Βιταμίνη D3 - Ποια είναι τα ιδανικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D3
Ποια είναι τα ιδανικά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Γράφει ο
Βασίλης Νίκας
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης ΛΗΤΩ

Ηβιταμίνη D3είναι μια βιταμίνη που συντίθεται στο δέρμα των θηλαστικών από την προβιταμίνη D3 (7-διυδροχοληστερόλη) μετά από έκθεση τους στηνυπεριώδη ακτινοβολία Β[UVB] του ήλιου. Επιπλέον, μικρές ποσότητες βιταμίνης D3 μπορεί να προσληφθούν και από ορισμένες τροφές (ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, ορισμένα είδη μανιταριών) και από τρόφιμα στα οποία προστίθενται τεχνητά μικρές ποσότητες βιταμίνης D3.

Η λογική έκθεση των γυμνών χεριών και των ποδιών στην ηλιακή ακτινοβολία για 12-15 λεπτά της ώρας, συνήθως αρκεί, για να καλυφθούν οι ημερήσιες ανάγκες του σώματος σε βιταμίνη D3.

Τόσο η βιταμίνη D2, όσο και η βιταμίνη D3 που συντίθεται στο δέρμα και προσλαμβάνεται με τροφές ή συμπληρώματα μεταβολίζονται στο ήπαρ προς 25 υδροξυβιταμίνη D3 [25(OH)D3].

Αυτός ο μεταβολίτης της βιταμίνης D3 αποτελεί λειτουργικό βιοδείκτη των αποθηκευμένων, στο σώμα, ποσοτήτων βιταμίνης D3 και διέρχεται από τον πλακούντα.

  • Το ιδανικό επίπεδο προσδιορίζεται όταν η συγκέντρωση της 25 (ΟΗ) Βιταμίνης D είναι πάνω από 30 ng / ml (75 nmol / L).
  • Ήπια έλλειψη της βιταμίνης D έχουμε όταν η συγκέντρωση της 25 (ΟΗ) Βιταμίνης D είναι μεταξύ 20 και 30 ng / ml (50 – 75 nmol / L).
  • Σοβαρή έλλειψη της βιταμίνης D έχουμε όταν η συγκέντρωση της 25 (ΟΗ) Βιταμίνης D είναι μεταξύ 10 και 20 ng / ml (25 – 50 nmol / L).
  • Πολύ μεγάλη ανεπάρκεια βιταμίνης D η οποία θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα θεωρείται όταν έχουμε συγκέντρωση της 25 (ΟΗ) Βιταμίνης D μικρότερης των 10 ng / ml.

H έλλειψή της βιταμίνης D μειώνει την απορρόφησή του ασβεστίου, όπως και του φωσφόρου, από το έντερο, οδηγώντας σε ανεπαρκή επιμετάλλωση των οστών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται επιπλέον ασβέστιο για τη σκελετική ανάπτυξη του εμβρύου που επιτυγχάνεται με την απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά της μητέρας και την απορρόφηση του ασβεστίου τροφικής προέλευσης, πράγμα που επιβάλλει την αύξηση της λήψης βιταμίνης D3 από τη μητέρα.

Οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη σχετίζονται επίσης με:

  • Κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη κύησης (GDM). Η εμφάνιση GDM συσχετίζεται με σοβαρές ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως προεκλαμψία, υψηλό κίνδυνο καισαρικής τομής, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Ο GDM μπορεί να συμβάλλει επίσης στη γέννηση υπέρβαρου νεογνού, στη νεογνική υπογλυκαιμία, στην αναπνευστική δυσφορία, στην παιδική παχυσαρκία, στον προδιαβήτη ή τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι ή ΙΙ και στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων κατά την ενήλικο ζωή,
  • Εμφάνιση σοβαρής υπασβεστιαιμίας σε νεογνά,
  • Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μη ειδικής βακτηριακής κολπίτιδας συνδεόμενης με επιπλοκές όπως καθ’ έξιν αποβολές, πρόωρο τοκετό και γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους,
  • Αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων στο νεογνό, μη φυσιολογική ανάπτυξη των πνευμόνων, αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης παιδικού άσθματος και αλλεργιών,
  • Μη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και των αισθητηρίων οργάνων που πιθανώς συμβάλλει στην εκδήλωση νευρολογικών νοσημάτων, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, κατά την ενήλικο ζωή.

· Πιθανή συσχέτιση φαίνεται να υπάρχει και με την ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα (πυκνότητα) νεαρών ενηλίκων 20 περίπου ετών που γεννήθηκαν από μητέρες με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D.

· Λόγω οστεομαλακίας αυξημένη πιθανότητα κεφαλοπυελικής δυσαναλογίας που οδηγεί συχνά σε μη εξέλιξη του τοκετού και σε αυξημένα ποσοστά καισαρικών τομών.

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν ότι οι έγκυες έχουν αυξημένες ανάγκες ασβεστίου και ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 για να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου.

Η εμπειρία του παρελθόντος έδειξε ότι η χορήγηση 10 microg/ημερησίως (400 IU/ καθημερινά) σε όλες τις έγκυες μητέρες είναι επαρκής δόση για την πρόληψη των φανερών νεογνικών επιπλοκών της έλλειψης βιταμίνης D3.

Οι περιγεννητικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών Μαιευτικών και Γυναικολογικών Εταιρειών συνιστούν τη μέτρηση των επιπέδων της βιταμίνης D3 στον ορό σε όλες τις γυναίκες κινδύνου έλλειψης βιταμίνης D3 κατά την πρώτη προγεννητική τους επίσκεψη τους στον ιατρό τους.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital