Οι αλλεργίες & η αντιμετώπισή τους-Αλλεργική ρινίτις και ρινίτις της εγκυμοσύνης
Από τον κ. Βασίλειο Ντρίνια,
Ιατρό ΩΡΛ, Συνεργάτη Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
Αλλεργική ρινίτιδα είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιο αλλεργιογόνο προκαλεί πρήξιμο και ερεθισμό στο εσωτερικό της μύτης. Ρινίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί και στην εγκυμοσύνη, με διαφορετικά όμως αίτια που θα δούμε παρακάτω.
Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Συχνή αιτία της αλλεργικής ρινίτιδας είναι οι γύρεις των λουλουδιών και άλλα σωματίδια, όπως η οικιακή σκόνη
ή οι τρίχες ζώων. Ορισμένοι άνθρωποι υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα μερικούς μήνες, ενώ άλλοι όλον το χρόνο. Η αλλεργική ρινίτις ορισμένες φορές συνοδεύεται και από άλλες αλλεργικές καταστάσεις, όπως αλλεργική επιπεφυκίτιδα,δηλαδή ερεθισμό των ματιών. Τα συμπτώματά της είναι φταρνίσματα, ρινική καταρροή, φαγούρα στη μύτη και δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη. Πολλοί άνθρωποι έχουν ήπια συμπτώματα που υποχωρούν εύκολα και πλήρως. Υπάρχουν όμως και ασθενείς που υποφέρουν περισσότερο και έχουν προβλήματα με τον ύπνο ή και με την καθημερινότητά τους. Η ιδανική θεραπεία είναι φυσικά η αποφυγή του αιτίου της αλλεργικής ρινίτιδας, το οποίο μπορεί να γίνει γνωστό μετά από ειδικές δερματικές ή αιματολογικές εξετάσεις. Τις περισσότερες φορές όμως δεν γίνεται αναγνώριση τουαιτίου και προχωρεί ο ασθενής σε φαρμακευτική αγωγή που αφορά κυρίως δύο κ α τ η γ ο ρ ί ε ς φ α ρ μ ά κ ω ν . Αυτά είναι τα αντιισταμινικά,που λαμβάνονται από το στόμα, και τα κορτικοειδή, που χορηγούνται υπό τη μορφή σπρέι ρινικά. Η κύρια παρενέργεια των πρώτων είναι η υπνηλία και των δεύτερων η ξηρότητα της μύτης και η αιμορραγία. Τέλος υπάρχει και η απευαισθητοποίηση, που είναι η χορήγηση στον ασθενή σταδιακά αυξανόμενης δόσης αλλεργιογόνου για διάστημα 2-3 ετών, με σκοπό να σταματήσει να αντιδρά «αλλεργικά» στην ουσία αυτή. Η μέθοδος αυτή έχει τον πιθανό κίνδυνο της αναφυλακτικής αντίδρασης, μιας κατάστασης που μπορεί να απειλήσει ακόμη και τη ζωή.
Ρινίτις της εγκυμοσύνης
Μια άλλη κατάσταση που μοιάζει με την αλλεργική ρινίτιδα και εμφανίζεται σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η ρινίτις της εγκυμοσύνης. Οι δύο καταστάσεις έχουν ταίδια συμπτώματα, αλλά το αίτιο της δεύτερης είναι η αύξηση κάποιων ορμονών (οιστρογόνα) που παράγονται από τον πλακούντα,κυκλοφορούν στο αίμα της εγκύου και επιδρούν στον βλεννογόνο (το εσωτερικό κάλυμμα) της μύτης. Μετά τον τοκετό τα συμπτώματα υποχωρούν τελείως. Στις περιπτώσεις όμως που η έγκυος υποφέρει πολύ, μπορεί να κάνει πλύσεις της μύτης με ορό ή ακόμη και με κορτιζονούχα σπρέι που βοηθούν στη μείωση της απόφραξης.