Καλημέρα μητρότητα-Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το α' τρίμηνο της κύησης
Από τον κ. Παναγιώτη Νικολάρα,
Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Συνεργάτη Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
Οι ημέρες καθυστέρησης αυξάνονται. Γίνεστε σκεπτικές, παρουσιάζετε άγχος και νευρικότητα. Ίσως μερικές καθημερινές σας συνήθειες αρχίζουν να αλλάζουν. Η αρχική φευγαλέα σκέψη σάς απασχολεί έντονα και σταθερά πλέον: «Είμαι έγκυος;».
Οι ενδείξεις γίνονται αποδείξεις με το τεστ κυήσεως από το φαρμακείο. Τι ακολουθεί;
Προγεννητικός έλεγχος
Σε περίπτωση εγκυμοσύνης,η επικοινωνία με το γιατρό σας κρίνεται απαραίτητη. Ο ίδιος θα σας κατατοπίσει και θα οδηγήσει τα βήματά σας, θα λύσει τις απορίες σας και θα καταρτίσει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της κύησης με τις απαραίτητες εξετάσεις. Η συντέλεση του θαύματος σύλληψη, εγκυμοσύνη, τοκετός– παρουσιάζει διάφορα στάδια. Εμείς θα μιλήσουμε για το α’ τρίμηνο της κύησης. Αμέσως μετά τη διάγνωση της εγκυμοσύνης γίνονται εξετάσεις αίματος και ούρων,ο λεγόμενος προγεννητικός έλεγχος, που θα δείξει την κλινική κατάσταση της εγκύου.Στη λήξη του α’ τριμήνου,μεταξύ 12ης και 13ης εβδομάδας, γίνεται το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας, στο οποίο μετράται το πάχος του υγρού στον αυ-χένα του εμβρύου, και σε συνδυασμό με τη λήψη αίματος από την έγκυο για τον προσδιορισμό της ποσότητας της πρωτεΐνης PAPP-A και της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, αποτελούν ουσιαστικά τον πρώτο έλεγχο για την αποφυγή γενετικών ανωμαλιών.
Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης
Η μέλλουσα μητέρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται ορισμένα σημάδια, των οποίων η παρουσία δεν είναι απαραίτητη σε όλες τις εγκύους. Παρουσιάζεται γενικότερα εύκολη κόπωση λόγω της ανόδου της στάθμης των ορμονών στο αίμα,καθώς και υπνηλία. Ακόμη και απλές καθημερινές δραστηριότητες φαίνεται να χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια και κόπο από ό,τι πριν την κύηση, οδηγώντας την έγκυο σε εξάντληση στο τέλος της ημέρας. Είναι απαραίτητο να κοιμάται αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και να εκμεταλλεύεται κάποια χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να ξεκουράζεται. Οι πρωινές και όχι μόνο αδια-θεσίες με κύρια χαρακτηριστικά τη ναυτία και την τάση προς έμετο παρουσιάζονται στις περισσότερες εγκύους. Το στήθος γίνεται πιο ευαίσθητο, πρήζεται, και πέριξ της θηλής εμφανίζονται οι πρώτες διογκωμένες φλέβες αλλάζοντας σιγά σιγά το χρώμα της περιοχής. Η όσφρηση και η γεύση αλλάζουν και ίσως να υπάρχει η έντονη επιθυμία ή απέχθεια για συγκεκριμένεςτροφές. Δεδομένου του ότι η έγκυος αλλάζει όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά, έχει περισσότερη ανάγκη από τρυφερότητα, καθώς κι από αισθήματα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης – γι’ αυτόν το λόγο ο σύντροφος πρέπει να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο. Το χάδι,η τρυφερή κουβέντα και η διαβεβαίωση «είμαι δίπλα σου για ό,τι συμβεί και ό,τι θελήσεις» είναι εκφράσεις ζωτικής σημασίας. Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εγκυμοσύνης σχηματίζεται το έμβρυο και συντελείται η οργανογένεση,έτσι ώστε με τη λήξη του τριμήνου να είναι ένας σχεδόν φυσιολογικός άνθρωπος – σε μινιατούρα βέβαια. Εδώ είναι που οι «θυσίες» σας πιάνουν τόπο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση σε βλαπτικές ουσίες (τσιγάρο, αλκοόλ)και η λήψη φαρμάκων χωρίς συμβουλή του γυναικολόγου.Ο γιατρός σας, πάντα δίπλα σας, είναι έτοιμος για κάθε τι που μπορεί να προκύψει ειδικά σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο σχηματισμού του εμβρύου,το οποίο είναι καθαρά ορατό στο υπερηχογράφημα, ενώ είναι διακριτή και η λειτουργία της καρδιάς του.Η κοιλίτσα της εγκύου γίνεται πλέον εμφανής, το πρόσωπό της γλυκαίνει, οι σκέψεις κι η γλυκιά αναμονή διαπνέουν την καθημερινότητά της. Το ταξίδι της εγκυμοσύνης συνεχίζεται...
Το Art of Life & Health θα συνεχίσει την ενημέρωση στα επόμενα τεύχη του με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το β’ και γ΄ τρίμηνο της εγκυμοσύνης.