο πόνο, μειωμένο ποσοστό λοιμώξεων κ.ά.

Έχουμε καθιερώσει ένα αυστηρό πρόγραμμα αξιολόγησης και βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών μας, το οποίο αφορά όλα τα μέλη του προσωπικού που εμπλέκονται στη διαδικασία, προκειμένου να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου φροντίδα στους ασθενείς μας.

Σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά αποτελέσματα, αυτή η κατηγορία ασθενών έχει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα, αυτό του κόστους της μεταμόσχευσης, το οποίο είναι χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες και προσιτό για τους ασθενείς.

Είμαστε υπερήφανοι που τόσο η ιατρική κοινότητα όσο και οι ασθενείς μας, αναφέρονται στο ΥΓΕΙΑ Τιράνων ως το κορυφαίο κέντρο μεταμόσχευσης νεφρού στη χώρα.

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved