Πανδημία Covid-19 - Κύηση και γονιμότητα

ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19
Κύηση και γονιμότητα

Γράφει η
Σπυριδούλα Ψαρρού
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονική Συνεργάτης ΛΗΤΩ

Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει καταγράψει αρκετές πανδημίες, επιδημίες δηλαδή λοιμωδών ασθενειών με γρήγορη, διασυνοριακή εξάπλωση και απειλητικές συνέπειες στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ενδεικτικά:

· Μαύρη πανώλη 14ος αιώνας: 75 εκατομμύρια νεκροί

· Χολέρα: 19ος αιώνας: δεκάδες εκατομμύρια θάνατοι

· Ελονοσία: 18ος-20ος αιώνας: 50 εκατομμύρια νεκροί

· Πανδημίες γρίπης: 20ος αιώνας: Πάνω από 500 εκατομμύρια θύματα

· Τον Μάρτιο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε πανδημία την ασθένεια Covid-19.

Μέσα στη γενικότερη υγειονομική ανασφάλεια, που προέκυψε από την κλιμάκωση της σύγχρονης πανδημίας, η αγωνία για την επίδρασή της στην κύηση αλλά και στην αναπαραγωγική ικανότητα, απασχολούν την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κύηση, δεν διαθέτουμε ακόμα επαρκή στοιχεία που να αφορούν την πιθανότητα ενδομήτριας μόλυνσης και νόσησης του εμβρύου ή πρόκλησης βλάβης σε αυτό.

Παρόλα αυτά, τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούν στη διαπίστωση αυξημένων ποσοστών πρόωρων τοκετών σε έγκυες θετικές σε κορωνοϊό σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Γνωρίζουμε ότι οι έγκυες γυναίκες αποτελούν ευπαθή ομάδα, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούν πιστά τους κανόνες πρόληψης για αποφυγή της νόσου:

· Σχολαστική υγιεινή σώματος και συχνό πλύσιμο χεριών

· Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

· Κοινωνική αποστασιοποίηση

· Μέριμνα για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με υγιεινή διατροφή

Με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει το αναπνευστικό κυρίως σύστημα, με διαβάθμιση των πιθανών συμπτωμάτων, από ήπια (συνάχι, πονόλαιμος) ως και σοβαρότερα (βήχας, πυρετός, δύσπνοια) είναι πολύ σημαντική η ψύχραιμη εγρήγορση και η τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Ακόμη καλό θα ήταν οι έγκυες να εκτελούν διαγνωστικά τεστ κατά διαστήματα σε ασυμπτωματικές περιόδους.

Σε ό,τι αφορά την επιρροή της πανδημίας στη γονιμότητα, δυστυχώς η εμπειρία μας είναι περιορισμένη. Αναφορές ενδείξεων για επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος των ανδρών που νοσούν από Covid-19 ενισχύουν την υπόθεση ότι ο λοιμογόνος αυτός εισβολέας επιδρά πολυσυστηματικά και στην γονιμότητα.

Είμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με μια επιδημία που τώρα καταγράφεται ιστορικά μέσα από τον θλιβερό απολογισμό των θυμάτων της, τις ιατρικές παρατηρήσεις και τα επιστημονικά συμπεράσματα. Παράλληλα καθημερινά διατυπώνονται προβληματισμοί σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη τοξικότητα του εμβολίου στη γονιμότητα και την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Μπορούν και πρέπει να εμβολιαστούν οι γυναίκες που διανύουν κύηση ή την επιθυμούν άμεσα;

Η επίσημη θέση της επιστημονικής κοινότητας ενθαρρύνει τον εμβολιασμό τόσο των εγκύων όσο και τον γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, ζυγίζοντας πάντα το όφελος σε σχέση με τους δυνητικούς κινδύνους. Επίσημες μελέτες για την κύηση δυστυχώς απουσιάζουν, όμως η παρακολούθηση πάνω από 300.000 εγκύων που έλαβαν mRna εμβόλια, δεν ανέδειξε αύξηση σε επιπλοκές ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Ο εμβολιασμός στη διάρκεια της κύησης μέσω των αντισωμάτων που περνάνε διαπλακουντιακά στο έμβρυο, δίνουν στο νεογνό παθητική ανοσία.

Ιδιαίτερα, όταν συνυπάρχουν επιπρόσθετοι παράγοντες κινδύνου, όπως παχυσαρκία σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση η προτεραιότητα για εμβολιασμό των εγκύων είναι αυξημένη.

Εξάλλου το «post covid syndrome» που περιλαμβάνει τις απώτερες και μακροχρόνιες συνέπειες της λοίμωξης στους πνεύμονες, το μυοκάρδιο και το νευρικό σύστημα, αφορά δυστυχώς και τον νοσούντα πληθυσμό των εγκύων και των γυναικών που πρόκειται να κυοφορήσουν. Επομένως, ο ιός επιδρά και με αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα στην έκβαση της κύησης αλλά και στην πιθανότητα τεκνοποίησης.

Θέλουμε να ζήσουμε, θέλουμε τα παιδιά μας να είναι υγιή, θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν παιδιά, θέλουμε να αντισταθούμε στη φυσική νομοτέλεια της πανδημίας, που οδηγεί στην εξόντωση ενός μεγάλου μέρους του ανθρώπινου πληθυσμού. Η ανθρωπιστική οπτική δεν πρέπει να έχει δίλημμα.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital