Πόνος στην κοιλιά-Τι σημαίνει η πιο συνηθισμένη ενόχληση

Από τoν Άγη Τερζίδη,
Παιδίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Παίδων ΜΗΤΕΡΑ

Τι σημαίνει η πιο «συνηθισμένη» ενόχληση
Μπορεί να είναι οξύς, μπορεί να διαρκεί καιρό, μπορεί να είναι μέτριας έντασης, μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα. Όπως και αν τον νιώθει ένα παιδί, ο κοιλιακός πόνος είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για να οδηγηθεί στον παιδίατρο. Ποια είναι η αιτία, όμως, και σε ποια πάθηση μπορεί να οφείλεται;

Ο πόνος στην κοιλιά είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που κάνουν ένα παιδί να παραπονεθεί και οδηγούν αυτό και τους γονείς στον ιατρό. Ο πόνος μπορεί να έχει διάφορα χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι οξύς, δηλαδή να ξεκινήσει ξαφνικά, ή χρόνιος, να είναι παρών δηλαδή για πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Άλλο χαρακτηριστικό του πόνου είναι η ένταση, αν είναι δηλαδή δυνατός ή μέτριος. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι η εντόπισή του. Συνήθως είναι και το πιο δύσκολο χαρακτηριστικό να εξακριβωθεί. Μία ακόμα σημαντική πληροφορία είναι τα συμπτώματα που τυχόν συνοδεύουν τον πόνο (έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, πυρετός), οι συνθήκες που τον χειροτερεύουν ή τον βελτιώνουν, καθώς και η διάρκεια του επεισοδίου. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για να ξεκινήσει η διαγνωστική προσέγγιση της αιτίας του πόνου. Συνήθεις αιτίες κοιλιακού άλγους είναι λοιμώξεις, όπως η γαστρεντερίτιδα, η δυσκοιλιότητα ή πιο επείγουσες καταστάσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα. Το κοιλιακό άλγος, συνήθως το χρόνιο, μπορεί να είναι ο τρόπος που εκφράζει ένα παιδί την ανησυχία και το άγχος που νιώθει.

Οι αιτίες

  • Κολικοί: Παρουσιάζονται στο20% των βρεφών τον πρώτο μήνα της ζωής τους και εκδηλώνονται με κλάμα και κάμψη των ποδιών προς την κοιλία.
  • Γαστρεντερίτιδα: Λοίμωξη του πεπτικού συστήματος. Συνήθως οφείλεται σε κάποιον ιό και λιγότερο συχνά σε βακτιρίδια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, εκτός από τον πόνο, εμετούς και διάρροιες και είναι πιθανόν να συνυπάρχει πυρετός.
  • Δυσκοιλιότητα: Σχετίζεται με τη συχνότητα των κενώσεων (συνήθως λιγότερες από τρεις την εβδομάδα) και τη δυσκολία που παρουσιάζει ένα παιδί να ενεργηθεί (μεγάλα κόπρανα και πόνος κατά την κένωση, που μπορεί να συνοδεύεται από παρουσία μικρής ποσότητας αίματος). Οι συνηθέστερες αιτίες είναι οι διατροφικές συνήθειες (αλλαγή διατροφής, ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, ανεπαρκής πρόσληψη υγρών). Τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορεί να παρουσιάσουν δυσκοιλιότητα λόγω του δισταγμού τους να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα στο σχολείο.
  • Σκωληκοειδίτιδα: Είναι η πιο συχνή χειρουργική νόσος που εκδηλώνεται με κοιλιακό πόνο. Τα συμπτώματα ξεκινούν με διάχυτο κοιλιακό πόνο, ο οποίος αργότερα μπορεί να εντοπίζεται στο δεξιό κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς, στο δεξιό λαγόνιο βόθρο. Του πόνου μπορεί να προηγείται ανορεξία, ενώ μπορεί να τον συνοδεύουν έμετοι και πυρετός.
  • Μεσεντέριος λεμφαδενίτιδα: Σχετίζεται με λοίμωξη από ιό, η εικόνα μοιάζει με αυτήν της σκωληκοειδίτιδας, με διάχυτο κοιλιακό πόνο.
  • Τραυματισμός στην κοιλιά: Μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό των μυών της κοιλιάς, διάτρηση κοίλου σπλάγχνου (εντέρου, στομάχου), τραυματισμό και ρήξη ήπατος ή σπληνός.
  • Εντερική απόφραξη: Μπορεί να προκληθεί από εγκολεασμό (πρόπτωση ενός τμήματος του εντέρου στον αυλό ενός περιφερικότερου τμήματος του εντέρου και πρόκληση απόφραξης). Στις περισσότερες περιπτώσεις εκδηλώνεται με κολικοειδές κοιλιακό άλγος, εμέτους και διαρροϊκές κενώσεις με πρόσμιξη αίματος και βλέννας. Άλλα αίτια εντερικής απόφραξης είναι η συστροφή του εντέρου, η περίσφιγξη κήλης,οι συμφύσεις από προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά.
  • Παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος: Λοιμώξεις, λιθίαση ουροποιητικού.
  • Σε μεγαλύτερες ηλικίες: Δυσμηνόρροια, φλεγμονώδεις νόσοι της πυέλου (λοιμώξεις από παθογόνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια ή ιούς), έκτοπη κύηση.
  • Εξωκοιλιακά αίτια κοιλιακού άλγους: Φαρυγγίτιδα, πνευμονία με εντόπιση στη βάση του δεξιού πνεύμονα, σακχαρώδης διαβήτης, συνηθέστερα το κοιλιακό άλγος είναι η πρώτη εκδήλωση του διαβήτη στο πλαίσιο διαβητικής κετοξέωσης, δρεπανοκυτταρική αναιμία κ.ά.
Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved