Φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής της γυναίκας

Φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής
της γυναίκας

Γράφει ο
Ιάσων Σγουρέας
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Επιστημονικός Συνεργάτης ΛΗΤΩ

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής και οι δραστηριότητες της σημερινής γυναίκας έχουν εισάγει νέες συνήθειες, για τις οποίες το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τρόπους προστασίας και προσαρμογής.

Tο χλώριο της πισίνας, η αυξημένη εφίδρωση στο γυμναστήριο, η συχνή αποτρίχωση κι η αλλαγή της σκληρότητας του νερού από περιοχή σε περιοχή, είναι προδιαθεσικοί παράγοντες διαταραχών, που δημιουργούν την ανάγκη ειδικής προστασίας της ευαίσθητης περιοχής της σύγχρονης γυναικάς.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Χρησιμοποιήστε βαμβακερά εσώρουχα με μαλακά λάστιχα που δεν δημιουργούν δερματικούς ερεθισμούς και παρατρήματα.
  • Αποφύγετε την αποτρίχωση του μπικίνι με ξυράφι ή κερί (διότι αφήνουν αόρατους μικροτραυματισμούς στην επιδερμίδα που λειτουργούν σαν πύλες εισόδου μικροβίων) και προτιμήστε κάποια αποτριχωτική κρέμα, φωτόλυση ή laser Αλεξανδρίτη.
  • Χρησιμοποιήστε ταμπόν όταν κολυμπάτε σε πισίνα με χλώριο ειδικά αν είστε έγκυος το οποίο θα αφαιρείτε αμέσως μετά την έξοδο από το νερό και το ντους.
  • Φορέστε στεγνά εσώρουχα φεύγοντας από την πισίνα ή το γυμναστήριο ώστε να μην μείνετε με την υγρασία πολλή ώρα στις πτυχές του δέρματος και την ευαίσθητη περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που κάνουν έντονη σωματική εργασία και θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τουλάχιστον ένα εφεδρικό εσώρουχο.
  • Πριν και μετά από έντονη δραστηριότητα τοποθετήστε στις πτυχές του σώματος (κάτω από τους μαστούς και ανάμεσα στους μηρούς και τους γλουτούς λίγο ταλκ με ψευδάργυρο (zinc). O ψευδάργυρος είναι δερματικό αντισηπτικό και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων άρα και ερεθισμού ενώ αποτρέπει την εκδήλωση οσμής.
  • Όταν γυμνάζεστε σε κοινόχρηστους χώρους (γυμναστήρια) χρησιμοποιείτε πάντα ικανού μεγέθους πετσέτα κατά την άσκηση στα όργανα ώστε το γυμνό δέρμα να μην έρχεται σε άμεση επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες (κάθισμα-πλάτη μηχανημάτων).
  • Η χρήση γαντιών κατά την άθληση προλαμβάνει τους τραυματισμούς των χεριών και τη μετάδοση μολύνσεων.
  • Τα πρώτα 2-3 βράδια μετά το τέλος της περιόδου κάνετε κολπικές πλύσεις με σοδόνερο (5γρ. μαγειρική σόδα σε 250 ml χλιαρό νερό), η σόδα αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων.
  • Σε περίπτωση που εμφανιστεί οσμή στο εσώρουχο ή στα κολπικά υγρά, μέχρι να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, μπορείτε να κάνετε κολπικές πλύσεις με αραιό διάλειμμα ξυδιού σε χαμομήλι (αναλογία: 15 ml λευκό ξύδι σε 200 ml χλιαρού νερού με ή χωρίς χαμομήλι) το οποίο δεν θα αλλοιώσει τα αποτελέσματα της καλλιέργειας κολπικού υγρού.
  • Όταν είστε υποχρεωμένες να επισκεφθείτε κοινόχρηστες τουαλέτες, πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν και μετά, αποφεύγετε την επαφή με εκτεθειμένες επιφάνειες και πάντα χρησιμοποιήστε τα δικά σας μαντηλάκια κι όχι το χαρτί της τουαλέτας μιας κι είναι η συχνότερη αιτία μολύνσεων.

Πάντα να θυμάστε ότι για οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα της άσκησης, της εργασίας ή του lifestyle, ο γυναικολόγος σας είναι πάντα εκεί για να σας καθοδηγήσει πως να προστατέψετε την υγεία σας.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital