Υπέρηχοι

Συχνές ερωτήσεις

Έκανα υπερηχογράφημα στο τμήμα υπερήχων και μου έδωσαν φωτογραφίες του μωρού, αλλά οι φωτογραφίες της φίλης μου είναι πιο καθαρές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η ποιότητα της υπερηχογραφικής εικόνας, δηλαδή η σαφήνειά της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τέτοιοι είναι:

  • το βάρος της μητέρας (όσο περισσότερο υποδόριο λίπος υπάρχει τόσο μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ της υπερηχογραφικής κεφαλής και του εμβρύου οπότε η εικόνα γίνεται λιγότερο ευκρινής.
  • Τα σύγχρονα μηχανήματα έχουν ειδικά προγράμματα για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και πάλι η εικόνα δεν είναι ιδανική)
  • η παρουσία ουλών στην κοιλιά από προηγούμενα χειρουργεία (ο ουλώδης ιστός δεν επιτρέπει στη δέσμη των υπερήχων να τον διαπεράσει)
  • η θέση του εμβρύου (μερικές φορές το έμβρυο τυχαίνει να κάθεται σε θέση μη ευνοϊκή για να δούμε το πρόσωπό του και να σας δώσουμε μια ωραία φωτογραφία).

Έχω ραντεβού για υπερηχογράφημα του μωρού. Πόση ώρα θα πάρει; Μπορεί να καθυστερήσω;

Στα αναλυτικά υπερηχογραφήματα του μωρού (όπως είναι η αυχενική διαφάνεια και το Β επιπέδου) πρέπει ο γιατρός να ελέγξει όλα τα όργανά του και για να το κάνει αυτό πρέπει να δεί συγκεκριμένες υπερηχογραφικές εικόνες που λαμβάνονται σε συγκεκριμένες θέσεις του μωρού. Αυτό όπως καταλαβαίνεται παίρνει χρόνο και δεν είναι πάντα εφικτό μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που διαρκεί το ραντεβού σας. Ο γιατρός που σας εξετάζει μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια βόλτα ή να φάτε κάτι γλυκό για να βοηθήσουμε το μωρό να αλλάξει θέση.
Επιπλεόν καμμιά φορά μπορεί να διαγνωσθεί κάποιο πρόβλημα στο μωρό και σε αυτή την περίτπωση ο γιατρός να χρειασθεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο.
Όταν λοιπόν έρχεστε για υπερηχογράφημα καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να χρειασθεί να περιμένετε. Να είστε ωστόσο βέβαιοι ότι ο γιατρός που σας εξετάζει θα αφιερώσει στο μωρό σας όσο χρόνο χρειάζεται.

Θέλω να κάνω τρισδιάστατο υπερηχογράφημα για να πάρω φωτογραφίες του μωρού. Πότε πρέπει να το κάνω;

Το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα μπορεί εάν το μωρό είναι σε ευνοϊκή θέση να μας δώσει πραγματικά ωραίες φωτογραφίες. Η καλύτερη περίοδος είναι μεταξύ 24-30 εβδομάδες γιατί τότε το μωρό δεν έχει ακόμα κατέβει χαμηλά και δεν έχει εμπεδωθεί στην πύελο.
Το αν θα καταφέρουμε να πάρουμε ωραίες φωτογραφίες του μωρού εξαρτάται κυρίως από τη θέση του. Για να είναι καλή η λήψη πρέπει το μωρό να κοιτάει προς την κοιλιά της μαμάς του και υπάρχει αρκετό αμνιακό υγρό μπροστά από το πρόσωπό του, δηλαδή να μην έχει μπροστά από το πρόσωπό του τον πλακούντα ή τα χέρια του.

Ο γιατρός μου μου σύστησε να έρθω στο Λητώ για να κάνω κάποια υπερηχογραφήματα. Για ποιό λόγο έγινε αυτό;

Κάποια υπερηχογραφήματα στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σημαντικά και πολύ αναλυτικά, όπως το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας, το Β επιπέδου και το Doppler και απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση από το γιατρό που τα κάνει.

Οι γιατροί του τμήματος υπερήχων και εμβρυο-μητρικής ιατρικής έχουν αυτή την εξειδίκευση και την πείρα να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που μερικές φορές διαγνώσκονται.
Ειδικά στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας πρέπει να τονίσουμε ότι όλοι οι γιατροί του τμήματος υπερήχων του μαιευτηρίου Λητώ έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση για να μετράνε την αυχενική διαφάνεια και να ελέγχουν το ρινικό οστό. Η λίστα των ελλήνων γιατρών που έχουν πιστοποίηση για να κάνουν αυτές τις μετρήσεις είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό τόπο του Fetal Medicine Foundation (www.fetalmedicine.com)

Μπορούμε να δούμε στον υπέρηχο αν το μωρό έχει τυλιχτεί με τον ομφάλιο λώρο;

Ναι, ο ομφάλιος λώρος μπορεί να φανεί υπερηχογραφικά και πολλές φορές είναι όντως τυλιγμένος γύρω από μωρό, είτε στο σώμα είτε στο λαιμό του. Αυτό είναι ένα πολύ συχνό εύρημα που το βλέπουμε περίπου στο ένα τρίτο των εμβρύων. Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί γιατί δεν δημιουργεί κατά κανόνα κανένα πρόβλημα στο έμβρυο.
Η πειρτύλιξη του λώρου δεν είναι ένα σταθερό εύρημα γιατί το μωρό κινείται, επομένως μπορεί να τυλιχτεί και να ξετυλιχτεί πολλές φορές.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital