Οδηγός παιδικής διατροφής κατά τους θερινούς μήνες
Απο τη Δρ. Αίγλη Ζέλλου,
MD, Παιδίατρο, Γαστρεντερολόγο-Ηπατολόγο, Υπεύθυνη Παιδιατρικού Γαστρεντερολογικού Ηπατολογικού Τμήματος
Παιδιατρικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ
Το καλοκαίρι αποτελεί μια ευχάριστη περίοδο για τα παιδιά και τους γονείς, αφού έχουν την ευκαιρία να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί – γεγονός που επιτρέπει και την καλύτερη επίβλεψη της παιδικής διατροφής.
Κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, εκλείπουν τα γεύματα τύπου fast food, με αυξημένα λιπαρά και μειωμένη θρεπτική αξία, τα οποία διατίθενται στα σχολικά κυλικεία, ενώ ο καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την αύξηση της άθλησης. Ως γονείς, το καλοκαίρι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτάπου μας παρέχει η φύση και να περάσουμε στα παιδιά μας σωστά μηνύματα διατροφής, τα οποία θα διαρκέσουν όλον το χρόνο. Συγκεκριμένα, για την προαγωγή σωστών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά, θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά τις παρακάτω συμβουλές:
1) Αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών
Τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να βελτιωθεί η διατροφή του παιδιού, αφού γι’ αυτό προνοεί και η ίδια η φύση, η οποία μας παρέχει μια ποικιλία λαχανικών και φρούτων που αποτελούν και βάση της μεσογειακής διατροφής. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προλαμβάνουν την αρτηριοσκλήρυνση και την πρώιμη γήρανση,ενώ προάγουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία των ιστών, του δέρματος και των ματιών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν και τις ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και προλαμβάνουν έτσι τη δυσκοιλιότητα,την παχυσαρκία, την υπερχοληστερολαιμία αλλά και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
2) Καλό πλύσιμο όλων των φρούτων και λαχανικών
Είναι σημαντικό να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά για να αποβάλλονται τοξικές ουσίες (εντομοκτόνα) αλλά και εχινόκοκκοι, λάμβλιες, αμοιβάδες, που προκαλούν οξείες και χρόνιες εντερικές λοιμώξεις.
3) Αποφυγή της κατανάλωσης έτοιμων φρουτοχυμών
Οι έτοιμοι φρουτοχυμοί περιέχουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, ανεβάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη και οδηγούν σε υπερέκκριση ινσουλίνης, αυξάνοντας την εναπόθεση λίπους στο σώμα. Είναι φτωχοί σε βιταμίνες και, όταν γίνεται κατάχρηση, εκτοπίζουν και την πρόσληψη γαλακτοκομικών – σημαντική πηγή ασβεστίου στο παιδί.
4) Δεν παραλείπουμε γεύματα από το παιδί
Συχνά στην παραλία τα παιδιά ακολουθούν το πρόγραμμα των γονέων, που περιλαμβάνει παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο,παρατεταμένη αποχή από το φαγητό λόγω συχνής κολύμβησης και γεύμα νωρίς το απόγευμα στην ταβέρνα. Αυτό αποτελεί λανθασμένη τακτική, διότι τα παιδιά παραλείπουν δύο με τρία γεύματα από την καθημε-Η σωστή διατροφή πρέπει να είναι χαμηλή σε λίπη και γλυκά και θα πρέπει να αποτελείται από γαλακτοκομικά, κρεατικά, λαχανικά, φρούτα και σιτηρά ή δημητριακά, όπως δείχνει η διατροφική πυραμίδα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας. Αποφεύγουμε τα κακά λιπαρά, τα οποία περιέχονται στα πρόχειρα και γρήγορα φαγητά (fast food) και στα έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα (τυρόπιτες, πίτσες, κρουασάν, μπισκότα, τσιπς, γαριδάκια),ενώ προάγουμε τα καλά λιπαρά (ξηρούς καρπούς σε ηλικίες μεγαλύτερες των 3 ετών,ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια). Ο στόχος είναι να δίδονται 50%των θερμίδων από υδατάνθρακες, 20% των θερμίδων από πρωτεΐνες και 30% των θερμίδων από λίπος. Για παράδειγμα, μια σωστή διατροφική ημέρα για τα παιδιά –μη λησμονούμε να δίνουμε παιδικές μερίδες καταγράφεται στον παρακάτω πίνακα και έχει ως εξής:
5) Παρέχουμε τη σωστή ποσότητα υγρών, για να αποφύγουμε την αφυδάτωση στο παιδί και στο βρέφος.
Η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη και στον ήλιο οδηγεί στην αφυδάτωση. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η λήψη υγρών στις σωστές ποσότητες, καθώς και η αποφυγή αλμυρών τροφών.
6) Προάγουμε την άθληση με αγαπημένα σπορ του καλοκαιριού, όπως η κολύμβηση και τα θαλάσσια σπορ.Η άθληση συμβάλλει στη μείωση της παχυσαρκίας και στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της πειθαρχίας του παιδιού. Παράλληλα με τη διατροφή των παιδιών μας, είναι ευκαιρία τώρα το καλοκαίρι να υιοθετήσουμε κι εμείς οι ίδιοι έναν σωστότερο τρόπο διατροφής, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει υγιεινή συνήθεια για όλη μας τη ζωή.