Φυσιολογικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της κύησης
Από τον κ. Nάσατ Τζιμπάρα,
Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Συνεργάτη Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
Η εγκυμοσύνη αποτελεί πρωτίστως ένα ευχάριστο γεγονός.Κατά τη διάρκειά της, όμως, παρατηρούνται ορισμένες φυσιολογικές μεταβολές σε διάφορα όργανα του σώματος.
Ας δούμε σε ποια σημεία εντοπίζονται οι αλλαγές αυτές:
1. Μεταβολές εξωτερικών γεννητικών οργάνων Χαρακτηρίζονται από υπεραιμία (αύξηση της ποσότητας αίματος), που σε συνδυασμό με μεταβολές του βλεννογόνου επιτρέπουν τη διάταση που χρειάζεται κατά τον τοκετό.
2. Μήτρα Η μήτρα παρουσιάζει διάφορες μεταβολές στη διάρκεια της κύησης, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προοδευτικά αυξανόμενου όγκου του περιεχομένου (έμβρυο - πλακούντας - αμνιακό υγρό).
3. Μαστοί Οι μαστοί στη διάρκεια της κύησης διογκώνονται κατά 1/3 του αρχικού τους μεγέθους και γίνονται πιο ευαίσθητοι.
4. Δέρμα Μεταβολές επίσης παρουσιάζει το δέρμα, με την αύξηση της μελαγχρωστικής (πιο σκούρο χρώμα). Επίσης, η περιοχή γύρω από τον ομφαλό χρωματίζεται έντονα. Τα σημεία γύρω από τις θηλές, το μέτωπο και τη μύτη γίνονται σκουρόχρωμα. Μία άλλη μεταβολή του δέρματος είναι οι ραβδώσεις (ραγάδες) που εμφανίζονται γύρω στον 5ο-6ο μήνα και αυτό λόγω της αύξησης της τάσης του δέρματος, λόγω διόγκωσης της μήτρας.
5. Άκρα - Πρόσωπο Άλλη μεταβολή που παρουσιάζεται κατά την εγκυμοσύνη είναι η ύπαρξη οιδήματος στα άνω ή κάτω άκρα και στο πρόσωπο. Θεωρείται φυσιολογική εκδήλωση της κύη.σης (εφόσον είναι περιορισμένου βαθμού και χωρίς άλλα παθολογικά ευρήματα, π.χ., υπέρταση, λεύκωμα, καρδιοπάθεια).
6. Γαστρεντερικό σύστημα Το γαστρεντερικό σύστημα παρουσιάζει πολλές μεταβολές κι έτσι οι έγκυοι παρουσιάζουν ναυτία, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα. Λόγω ελαττωμένης κινητικότητας του εντέρου, η όρεξη πολλές φορές αυξάνεται και υπάρχει μεταβολή στην προτίμηση των τροφίμων ή και βουλιμία. Όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της άμβλυνσης της γεύσης κατά την κύηση.