Νόσος Covid-19: Συχνές απορίες για τη νόσηση των νεογνών και των παιδιών

ΝΟΣΟΣ COVID-19
Συχνές απορίες για τη νόσηση των νεογνών και των παιδιών

Γράφει η
Λήδα Μιχαλοδημητράκη
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
ΜΕΝΝ ΛΗΤΩ

Νοσούν τα παιδιά από COVID-19, μεταδίδουν τη νόσο;

Σύμφωνα με τα νεότερα διεθνή επιστημονικά δεδομένα τα παιδιά μολύνονται από τον ιό, νοσούν και μεταδίδουν τη νόσο σε ποσοστά συγκρίσιμα με αυτά των ενηλίκων. Ευτυχώς, νοσούν ηπιότερα και τα ποσοστά νοσηλειών σε νοσοκομεία, μονάδες εντατικής θεραπείας και τα ποσοστά θνητότητας είναι σημαντικά χαμηλότερα.

Με την εμφάνιση όμως της μετάλλαξης Δέλτα, που εμφανίζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, φαίνεται ότι καθώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που νοσούν παγκοσμίως, αυξάνονται και οι εισαγωγές παιδιών στα νοσοκομεία.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 σε νεογέννητα & βρέφη;

- Αστάθεια θερμοκρασίας

- Συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως ρινική καταρροή, βήχας, ταχύπνοια, γογγυσμός, αυξημένη αναπνευστική προσπάθεια, άπνοια

- Άλλα μη ειδικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, μειωμένη σίτιση, λήθαργος, έμετοι, διάρροια, κοιλιακή διάταση

Ποιά είναι τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 στα παιδιά & τους εφήβους;

- Πυρετός

- Συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό (πονόλαιμος, ρινική καταρροή/ συμφόρηση) ή το κατώτερο αναπνευστικό (βήχας, δύσπνοια)

- Απώλεια γεύσης, όσφρησης

- Πονοκέφαλος

- Μυαλγία

- Κόπωση

- Συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (έμετοι, διάρροια)

- Δερματικό εξάνθημα

Ποιά συμπτώματα δείχνουν σοβαρή νόσηση;

Επείγουσα ιατρική βοήθεια θα χρειαστεί ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας εάν παρουσιάσει δύσπνοια, γογγυσμό (βογγητό), πόνο ή βάρος στο θώρακα, σύγχυση, υπνηλία ή λήθαργο, έντονη ωχρότητα ή μελανά χείλη, άκρα.

Ποιά υποκείμενα νοσήματα προδιαθέτουν πιο σοβαρή νόσηση;

Με υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και βαρύτερης νόσησης στα παιδιά έχουν συσχετιστεί νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι , οι συγγενείς καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση, τα νευρολογικά νοσήματα, το άσθμα καθώς και χρόνια νοσήματα με ανοσοκαταστολή. Στα βρέφη <1έτους παράγοντας κινδύνου θεωρείται η προωρότητα.

Tί είναι το MIS-C (Multisystem inflammatory syndrome in children);

Στα παιδιά έχει περιγραφεί ένα σπάνιο, σοβαρό πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο, άγνωστης αιτιολογίας, που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια έως και λίγες εβδομάδες μετά τη νόσηση. Εκδηλώνεται με επίμονο πυρετό και συμπτώματα δυσλειτουργίας περισσότερων των 2 οργάνων ( καρδιάς, πνευμόνων, νεφρών, εγκεφάλου, δέρματος, οφθαλμών, γαστρεντερικού).

Τί είναι το Long COVID σύνδρομο;

Όπως και στους ενήλικες, περιγράφεται σε παιδιά που νόσησαν από κορωνοϊότο «σύνδρομο μακροχρόνιας νόσου COVID» Τα διαθέσιμα δεδομένα είναι μέχρι στιγμής περιορισμένα ως προς την συχνότητα του συνδρόμου αυτού, όμως κάποια παιδιά που προσβάλλονται απότον ιό εμφανίζουν παρατεταμένα νευρολογικά, σωματικά ή ψυχιατρικά συμπτώματα που διαρκούν εβδομάδες έως και μήνες.

Πώς θα μείνει ασφαλές το παιδί στο σχολείο;

· Η μάσκα είναι πολύ αποτελεσματικό μέτρο προφύλαξης. Μπορεί να είναι υφασμάτινη (με πολλαπλά στρώματα υφάσματος) ή χειρουργική.

· Εκπαίδευση των παιδιών στα μέτρα ατομικής υγιεινής, με έμφαση στο σωστό, συχνό πλύσιμο χεριών.

· Screening με self-test, ώστε να εντοπίζονται και να απομονώνονται έγκαιρα τα θετικά κρούσματα

· Σημαντικό από την πλευρά των γονιών είναι να κρατηθεί σπίτι το παιδί που είναι άρρωστο ή εμφανίζει έστω και ήπια συμπτωματολογία και να υποβάλλεται σε τεστ.

· Το πιο σημαντικό όπλο προστασίας όμως απέναντι στον ιό είναι ο εμβολιασμός.

Τα παιδιά >12 ετών μπορούν πλέον να εμβολιαστούν ενώ ο εμβολιασμός των μελών της οικογένειας θα προστατεύσει τα μικρά παιδιά που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός της εγκύου θα προστατεύσει τα νεογέννητα και μικρά βρέφη καθώς τα αντισώματα περνούν μέσα από τον πλακούντα και παραμένουν στο αίμα του μωρού τους πρώτους μήνες.

Είναι ασφαλής ο εμβολιασμός των παιδιών;

Οι διεθνείς οργανισμοί αξιολόγησης όπως o Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκριναν τα εμβόλια που έχουν παραχθεί με τη μεθοδολογία mRNAγια εμβολιασμό παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών. Στις ΗΠΑ έχουν ήδη εμβολιαστεί πάνω από 10 εκατομμύρια παιδιά χωρίς σοβαρές παρενέργειες.

Πως να χειριστώ το παιδί μου αν κολλήσει;
Όπως φροντίζουμε το παιδί μας στις υπόλοιπες ιώσεις, με καλή ενυδάτωση, αντιπυρετικά, περιορισμό στο σπίτι και καθημερινή επικοινωνία με τον παιδίατρο για οδηγίες.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital