Πείτε όχι στις λοιμώξεις-Για ένα ξέγνοιαστο και χαρούμενο καλοκαίρι
Από τον κ. Δημήτρη Γιάνναρη,
Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Συνεργάτη Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
Η ζέστη και η υγρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη εφίδρωση και άρα τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη λοιμώξεων στις ουρογεννητικές περιοχές, στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Αίτιο των λοιμώξεων είναι συνήθως οι μύκητες, τα κολοβακτηρίδια, διάφορα αερόβια κι αναερόβια μικρόβια, παράσιτα όπως η τριχομονάδα κ.τ.λ. Η κατάχρηση αλκοόλ κατά τη διασκέδαση τις καλοκαιρινές νύχτες επιφέρει έκπτωση του ανοσοποιητικού συστήματος ευνοώντας επίσης την ανάπτυξη λοιμώξεων. Η έντονη αφυδάτωση λόγω της μεγάλης ζέστης, της ηλιοθεραπείας, της αλμύρας του θαλασσινού νερού και της μειωμένης πρόσληψης υγρών προδιαθέτει στην ανάπτυξη λοιμώξεων του ουροποιητικού. Το καλοκαίρι είναι και η εποχή της ελευθεριότητας και της αντισυμβατικής συμπεριφοράς. Κατά τους μήνες αυτούς σημειούται έξαρση και των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων. Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος, ιδιαίτερα στις νεότερες γυναίκες, παρουσιάζουν σημαντική έξαρση. Άλλες λοιμώξεις, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.Οι λοιμώξεις αυτές παρουσιάζουν ιδιαίτερη σοβαρότητα, καθότι δύναται να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής της γυναίκας. Το πρώτο επεισόδιο χλαμυδιακής λοίμωξης συνδέεται με σαλπιγγικό παράγοντα υπογονιμότητας σε ποσοστό 20%.
Καλοκαιρινές λοιμώξεις και κύηση
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πως η κύηση δεν αποτελεί αντένδειξη για κολύμπι,είτε σε θάλασσα ή σε πισίνα.
Έρευνες έχουν δείξει πως το κολύμπι, όπως και οποιαδήποτε άλλη ήπια σωματική δραστηριότητα, ωφελεί την έγκυο χωρίς να βλάπτει το έμβρυο. Αυτά όμως που ισχύουν για την οποιαδήποτε γυναίκα ισχύουν και για την έγκυο. Έτσι, λοιμώξεις όπως κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και δερματίτιδες της γεννητικής περιοχής, καθώς και λοιμώξεις του ουροποιητικού παρουσιάζουν έξαρση στις έγκυες γυναίκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Προφύλαξη και θεραπεία
Πριν μιλήσουμε για προφύλαξη θα πρέπει πρώτα να πούμε πως, όπως και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, έτσι και το καλοκαίρι η γυναίκα θα πρέπει να χαίρεται τη ζωή της. Απλές συμβουλές όπως η σχολαστική υγιεινή της γεννητικής περιοχής –χωρίς όμως υπερβολές–, η τακτική λήψη υγρών, η συχνή αλλαγή των βρεγμένων ρούχων, η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και η χρήση προφυλακτικού,θα κάνουν τη ζωή της γυναίκας καλύτερη και θα τη βοηθήσουν να απολαύσει το καλοκαίρι δίχως προβλήματα. Αν, παρ’ όλα αυτά, τελικά η γυναίκα νοσήσει, καλό θα είναι να επικοινωνήσει με το γυναικολόγο της και να ακολουθήσει τη συμβουλή του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εγκύους,στις οποίες κάποιες αντιμικροβιακές-αντιμυκητιασικές θεραπείες αντενδείκνυνται, επειδή μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο έμβρυο.