Μητρικός Θηλασμός-Ότι πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες

Γράφει η Καλλιόπη Μάλφα,
Μαία Συντονίστρια Μητρικού Θηλασμού ΜΗΤΕΡΑ

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για κάθε μωρό στους πρώτους μήνες της ζωής του, όχι μόνο για την ανάπτυξή του στο διάστημα αυτό, αλλά και για τη μελλοντική του υγεία. Τι πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζει κάθε νέα μητέρα για την «τεχνική» του θηλασμού και τι πρέπει να προσέχει;

Στην εποχή μας τα υψηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού στις ανεπτυγμένες χώρες, αποτελούν δείκτη άριστης παροχής ιατρικών και μαιευτικών υπηρεσιών, διασφαλίζοντας υψηλούς δείκτες υγείας για τον βρεφικό, τον παιδικό και τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας. Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός είναι η ιδανική και πλήρης διατροφή για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του ανθρώπου. Πρέπει να συνεχίζεται και μετά την προσθήκη των στερεών τροφών, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, και μπορεί να συνεχιστεί για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί. Μάλιστα, η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζει ότι ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται και μετά τον δεύτερο χρόνο.
Αποδεχόμενοι, λοιπόν, ότι είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος της φύσης, είναι καλό να τον ακολουθούμε, σαν κάτι αυτονόητο. Όμως, χρειάζεται να εκπαιδευόμαστε στις σωστές πρακτικές που θα μας βοηθήσουν να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και που θα μας βοηθήσουν, επίσης, να πετύχουμε τους στόχους μας.
Οι νέες μητέρες θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους να ενημερώνονται για τον μητρικό θηλασμό από τους επαγγελματίες της υγείας (μαίες, μαιευτήρες, παιδιάτρους), για να προετοιμαστούν εμπεριστατωμένα για το νέο τους ρόλο. Σ’ αυτήν την προετοιμασία συμβάλλει και το Μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ, δίνοντας κάθε Τρίτη και Παρασκευή 12.00 – 13.00 τη δυνατότητα ενημέρωσης σε εγκύους και λεχωίδες.

Η προετοιμασία    
Για την προετοιμασία των θηλών η πρακτική του οινοπνεύματος δεν συνιστάται πλέον. Θέλουμε οι θηλές να είναι ελαστικές, μαλακές και ανθεκτικές. Κάποιες φορές, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι θηλές ξεφλουδίζουν και σκάνε. Για το λόγο αυτό και εφόσον η έγκυος δεν έχει συσπάσεις, συνιστούμε ένα απαλό μασάζ στις θηλές, μετά το μπάνιο, με λίγο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο ή κάποια κρέμα κατάλληλη για τις θηλές, που να ενδείκνυται για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Αν όμως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι. Τα φυμάτια του Montgomery προετοιμάζουν την περιοχή της θηλαίας άλω για το θηλασμό. Όταν οι θηλές είναι επίπεδες ή εισέχουσες, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται διαμορφωτές θηλών. Πολλές φορές βοηθούν ώστε να επιμηκυνθούν οι θηλές και να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για το θηλασμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα ήταν να το κρίνει ένας επαγγελματίας υγείας, διότι πολλές φορές οι νέες μητέρες νομίζουν ότι δεν έχουν καλές θηλές, ενώ ισχύει το αντίθετο. Κάτι ανάλογο με τους διαμορφωτές θηλών είναι και τα κοχύλια που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της περιόδου του θηλασμού, για να διατηρούν τις θηλές στεγνές χωρίς να συμπιέζονται από τον στηθόδεσμο και τα επιθέματα, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν το γάλα που εκρέει αυτόματα από το στήθος.

Η πρώτη επαφή
Μόλις το μωρό γεννηθεί, τοποθετείται σε επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του. Με τον τρόπο αυτό, εκτός της καλής θερμορρύθμισης και της σταθεροποίησης της αναπνοής του, πετυχαίνουμε και την ενεργοποίηση των αισθήσεών του. Ακούει το καλωσόρισμα της μητέρας του, ανοίγει τα μάτια να τη δει για πρώτη φορά, ακουμπά και χαϊδεύει το δέρμα της, οσφραίνεται τη θηλή της -η θηλή το προσκαλεί με τη μυρωδιά της- και οδηγείται σε αυτήν για να γευθεί το ζωογόνο πρωτόγαλα.
Ακούγεται ίσως περίεργο, αλλά ο μαστός δεν πρέπει να πλένεται μεταξύ των γευμάτων του νεογέννητου. Το καθημερινό μπάνιο της μητέρας είναι αρκετό. Τα χέρια της μητέρας πρέπει να πλένονται καλά πριν από κάθε γεύμα. Στο τέλος κάθε γεύματος η μητέρα πρέπει να βγάζει λίγο γάλα, το οποίο θα απλώνει πάνω στη θηλή και την άλω. Το ίδιο το μητρικό γάλα και το σάλιο του μωρού δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας για τις θηλές. Τις βοηθούν επίσης να θεραπεύονται από μικροτραυματισμούς, ενώ το δέρμα απορροφά το λίπος που περιέχεται στο μητρικό γάλα διατηρώντας την ελαστικότητά του και την αντοχή του. Εξάλλου, το πιο σημαντικό για την αποφυγή τραυματισμού ή προβλημάτων των θηλών, είναι η σωστή τοποθέτηση του βρέφους στον μαστό, ενώ ο χρόνος παραμονής του είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Αν πάλι για κάποιο λόγο τραυματιστούν οι θηλές, μία ελάχιστη ποσότητα καθαρής λανολίνης μπορεί να βοηθήσει. Η ίδια η φύση έχει φροντίσει για όλα. Ακολουθώντας το δρόμο της, θα είμαστε ευτυχείς να σας παρέχουμε τη βοήθεια και τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να έχετε το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή με το μωρό σας!


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital