Νέα γρίπη-Πώς θα προφυλάξουμε το παιδί μας
Από τη Δρ Μένη Σακλαμάκη - Κοντού,
Παιδίατρος - Νεογνολόγος, Διευθύντρια ΜΕΝΝ ΜΗΤΕΡΑ
Τα παιδιά θεωρούνται από τις «ευαίσθητες» ομάδες που απειλούνται από τον νέο ιό της γρίπης Α (H1N1). Είναι σημαντικό,λοιπόν, να αναγνωρίσουμε έγκαιρα τα συμπτώματα και να ξέρουμε ποια είναι η ορθή αντιμετώπισή τους.
Η νέα γρίπη προκαλείται από τον ιό της γρίπης των χοίρων Α (Η1Ν1). Στα παιδιά παρουσιάζεται με εικόνα παρόμοια με αυτήν της εποχικής γρίπης: ξαφνικό υψηλό πυρετό (άνω των 38 βαθμών), βήχα, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, καταρροή, μυαλγίες, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, εμετούς και διάρροιες. Σε μερικές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι ηπιότερα, με χαμηλή πυρετική κίνηση ή και χωρίς καθόλου πυρετό. Τα νεογνά και τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν ταχύπνοια,δύσπνοια, άπνοιες, βήχα, υποτονικότητα, λήθαργο, άρνηση θηλασμού ή λήψης υγρών και έντονη ευερεθιστότητα. Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να μας ανησυχήσουν και να ζητήσουμε χωρίς καθυστέρηση εκτίμηση από τον παιδίατρο για την αναγκαιότητα εισαγωγής του βρέφους στο νοσοκομείο.Στις επιπλοκές της νέας γρίπης περιλαμβάνονται η ιογενής πνευμονία, σπανιότερα η οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια,επιπλοκές από το κυκλοφορικό, όπως οξεία μυοκαρδιοπάθεια, καθώς και από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι δευτεροπαθείς μικροβιακές λοιμώξεις μπορεί να είναι ωτίτιδα,ιγμορίτιδα και πνευμονία.
Η νέα γρίπη έχει συνήθως ήπια κλινική εικόνα και τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζονται στο σπίτι με οδηγίες για:
Απομόνωση για 7 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή για 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.
Αποφυγή στενής επαφής με άλλα άτομα.
Ανάπαυση όσο το δυνατόν περισσότερο.
Λήψη άφθονων υγρών.
Χρήση απλών αναλγητικών για ανακούφιση των συμπτωμάτων και του πυρετού.
Πρέπει να αποφεύγεται η ασπιρίνη για τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye.Χρήση χαρτομάντιλων κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα.
Συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή με αλκοoλούχα διαλύματα.
Χρήση μάσκας. Ιατρική εκτίμηση σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων.Τα ειδικά αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι οι αναστολείς ενός ενζύμου του ιού, της νευραμινιδάσης, και είναι η Oseltamivir (Tamiflu) σε κάψουλες και σιρόπι για παιδιά και η Zanamivir (Relenza) σε μορφή εισπνοών για παιδιά άνω των 7 ετών και για ενηλίκους. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται μόνο με ειδική ιατρική συνταγή σε σοβαρές λοιμώξεις ή σε εμφάνιση επιπλοκών.
Ο ε μ β ο λ ι α σ μ ό ς
Όσον αφορά στο εμβόλιο της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), προτείνεται να εμβολιαστούν αρχικά οι ακόλουθες ομάδες:
1 Παιδιά και ενήλικοι με χρόνια προβλήματα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για νόσηση και επιπλοκές.
2 Ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.
3 Έγκυοι β΄ και γ΄ τριμήνου.
4 Άτομα που φροντίζουν βρέφη μικρότερα των 6 μηνών.
5 Βρέφη άνω των 6 μηνών, παιδιά και έφηβοι ως 18 ετών.
6 Εργαζόμενοι σε οργανισμούς κοινής ωφελείας.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα χρήση του σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως και αυτό της εποχικής γρίπης.
Προτείνονται 2 δόσεις στα παιδιά με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων και μία δόση για τους ενηλίκους. Επίσης τα παιδιά 6 μηνών - 5 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν και με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Τα κάτω των 5 ετών πρέπει να είναι εμβολιασμένα και με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου (Prevenar, Synflorix). Γενικότερα,η νέα γρίπη προκαλεί ήπια νόσηση τόσο στα παιδιά όσο και στους ενηλίκους.
Χρειάζονται επαρκής ενημέρωση, ψύχραιμη αντιμετώπιση, σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής και ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ!