img1625

ΘΕΣΕΙΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Η κατάλληλη στάση θηλασμού σε συνδυασμό με τη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος αποτελούν σημεία κλειδιά για την επιτυχία του μητρικού θηλασμού, καθώς:

  • το μωρό τρέφεται ικανοποιητικά,
  • το στήθος ‘αδειάζει’ πιο γρήγορα και πιο εύκολα,
  • αποφεύγονται οι τραυματισμοί της θηλής.

Επιλέγετε κάθε φορά έναν ήσυχο χώρο και την πιο αναπαυτική στάση θηλασμού για το σώμα σας, χρησιμοποιώντας, εάν είναι αναγκαίο, μαξιλάρια για την υποστήριξη της πλάτης και των χεριών.

Σημασία δεν έχει μόνο να βρείτε τη στάση που σας βολεύει αλλά και η εναλλαγή των θέσεων διότι έτσι θα πετύχετε:

  • ο αδένας του στήθους να δέχεται αποτελεσματικά τα ερεθίσματα για την παραγωγή γάλακτος,
  • σε ευαίσθητες ή πληγωμένες θηλές, να μην επιβαρύνονται τα ίδια σημεία,
  • να ‘αδειάζει’ ομοιόμορφα το στήθος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η περιοχή που κενώνεται καλύτερα κατά τον θηλασμό, είναι αυτή που αντιστοιχεί στο πηγούνι του μωρού.

Κλασσική θέση αγκαλιάς

Η μητέρα τοποθετεί το μωρό στην αγκαλιά της, στηρίζοντας το κεφάλι του στον αγκώνα της και το κορμάκι του στον βραχίονα. Με το άλλο χέρι, κρατάει το στήθος σε σχήμα μισοφέγγαρου, τοποθετώντας τα 4 δάχτυλα στο κάτω μέρος του μαστού και τον αντίχειρα στο πάνω μέρος, μακριά από την θηλαία άλω. Στηρίζει το μωρό με το αριστερό χέρι και  κρατάει τον μαστό με το δεξί χέρι και αντίστροφα.

Θέση αντίστροφης αγκαλιάς

Συστήνεται σε μικρά ή πρόωρα βρέφη, διότι το κεφάλι του μωρού υποστηρίζεται επαρκώς από το χέρι της μητέρας και παράλληλα καθοδηγείται πιο εύκολα προς τη θηλή. Αν θηλάσετε από το δεξί στήθος, χρησιμοποιήστε το αριστερό σας χέρι για να στηρίξετε την πλάτη του μωρού σας και τη δεξιά παλάμη για να κρατήσετε το κεφαλάκι του και αντίστροφα.

Στο πλάι

Η μητέρα ξαπλώνει αναπαυτικά στο πλάι, στηρίζοντας το κεφάλι και την πλάτη της με ένα μαξιλάρι. Το μωρό βρίσκεται αντικριστά της, σε άμεση επαφή με το σώμα της και με το στόμα του να αντιστοιχεί στο ύψος της θηλής. Για τη στήριξή του, μπορεί να το αγκαλιάζει με το χέρι της ή τοποθετεί ένα μαξιλάρι πίσω από την πλάτη του. Ιδιαίτερα βολική στάση και ξεκούραστη, ειδικά για τη νύχτα. Προτιμάται από μανούλες που δυσκολεύονται να θηλάσουν σε  καθιστή θέση ή από μανούλες που έχουν γεννήσει με καισαρική τομή.

 

Θέση ‘Rugby’ ή πλευρική στάση

Η μητέρα κρατάει το μωρό της κάτω από την μασχάλη ανάλογα με την πλευρά που θέλει να θηλάσει, στηρίζοντας το σώμα του με τον πήχη του χεριού της. Το βρέφος βρίσκεται σε πλαϊνή θέση, στηρίζοντάς το πάνω σε ένα ή περισσότερα μαξιλάρια, με την κοιλίτσα του να ακουμπάει στα πλευρά της μαμάς.

Η μητέρα κρατάει το κεφαλάκι του μωρού, οδηγώντας το προς τη θηλαία άλω, ενώ με το άλλο χέρι πιάνει το στήθος σε σχήμα μισοφέγγαρου.

Ιδανική θέση σε δίδυμα που θηλάζουν ταυτόχρονα, σε γυναίκες που έχουν γεννήσει με καισαρική (δεν ασκείται πίεση πάνω στην τομή), σε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, σε μεγάλους μαστούς (καλύτερη συγκράτηση) και σε περιπτώσεις συμφόρησης του στήθους.      

Αυστραλιανή - όρθια θέση

Η μητέρα κάθεται αναπαυτικά, τοποθετώντας το μωρό όρθιο μπροστά της. Κατάλληλη στάση για παιδιά μεγαλυτέρων ηλικιών ή σε μωρά με μικρή κάτω γνάθο ή με ωτίτιδα ή καταρροή. Συνιστάται επίσης σε μωρά με σχιστία, καθώς η ημικλινής θέση μειώνει την παλινδρόμηση του μητρικού γάλακτος στη ρινική κοιλότητα.

Μη ξεχνάτε ότι όσο εσείς και το μωρό σας αποκτάτε μεγαλύτερη εμπειρία, οι στάσεις μπορούν να διαφοροποιηθούν έτσι ώστε ο θηλασμός να αποτελεί μία ευχάριστη και άνετη διαδικασία, τόσο για εσάς όσο και το μωρό σας. Και το μόνο που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και ενθάρρυνση.

Γιώτη Σπυριδούλα, Μαία Ορόφων Νοσηλείας

tuv9001 tuv15224 covid-check
Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved