Λειτουργική ρινοπλαστική όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μιχάλης Τσούνης Χειρουργός ΩΡΛ Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής και Επανορθωτικής Ρινοπλαστικής ΛΗΤΩ

Η ρινοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση, η οποία στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο πάνω από 500.000 άνθρωποι, τόσο γυναίκες όσο και άντρες, σε όλο τον κόσμο υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση. Με δεδομένο ότι η μύτη είναι ένα ανατομικό όργανο το οποίο χρησιμεύει πρωτίστως για τη δίοδο του αέρα προς το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που παράλληλα με την αισθητική βελτίωση της εξωτερικής τους εικόνας επιθυμούν την ταυτόχρονη αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής τους. Σε αυτή την περίπτωση, τη λύση δίνει η λειτουργική ρινοπλαστική. Ποια αισθητικά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν με τη λειτουργική ρινοπλαστική; Είναι γεγονός ότι η σύγχρονη ρινοπλαστική μπορεί να προσφέρει ένα άριστο αποτέλεσμα δίνοντας τη λύση σε μια σειρά από αισθητικά προβλήματα της μύτης όπως:

• Μια καμπούρα (ύβος) • Μια χοντρή κορυφή • Πεσμένη κορυφή • Στραβή/λοξή μύτη • Μια συνολικά μεγάλη/μακριά μύτη • Φαρδιά μύτη Ποια λειτουργικά προβλήματα της μύτης μπορούν να διορθωθούν με τη λειτουργική ρινοπλαστική; Ταυτόχρονα, με την αισθητική βελτίωση του σχήματος της μύτης μπορεί να επιτευχθεί η αποκατάσταση των ανατομικών ανωμαλιών που προκαλούν δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής. Έτσι, στον ίδιο χειρουργικό χρόνο μπορούμε: • Να διορθώσουμε ένα στραβό ρινικό διάφραγμα. • Να συρρικνώσουμε τις υπερτροφικές ρινικές κόγχες. • Να αφαιρέσουμε ρινικούς πολύποδες. • Να αποκαταστήσουμε τη βατότητα της ρινικής βαλβίδας. • Να αφαιρέσουμε τις υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια). Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση, η οποία λαμβάνει χώρα υπό γενική αναισθησία. Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιογράφημα και εκτίμηση από καρδιολόγο. Ο ασθενής φτάνει στο νοσοκομείο την ημέρα του χειρουργείου και αφού χειρουργηθεί, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του μετά από 6-8 ώρες. Γενικά, συστήνεται η παραμονή στην κλινική το πρώτο βράδυ έτσι ώστε το άτομο που χειρουργήθηκε να βρίσκεται υπό τακτική παρακολούθηση για μεγαλύτερη ασφάλεια. Προκαλεί πόνο η λειτουργική ρινοπλαστική; Η λειτουργική ρινοπλαστική είναι μια πραγματικά ανώδυνη χειρουργική επέμβαση. Είναι γεγονός ότι ο ασθενής νιώθει μια πίεση στην περιοχή της μύτης για 2-3 ημέρες όπως και μια δυσκολία στη ρινική αναπνοή για περίπου 1 εβδομάδα, αλλά καθόλου πόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί δεν λαμβάνουν κανένα παυσίπονο μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Σε διαφορετική περίπτωση, συστήνεται η λήψη παρακεταμόλης για 2-3 ημέρες. Συνεπώς, ο φόβος του πόνου δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτρέψει κάποιον από το να υποβληθεί στην επέμβαση. Τι συμβαίνει μετά την έξοδο από το νοσοκομείο; Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο ασθενής θα πρέπει να λάβει μια μικρής διάρκειας αντιβιοτική αγωγή για προληπτικούς λόγους, ενώ θα πρέπει συγχρόνως να περιποιείται το εσωτερικό της μύτης του με ρινικές πλύσεις και ειδικές σταγόνες/αλοιφές. Αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης, στη ράχη της μύτης τοποθετείται ένας μικρός νάρθηκας ο οποίος αφαιρείται την 7η μετεγχειρητική ημέρα. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες του γιατρού έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή αποθεραπεία και η ταχεία επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου; Η ανάρρωση μετά τη λειτουργική ρινοπλαστική είναι ταχεία και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στη δουλειά του σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Στη σύγχρονη εποχή της τηλεργασίας, μπορεί κανείς να ξεκινήσει να δουλεύει μέσω του υπολογιστή του ήδη από τη 2η με 3η μετεγχειρητική ημέρα. Η δουλειά γραφείου μπορεί να αρχίσει σε 7 περίπου ημέρες, μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, για αισθητικούς κυρίως λόγους, ενώ αν ο ασθενής κάνει κάποια βαριά χειρωνακτική εργασία, καλό είναι να περιμένει 2 εβδομάδες προτού επιστρέψει. Η σύγχρονη λειτουργική ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση ανώδυνη, με ταχεία αποθεραπεία. Στα κατάλληλα χέρια μπορεί να προσφέρει στον ασθενή μια άριστη αναπνοή και ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, χαρίζοντάς του ευεξία και αυτοπεποίθηση για πάντα.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital