Λήψη Τροφοβλάστης-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Από τον κ. Γεώργιο Παπαπαναγιώτου,
Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Συνεργάτη Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
Η λήψη τροφοβλάστης είναι μια εξέταση που έχει στόχο να ανιχνευθούν τυχόν ανωμαλίες του εμβρύου. Ευλόγως δημιουργείται μια σειρά ερωτημάτων, στα οποία παραθέτουμε τις απαντήσεις.
Γιατί γίνεται;
Η λήψη τροφοβλάστης γίνεται για να ανιχνευθούν:
1. χρωματοσωμικές
2. συγγενείς ή κληρονομικές
3. μεταβολικές ανωμαλίες του εμβρύου
Πότε γίνεται;
Από την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά.
Πώς γίνεται;
Με υπερηχογραφικό έλεγχο και τη χρήση πολύ λεπτών βελόνων γίνεται, κατ’ αρχήν, τοπική αναισθησία στο δέρμα, στο υποδόριο και στους μυς της κοιλιάς της εγκύου. Αφού ολοκληρωθεί η αναισθησία,μια λεπτή βελόνα περνά το τοίχωμα της μήτρας και αναρροφά ένα μικρό κομμάτι του πλακούντα (τροφοβλάστης)του μωρού. Το κομμάτι αυτό στέλνεται στο εργαστήριο για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις.
Πότε περιμένω αποτελέσματα;
Οι πέντε βασικές χρωματοσωμικές ανωμαλίες (τρισωμία 21,18 & 13, καθώς και οι φυλετικές ανωμαλίες Χ & Υ) ανιχνεύονται από το εργαστήριο σε δυο-τρεις ημέρες. Οι υπόλοιπες αναλύσεις κρατούν δύο εβδομάδες.
Τι να περιμένω;
Σε δυο-τρεις ημέρες θα σας ανακοινωθεί το πρώτο αποτέλεσμα για τις χρωματοσωμικές ανωμαλίες. Εάν αυτό είναι φυσιολογικό, τότε είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξει στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Πόσο επικίνδυνη είναι;
Ο κίνδυνος αποβολής από τη λήψη τροφοβλάστης κυμαίνεται από 0,5% έως 1%.
Υπάρχει σχέση με την αμνιοπαρακέντηση;
Και οι δύο επεμβάσεις έχουν τον ίδιο κίνδυνο αποβολής. Το πλεονέκτημα της λήψης τροφοβλάστης είναι ότι γίνεται νωρίτερα από την αμνιοπαρακέντηση, ενώ το μειονέκτημά της είναι ότι δεν είναι πάντα δυνατή η εκτέλεσή της λόγω ανατομικών συνθηκών (θέση μήτρας, θέση πλακούντα, σωματική διάπλαση της εγκύου).