Βλεφαροπλαστική

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ART OF LIFE & HEALTH  ME ΘEMA: ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ (Μάρτιος, 2010)

Αναστάσιος Τσεκούρας, Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ, Μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κοσμητικής Χειρουργικής, Μέλος του  Βρετανικού Κολεγίου Πλαστικής Χειρουργικής

Η βλεφαροπλαστική είναι η πιο διαδεδομένη αντιγηραντική επέμβαση που ανανεώνει το βλέμμα και γυρίζει το χρόνο πίσω.

Πώς γίνεται η επέμβαση;

Η επέμβαση γίνεται σε κλινική με τοπική ή γενική αναισθησία και διαρκεί 1-2 ώρες. Στα άνω βλέφαρα η τομή γίνεται μέσα στην πτυχή που σχηματίζουν, ενώ στα κάτω βλέφαρα γίνεται ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες. Οι τομές επεκτείνονται λίγο προς τα πλάγια με μικρή κλίση προς τα άνω για τα άνω βλέφαρα και προς τα κάτω για τα κάτω βλέφαρα.

Υπάρχουν άλλες τεχνικές;

Ναι, βέβαια, ανάλογα με τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σε νεότερα άτομα, στα κάτω βλέφαρα όταν δεν υπάρχει χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων, αλλά κυρίως περίσσια λίπους, μπορεί να επέμβουμε χωρίς εξωτερική τομή, αλλά με τομή από το μέσα μέρος των βλεφάρων. Επίσης, αυτή η τεχνική μπορεί να συνδυαστεί με την εφαρμογή laser στην επιφάνεια των βλεφάρων.

Με τη βλεφαροπλαστική «ωφελούνται» και άλλα σημεία του προσώπου;

Ναι, φυσικά, με κατάλληλη τεχνική, μπορούμε να επιτύχουμε ανόρθωση του μέσου τρίτου του προσώπου και απάλυνση των ρινοπαρειακών ρυτίδων, καθώς επίσης και ανόρθωση φρυδιών, αν το επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος.

Πώς είναι το μετεγχειρητικό στάδιο;

Τοποθετούνται για λίγες ώρες κρύες κομπρέσες στην περιοχή και ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του την ίδια μέρα. Την ίδια και τις επόμενες μέρες μπορεί να εμφανιστούν οίδημα και εκχυμώσεις, τα οποία υποχωρούν σχετικά γρήγορα από μόνα τους. Τα ράμματα αφαιρούνται την 4η με 6η μέρα και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του. Καθαρισμός και make-up επιτρέπεται μετά από επτά ημέρες. Για τον ύπνο χορηγούνται οφθαλμικές αλοιφές, για την ημέρα τεχνητά δάκρυα και αν υπάρξει ενόχληση παυσίπονα.

Σε πόσο καιρό μετά την επέμβαση μπορεί κανείς να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες;

Μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες, αλλά η ολοκλήρωση της επούλωσης παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο και αυτό εξαρτάται από το είδος της τεχνικής που χρησιμοποιήσαμε. Σε κάθε περίπτωση οι μικρές ουλές από την επέμβαση συνήθως εξαφανίζονται γρήγορα.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Τα βλέφαρα να μην κλείνουν ερμητικά, να υπάρχει ερεθισμός των ματιών με παραγωγή δακρύων ή ξηρότητα, ιδιαίτερα στους καπνιστές, μια πιθανώς καθυστερημένη επούλωση των τομών, έχουν συμβεί, αλλά αντιμετωπίζονται όλα και σταδιακά υποχωρούν. Τα γυαλιά ηλίου και το μασάζ στις ουλές είναι απαραίτητα τους πρώτους μήνες.

Υπάρχουν αντενδείξεις γι’ αυτή την επέμβαση;

Όταν υπάρχουν προβλήματα ή συγκεκριμένες παθήσεις των οφθαλμών, όπως καταρράκτης, γλαύκωμα, έντονη μυωπία, εξόφθαλμος, τότε πρέπει να αποφεύγεται.

Για ποιες ηλικίες ενδείκνυται;

Συνήθως γίνεται σε άτομα άνω των 35-40 ετών, αλλά και σε μικρότερες ηλικίες, ειδικά όταν υπάρχουν δυσμορφίες των βλεφάρων κληρονομικής αιτιολογίας.

Ποια περίοδο του χρόνου είναι καλό να γίνεται;

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την εποχή. Το σημαντικό είναι ο ενδιαφερόμενος να  έχει μία με δύο εβδομάδες για την αποθεραπεία του.

Πόσα χρόνια διαρκεί το αποτέλεσμα;

Από δέκα έως και δεκαπέντε, ανάλογα με το είδος του προβλήματος, την ποιότητα του δέρματος του ατόμου, τον βαθμό εκφραστικότητας του και τον τρόπο ζωής. Το κάπνισμα, το αλκοόλ, οι λίγες ώρες ύπνου είναι όλα επιβαρυντικοί παράγοντες.

Αν θέλει κάποιος να αποφύγει το χειρουργικό τραπέζι τι του συστήνετε;

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος βρίσκεται στα πρώιμα στάδια χαλάρωσης και ρυτίδωσης, τότε μπορεί να κάνει εξειδικευμένα peelings για τα βλέφαρα ή ειδικές θεραπείες με laser, όπως το V-Beam που δρα στις ήπιες αγγειακές κακώσεις που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Τα αγγεία αυτά συρρικνώνονται – διεγείρεται η παραγωγή κολλαγόνου κι έτσι το δέρμα επισκευάζεται λειαίνοντας τις γραμμώσεις των ρυτίδων.

Γιατί γίνονται οι «σακούλες» κάτω από τα μάτια;

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια οφείλονται κυρίως στη μεγάλη χαλάρωση και την έλλειψη ελαστικότητας του δέρματος των κάτω βλεφάρων, σε αυξημένη ποσότητα λίπους και στην ατροφία των περιοφθαλμικών δομών που σταδιακά επιδεινώνονται με την ηλικία. Σε νεότερα άτομα είναι κληρονομικής αιτιολογίας και οφείλονται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στην περιοχή. Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένες παθήσεις που πιθανώς να ευθύνονται και θα πρέπει να διερευνώνται όπως π.χ. αλλεργίες, καρδιακές παθήσεις, παθήσεις νεφρών, ορμονικές διαταραχές, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς κ.α.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital