Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην βρεφική & παιδική ηλικία

Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην βρεφική & παιδική ηλικία

Γράφει η
Ευθυμία Στεφανίδου
Παιδίατρος - Νεογνολόγος
Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΜΕΝΝ ΛΗΤΩ

Μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα ανέτειλε στον πλανήτη μας το δεύτερο μισό του 2019. Η πανδημία COVID-19 πλήττει τη χώρα μας από τις αρχές του 2020 και προς το παρόν συνεχίζει.

Λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως η Πολιτεία αναγκάστηκε να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της νόσου.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία του πληθυσμού είναι πολλές και πολυεπίπεδες από όποια θέση και αν βρίσκεται κανείς.

Επιπτώσεις που αγγίζουν το σύνολο της ανθρώπινης φύσης, σώμα και ψυχή και παράλληλα πλήττουν κάθε τομέα της κοινής ζωής μας, Οικονομία, Σύστημα Υγείας, Κοινωνική ζωή.

Θα χρειαστούμε πολλές μελέτες και αρκετές δεκαετίες για να αναλύσουμε σε βάθος τη σημερινή μας πραγματικότητα.

Ασφαλώς τη μεγαλύτερη βαρύτητα την υφίστανται όσοι από τους συμπολίτες μας βιώνουν την ασθένεια σωματικά, οι οικείοι τους και οι συγγενείς τους με όλες τις επιπλοκές και το πιθανό πένθος που ακολουθεί σε κάποιες περιπτώσεις. Οι σκέψεις μας και οι ευχές μας είναι μαζί τους!

Όσον αφορά τον πληθυσμό που παραμένει σωματικά υγιής από τον ιό, η επίδραση του γεγονότος της πανδημίας και των επακόλουθων μέτρων της Πολιτείας στη ψυχική σφαίρα είναι σημαντική.

Φυσικό επακόλουθο το όλο κλίμα να επιδρά και στο ψυχισμό των παιδιών μας.

Άγχος, φόβος, περιορισμός, μοναξιά, ανία είναι λέξεις με τις οποίες συχνά ο κόσμος περιγράφει τα συναισθήματά του.

Είναι γεγονός ότι ακόμα και η εγκυμοσύνη και η περιγεννητική περίοδος είναι διαφορετικές σήμερα. Η έγκυος πιθανά να αισθάνεται ανασφάλεια ιδιαίτερα στην πρώτη εγκυμοσύνη όπου όλα είναι πρωτόγνωρα.

Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο για εξετάσεις γίνονται χωρίς τη συνοδεία του πατέρα, ο τοκετός και η παραμονή στο μαιευτήριο χωρίς την πληθώρα συγγενών και τις εκφράσεις της οικογενειακής χαράς για το νέο μέλος.Μειωμένες και οι επισκέψεις των συγγενών στο σπίτι, οι βόλτες με το καρότσι, ακόμα και ο Σαραντισμός στην Εκκλησία προϋποθέτει ραντεβού.

Φυσικά πάντα υπάρχει στη ζωή και η καλή πλευρά!

Η λεχώνα έχει ανάγκη από ησυχία και ηρεμία με το μωρό της και η παραμονή στο σπίτι κάνει καλό στη νέα οικογένεια. Τα βρέφη και τα νήπια σήμερα έρχονται σε επαφή με λιγότερους ενήλικες και παιδιά, βγαίνουν λιγότερες φορές από το σπίτι και αντικρίζουν πρόσωπα πίσω από μάσκες.

Δεν πάνε σε βρεφονηπιακό σταθμό, σε παιδικές χαρές, σε πάρτι.

Τα μεγαλύτερα παιδιά στερούνται το σχολείο τους και τους συμμαθητές τους. Το πρόσωπο των δασκάλων είναι αινιγματικό πίσω από τη μάσκα και η οθόνη του υπολογιστή δε διδάσκει τη γλώσσα του σώματος, για να μην αναφερθούμε και στην πολύωρη χρήση οθονών.

Παρόλες όμως τις δυσκολίες πρέπει να επισημάνουμε και το θετικό!

Με τις καραντίνες τα παιδιά παρέμειναν λίγο στο σπίτι τους, με τους γονείς τους! Κόπασαν οι αναρίθμητες δραστηριότητες και οι ρυθμοί τους έγιναν πιο ήρεμοι!

Στο χέρι μας είναι να διαχειριστούμε τα νέα δεδομένα μας όσο γίνεται πιο θετικά και παραγωγικά, άλλωστε «η ζωή έχει γυρίσματα» όπως λέει η σοφή παροιμία του λαού μας!

Εκείνο που προέχει σήμερα είναι να παραμείνουμε υγιείς και να προστατέψουμε τους γύρω μας. Η πανδημία θα περάσει όπως τόσες και τόσες άλλες δυσκολίες και κάποτε θα το διηγούμαστε στα παιδιά και τα εγγόνια μας!

Καλή δύναμη!


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital