Οι αλλεργίες & η αντιμετώπισή τους-Αλλεργική ρινίτιδα σε βρέφη και παιδιά
Από την κ. Ειρήνη Λεντάρη,
Ιατρό ΩΡΛ, Συνεργάτιδα Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
Το ποσοστό αλλεργικών νοσημάτων σε βρέφη και παιδιά έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και φθάνει το 20-30%. Παράλληλα, αυξάνεται και η βαρύτητα των νοσημάτων αυτών με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Τα αλλεργικά νοσήματα συχνότερα εκδηλώνονται στην προσχολική και κυρίως στη βρεφική ηλικία. Αν το παιδί έχει κληρονομήσει την αλλεργική προδιάθεση, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να ευαισθητοποιηθεί στη βρεφική ηλικία, κι αυτό γιατί το ανοσολογικό του σύστημα είναι πιο ανώριμο, πιο ευάλωτο και λιγότερο αποτελεσματικό.
Αλλεργιογόνα – Mορφές αλλεργικής νόσου
Κοινά αλλεργιογόνα είναι τo ακάρι της οικιακής σκόνης, οι γύρεις των δένδρων και των λουλουδιών, το τρίχωμα των ζώων και τα φτερά των πουλιών, οι μύκητες και ορισμένες τροφές. Η παρουσία αλλεργιών εξαρτάται συχνά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, ο καπνός του τσιγάρου, η υγρασία και ο κακός αερισμός.Οι αλλεργικές αντιδράσεις που εκδηλώνονται στη μύτη λέγονται ρινίτιδες και παρουσιάζουν φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα και καταρροή. Μερικά παιδάκια όμως μπορεί να έχουν μόνο μπουκωμένη μύτη και μελανούς κύκλους κάτω από τα μάτια. Κάποια άλλα «ρουφούν»συχνά τη μύτη τους, την ξύνουν ή έχουν κάποιο «τικ» στημύτη ή στα χείλη. Στα βρέφη η τυπική ρινίτιδα δεν είναι ιδιαίτερα συχνή και συνήθως εκδηλώνεται με επίμονο μπούκωμα.Έτσι, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από το κοινό κρυολόγημα, το οποίο μάλιστα στην ηλικία αυτή είναι πολύ συχνό. Την άνοιξη, η ρινίτιδα και η επιπεφυκίτιδα συχνά συνυπάρχουν και ονομάζονται «εαρινός κατάρρους» – κάτι που συνήθως αρχίζει μετά τα έξι με επτά χρόνια της ζωής του παιδιού. Τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αλλεργία είναι όσα έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, όσα παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αλλεργικών αντισωμάτων lgE στο αίμα και όσα παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα σε αλλεργικές δοκιμασίες.
Mέτρα πρόληψης
- Τοποθετήστε στο κρεβάτι του μωρού στρώμα από βινύλιο ή σκεπάστε το υπάρχον στρώμα με ειδικό κάλυμμα.
- Απομακρύνετε τα χαλιά από το δωμάτιο του μωρού και διαλέξτε κουρτίνες κοντές, που μπορούν να πλένονται με καυτό νερό, σε θερμοκρασίες άνω των 55°C ώστε να απολυμαίνονται από τα ακάρεα.
- Αποφεύγετε τη χρήση χνουδωτών ή πάνινων παιχνιδιών. Αλλιώς φροντίστε να πλένονται σε καυτό νερό μαζί με τα σεντόνια ή να μπαίνουν στην κατάψυξη (για 3 μέρες) μία φορά την εβδομάδα.
- Πλένετε τα σκεπάσματα και τις κουβέρτες μία φορά την εβδομάδα σε θερμοκρασία άνω των55°C, ώστε να απολυμαίνονται από ακάρεα. Επίσης το μαξιλάρι φροντίστε να πλένεται σε καυτό νερό.
- Αερίζετε το δωμάτιο καλά και βγάζετε τα σκεπάσματα και τις κουβέρτες στον ήλιο. Η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι μεταξύ 16°C και 18°C.
- Χρησιμοποιείτε υγρό πανί όταν ξεσκονίζετε.
- Καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα τα δωμάτια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα όταν απουσιάζει το βρέφος.
- Μην επιτρέπετε το κάπνισμα στο σπίτι.
- Καλύτερα να μην έχετε κανένα κατοικίδιο ζώο. Αλλιώς, μην του επιτρέπετε να μπαίνει στο δωμάτιο του μωρού.