Η συμβολή της μαίας στην κύηση & τη λοχεία

Η συμβολή της μαίας

στην κύηση & τη λοχεία

Γράφουν οι
Δήμητρα Αϊβαλή

Βικτώρια Παπουτσόγλου

Μαίες Ορόφου Νοσηλείας ΛΗΤΩ

Η επαγγελματική παρουσία της μαίας κατέχει σημαντική και αναγκαία θέση στην πορεία μιας εγκυμοσύνης. Η μαία θα συμβουλεύσει, θα προετοιμάσει και θα υποστηρίξει τη γυναίκα σε θέματα που αφορούν την κύηση και εν γένει τη μητρότητα.

Πρόκειται για τον επαγγελματία υγείας που έχει ολοκληρωμένα εκπαιδευτεί ώστε να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες υγείας που συμβάλλουν στη διασφάλιση της φυσιολογίας της μητέρας και του εμβρύου.

Η δράση και η φροντίδα της όμως δεν τελειώνουν εκεί. Εξίσου καθοριστικό είναι να υπάρχει η μέριμνά της και έπειτα από τη γέννηση του βρέφους.

Η μαία θα εξετάσει τη λεχωΐδα για να βεβαιωθεί ότι η κλινική της κατάσταση είναι φυσιολογική και εφόσον αυτό εξασφαλισθεί, θα ασχοληθεί με τρυφερότητα και επισταμένως με τη δυάδα μητέρα-βρέφος.

Θα ενημερώσει ή θα υπενθυμίσει τα πολλαπλά οφέλη του μητρικού θηλασμού και θα υποστηρίξει την όποια μέθοδο σίτισης επιλέξει η μητέρα. Οι λύσεις και οι προτάσεις σίτισης που θα παρέχει (ατομική τράπεζα γάλακτος, θήλαστρο κλπ.) είναι ολοκληρωμένες, ρεαλιστικές και συμβατές με τον τρόπο ζωής της κάθε μητέρας. Επιπλέον, θα καθοδηγήσει τους γονείς ώστε να αναγνωρίζουν τις ενδείξεις πρώιμης και όψιμης πείνας του βρέφους και θα βεβαιωθεί για την επαρκή του σίτιση. Με τις συμβουλές της, οι γονείς θα μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να αντιληφθούν εάν έχει χορτάσει το μωρό τους.

Ακόμα, θα εξηγήσει στους γονείς τους πιθανούς λόγους για τους οποίους μπορεί να κλαίει ένα μωρό λίγων ημερών ή και εβδομάδων, όταν είναι λερωμένο, όταν έχει κολικούς, όταν αναζητάει αγκαλιά, όταν ζεσταίνεται ή κρυώνει και πως θα τους αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Είναι εκείνη που θα δώσει χρήσιμες οδηγίες για την περιποίηση του νεογνού, όπως:

* Μπάνιο, ενυδάτωση δέρματος, μασάζ.

* Περιποίηση ομφαλού, αλλαγή πάνας.

* Καθαρισμός μύτης, οφθαλμών.

* Οδηγίες για τον έλεγχο του βάρους (πόσο πρέπει να αυξάνεται).

* Πληροφορίες για την ένδυση του νεογνού σύμφωνα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

* Συμβουλές για τη σωστή οργάνωση και διαμόρφωση του χώρου όπου θα βρίσκεται το νεογνό.

* Σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, λήψη αίματος για τη διενέργεια εξετάσεων (ένζυμο G6PD, χολερυθρίνη).

Δίπλα στη κάθε μητέρα θα την υποστηρίξει σε κάθε βήμα, αναγνωρίζοντας έγκαιρα τυχόν επιπλοκές ή ενδεχόμενα σημάδια κατάθλιψης (παρουσιάζονται συχνά στη λοχεία), ευαισθητοποιώντας και τους οικείους της ειδικά όταν υπάρχει προηγούμενο ατομικό αναμνηστικό.

Αδιαμφισβήτητα καταλυτικός ο ρόλος του πατέρα, τον οποίο και αυτόν η μαία θα ενημερώσει και καθοδηγήσει στις νέες συνθήκες. Η πληροφόρηση αφορά όλες τις πτυχές του ρόλου του, τις συναισθηματικές αλλαγές που πιθανόν θα βιώσει ο ίδιος αλλά και η σύντροφός του, τη φροντίδα του νεογέννητου και φυσικά τη σχέση του ζευγαριού στη νέα πραγματικότητα, ως γονείς πλέον.

Η στήριξη θα τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τυχόν φόβους ως προς την ανατροφή του παιδιού, θα ισχυροποιήσει τον δεσμό πατέρα-παιδιού, ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ζευγάρι.

Εν κατακλείδι λοιπόν, η μαία είναι εκεί για να ενημερώσει, να εκπαιδεύσει, να συμβουλεύσει και να υποστηρίξει τη μέλλουσα μητέρα και τον πατέρα στο καινούργιο κεφάλαιο που ανοίγεται μπροστά τους, αυτό της γονεϊκότητας. Είναι εκεί για να ακούσει τις ανησυχίες τους και να τους καθοδηγήσει ώστε να βρουν τις απαντήσεις που ψάχνουν, μέσα από τη συμπάθεια και την ενσυναίσθηση που μας διακατέχουν ως επαγγελματίες υγείας. Είναι σίγουρα ο άνθρωπος που θα χρειαστεί να αναζητήσετε από την πρώτη στιγμή της κύησης έως τον τοκετό και από τον πρώτο θηλασμό και την εδραίωσή του έως τον απογαλακτισμό.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital