Μαγνητική τομογραφία εμβρύου-Ολοκληρωμένος συμπληρωματικος προγενετικός έλεγχος
Aπό τη δρ Γεωργία Παπαϊωάννου,
Ακτινολόγο - Παιδοακτινολόγο, Επιμελήτρια Τμήματος Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου ΜΗΤΕΡΑ
Η μαγνητική τομογραφία εμβρύου αποτελεί τα τελευταία χρόνια σημαντική συμπληρωματική μέθοδο στον υπερηχογραφικό
προγεννητικό έλεγχο, που εξακολουθεί να είναι η πρώτη και κύρια τεχνική απεικόνισης του εμβρύου.
Στην αναγκαιότητα της μαγνητικής τομογραφίας εμβρύου οδήγησαν τόσο η πρόοδος της εμβρυϊκής ιατρικής όσο και η τεχνολογική εξέλιξη του μαγνητικού τομογράφου. Ο ρόλος της μαγνητικής τομογραφίας στην απεικόνιση των συστημάτων του εμβρύου επικεντρώνεται αρχικά στην επιβεβαίωση και στον χαρακτηρισμό ανωμαλιών που εντοπίζονται από τον προγεννητικό υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας και στη συνέχεια στην αναζήτηση άλλων, υπερηχογραφικά αμυδρών ανωμαλιών ανάπτυξης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η Μαγνητική Τομογραφία Εμβρύου επηρεάζει την κλινική λήψη αποφάσεων κατά την εγκυμοσύνη τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων. Η κύρια, αλλά όχι αποκλειστική, εφαρμογή της μαγνητικής τομογραφίας εμβρύου είναι η μελέτη του Εμβρυϊκού Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), η οποία δεν επηρεάζεται από τη θέση - προβολή του εμβρύου, ενώ επιτρέπει πιο λεπτομερή αξιολόγηση της φάσης ανάπτυξης του εμβρυϊκού εγκεφάλου.Οι ενδείξεις της μαγνητικής τομογραφίας του ΚΝΣ του εμβρύου μπορεί να είναι:
- Κοιλιομεγαλία (η οποία αποτελεί και τη συνηθέστερη αιτία παραπομπής).
- Ανωμαλίες μεσολοβίου και σκώληκα της παρεγκεφαλίδας.
- Επιπλοκές σε μονοχοριονικές διδύμους κυήσεις.
- Προηγούμενο οικογενειακό ιστορικό παιδιού με ανωμαλία του ΚΝΣ.
- Μείζων μητρική νόσος.
- Τεχνικά δυσχερής υπερηχοτομογραφική απεικόνιση.
Οι μη νευρολογικές ενδείξεις μαγνητικής τομογραφίας εμβρύου:
- Καταστάσεις που επηρεάζουν τους εμβρυϊκούς πνεύμονες (συγγενής διαφραγματοκήλη, πνευμονικό απόλυμα, κυστική αδενοματώδης δυσπλασία, απόφραξη αεραγωγών απo λεμφαγγείωμα ή τεράτωμα).
- Μορφώματα κοιλίας (συγγενής ομφαλοκήλη, κυστικές μάζες κοιλίας, συγγενές μη επινεφριδικό νευροβλάστωμα, εμβρυϊκό τεράτωμα ιεροκοκκυγικής μοίρας).
- Μελέτη του ουροποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος.
Η μαγνητική τομογραφία εμβρύου γίνεται στα περισσότερα τμήματα κατά το δεύτερο τρίμηνο κύησης. Υπάρχει κοινή παγκόσμια αποδοχή ότι η μαγνητική τομογραφία εμβρύου είναι απόλυτα ασφαλής, ειδικά μετά το πρώτο τρίμηνο κύησης, εφόσον υπάρχει ένδειξη να πραγματοποιηθεί. Η διάρκεια της εξέτασης κατά μέσο όρο είναι 20΄ και επηρεάζεται σημαντικά από την κινητικότητα του εμβρύου. Για να ελαχιστοποιηθεί η κίνηση του εμβρύου προηγείται νηστεία της μητέρας για 4 ώρες πριν από την εξέταση και φροντίδα ώστε να αισθάνεται άνετα και βολικά κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Το τελευταίο γίνεται ευκολότερο στον ανοιχτό μαγνητικό τομογράφο του τμήματός μας.