Τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού

Μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου.
Η θηλάζουσα μητέρα προστατεύεται από την οστεοπόρωση.
Το υποκατάστατο γάλακτος είναι νεκρή τροφή, η βιομηχανική επεξεργασία καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματά του.
Ρωμαλέα παιδιά και έφηβοι για το μελλοντικό κόσμο μας.
Ιδιαίτερα εύπεπτο, το μητρικό γάλα χωνεύεται από το μωρό σε 2-3 ώρες.
Καρκίνος-ελάττωση συχνότητάς του στα παιδιά που έχουν θηλάσει.
Ο θηλασμός ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά.
Σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές.

Θερμοκρασία τροφής πάντα σωστή και σταθερή.
Η καλύτερη αρχή για τη ζωή ενός παιδιού και αναφαίρετο δικαίωμα.
Λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Αντισώματα, ανοσοποίηση ενάντια στις κυριότερες λοιμώδεις νόσους.
Συναισθηματικό δέσιμο Μητέρας-Παιδιού.
Μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών, όπως άσθμα και έκζεμα.
Οικονομικό, δεν κοστίζει στην οικογένεια και στο κράτος.
Σημαντική αύξηση στου δείκτη νοημοσύνης του παιδιού.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ 1ης ΩΡΑΣ

Οι έμπειρες και κατάλληλα καταρτισμένες μαίες της Αιθούσης Τοκετών και του Χειρουργείου υποστηρίζουν την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού, μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό. Το νεογέννητο τοποθετείται πάνω στη μητέρα αμέσως μετά τον τοκετό για τουλάχιστον μία ώρα (δέρμα με δέρμα). Η μαία ενθαρρύνει τη μητέρα ώστε να αναγνωρίσει τα σημάδια που δείχνουν πως το μωρό είναι έτοιμο να θηλάσει και προσφέρει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη.
Ο θηλασμός αμέσως μετά τη γέννηση είναι μια φυσικά ενστικτώδης συμπεριφορά του νεογέννητου. Η όσφρηση, η όραση και η γεύση βοηθούν το νεογέννητο να εντοπίσει το μαστό ενώ τα ακουστικά ερεθίσματα και το άγγιγμα από την μητέρα κάνουν το νεογνό να νοιώθει ασφάλεια και άνεση. Στην εβδομάδα μητρικού θηλασμού του 2007, που διοργανώθηκε από την WABA (World Alliance For Breastfeeding Action), ανακοινώθηκε ότι ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να σωθούν σε όλο τον κόσμο εάν οι μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους την πρώτη ώρα της ζωής τους.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ

Για το νεογνό

 • Το σώμα της μητέρας είναι η καλύτερη πηγή θερμότητας για τα υγιή τελειόμηνα νεογέννητα. Η θερμοκρασία του στήθους της μητέρας αυξάνεται κατά 0,5οC, δύο λεπτά αφού ακουμπήσει επάνω του το νεογέννητο.
 • Η αγκαλιά της μητέρας αποτελεί το καλύτερο μέρος για τη προσαρμογή του νεογέννητου από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή. Οι επιστήμονες καταλήγουν πως η γενετικά κωδικοποιημένη αντίδραση στον αποχωρισμό από τη μητέρα είναι το κλάμα και πως η κατάλληλη θέση για ένα υγιές τελειόμηνο νεογνό μετά τον τοκετό είναι η αγκαλιά της μητέρας και η επαφή δέρμα με δέρμα.
 • Τα μωρά που θηλάζουν αμέσως μετά τον τοκετό λαμβάνουν το πρωτόγαλα, το πρώτο τους φυσικό εμβόλιο. Η πρώιμη λήψη τροφής από το νεογνό διεγείρει την περισταλτικότητα του εντέρου, ευνοώντας τη γρήγορη αποβολή του μυκωνίου άρα και την πρόληψη του νεογνικού ίκτερου.
 • Παράλληλα η επαφή δέρμα με δέρμα προάγει τον αποικισμό του νεογνικού δέρματος από ασφαλή μικρόβια της βακτηριακής χλωρίδας του μητρικού δέρματος, βοηθώντας το νεογνό να προστατευθεί από τα παθογόνα βακτήρια που θα συναντήσει αργότερα στο περιβάλλον.
 • Οι καρδιακές σφύξεις, το σάκχαρο και η αναπνοή ενός νεογνού βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα όταν βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας του.
 • Η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό συμβάλλει στη ταχεία εδραίωση της γαλουχίας. Όσο πιο νωρίς ξεκινάει να θηλάζει ένα νεογνό, τόσο ταχύτερα θα μάθει να θηλάζει σωστά και αποτελεσματικά. Έτσι επιτυγχάνεται και μείωση της αναμενόμενης απώλειας βάρους του.
 • Τέλος η επαφή δέρμα με δέρμα και η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του βρέφους αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας θηλασμού για τους επόμενους μήνες. Αυτό οδηγεί στη βελτίωση της υγείας του βρέφους αλλά και της μητέρας.

Για τη μητέρα

 • Το μασάζ που κάνει το νεογέννητο με τα χέρια του στο μαστό καθώς και η επαφή των χειλιών του μωρού με τη θηλή, ευθύνονται για την απελευθέρωση μιας μεγάλης ποσότητας οξυτοκίνης (ορμόνη) από την υπόφυση της μητέρας. Χάρις τη δράση της επιτυγχάνεται η σύσπαση της μήτρας και η υστεροτοκία. Παράλληλα τα αγγεία της μήτρας συσπώνται, μειώνεται η απώλεια αίματος και προλαμβάνεται η αναιμία.
 • Με την έγκαιρη έναρξη του θηλασμού τονώνεται η αυτοπεποίθηση της μητέρας και καθησυχάζονται πολλοί από τους φόβους της για το αν θα ανταπεξέλθει στο νέο της ρόλο.
 • Προβλήματα όπως η ανεπάρκεια γάλακτος, ο πόνος στη θηλή από κακή τεχνική θηλασμού αλλά και η υπερφόρτωση των μαστών το τρίτο 24ωρο προλαμβάνονται.
 • Οι γυναίκες που ξεκινάνε να θηλάζουν μέσα στην πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, φάνηκε πως θηλάζουν για περισσότερο καιρό τα παιδιά τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα που θηλάζει μια μητέρα, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα οφέλη για εκείνη: Μείωση της πιθανότητας του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, πρόληψη της οστεοπόρωσης κ.α.

Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital