Ευ ζην & εγκυμοσύνη

Ευ ζην & εγκυμοσύνη

Γράφει η
Ήρα Καϊκη

Μαιευτήρας Γυναικολόγος,
Επιστημονική Συνεργάτης ΛΗΤΩ

Το "ευ ζην" σημαίνειζωή του ανθρώπου περισσότερο ποιοτική, αποδοτικότερη και πιο άνετη και διερευνάθέματα που σχετίζονται με τηδιατροφή, τησωματική άσκηση, τηνκαλλιέργεια του πνεύματος, τιςκοινωνικές σχέσεις.

Η μοναδική σχέση μητέρας και παιδιού ξεκινάει από την πρώτη μέρα της σύλληψης, γι' αυτό και η γυναίκα πρέπει να βιώσει την εγκυμοσύνη με τον καλύτερο τρόπο.

Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται η κύφωση στη θωρακική μοίρα και η λόρδωση στην οσφυϊκή μοίρα, άρα φροντίζουμε τη διατήρηση και εξασφάλιση καλής στάσης, αποφεύγοντας να χαθούν οι άξονες του σώματός της, πράγμα που εξασφαλίζεται με την σωστή άσκηση κατά την εγκυμοσύνη.

Άσκηση

Η άσκηση βοηθάει στη μείωση των πόνων της μέσης, στη δυσκοιλιότητα, στο πρήξιμο των μελών του σώματος.Αυξάνεται η ενεργητικότητα, βελτιώνεται η διάθεση και ο ύπνος. Η άσκηση ξεκινάει μετά την 12η εβδομάδα της κύησης με σύμφωνη γνώμη του ιατρού. Επιλέγουμετο βάδην (γυμνάζεται η καρδιά), το χορό, δίνοντας ενέργεια στο σώμα (προσοχή στις αναπηδήσεις), την κολύμβηση (θάλασσα ή πισίνα), pilates ή yoga κλπ. Δεν πρέπει όμως να υπερβάλουμεστην άσκηση!

Ισορροπημένη Διατροφή.

Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη καλύπτει τις ανάγκες αμφότερων, μητέρας και εμβρύου. Δενχρειάζεταιόμως να"τρώμεγια δύο". Η υγιεινή διατροφήσημαίνει διατροφή από όλες τις ομάδες τροφίμων, στις συνιστώμενες ποσότητες.

Οι διατροφικές ανάγκεςμιαςεγκύουδιαφοροποιούνται σε κάθε τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

1ο τρίμηνο

Στο πρώτο τρίμηνο αυξάνονταιοι απαιτήσεις για φυλλικό οξύ (ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β), το οποίο κρίνεται απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου, τη σύνθεση του DNA, την αποφυγή μεγαλοβλαστικής αναιμίας, πρόωρου τοκετού, κ.ά.

Ο ιατρός χορηγεί συμπληρώματα φυλλικού οξέος, συν καταναλώνουμετροφές καλές πηγές φυλλικού οξέος -πράσινα, σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελών, μπρόκολο, μαρούλι, λάχανο, φρέσκα φασολάκια, αρακάς), τα πορτοκάλια, τα φιστίκια, τα φασόλια και τα όσπρια.

Στην εγκυμοσύνη αυξάνεται κατά 20% η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α συναντάται, με τη μορφή της ρετινόλης, σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (αυγά, τυρί) και σε φυτικά τρόφιμα βρίσκεται, κυρίως ως β-καροτένιο, σε πορτοκαλί φρούτα (ροδάκινα, βερίκοκα, πεπόνι, παπάγια) και λαχανικά (καρότα, κολοκύθα, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά). Άρα δεν χρειάζεται κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης Α.

2ο τρίμηνο

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνηςχρειάζεται να επικεντρωθούμε στην κάλυψη των αναγκώνσε σίδηρο Fe.

Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή στη γέννηση λιποβαρούς μωρού. Οιπηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά, τα ψάρια, όσπρια, φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί, ξερά φρούτα. Για καλήαπορρόφηση σιδήρουσυνδυάστε τα παραπάνω τρόφιμα με καλές πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, κόκκινη πιπεριά, ακτινίδιο, φράουλες, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών).Γυναίκες που ενδεχομένως, χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης C είναι όσες έχουν πολλαπλά έμβρυα και οι καπνίστριες. Συστήνεται καιη συμπληρωματική χορήγηση σιδήρου (συμπληρώματα Fe) κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Παράλληλα καλύπτουμε τις ανάγκεςσε ασβέστιο, καθώς σε αυτό το διάστημα αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δόντια και τα οστά του μωρού σας.

Προτιμήστεγαλακτομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά, όχι όμως άπαχα. Αν δεν τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, διαλέξτεπροϊόντα σόγιας ενισχυμένα με ασβέστιο (γάλα ή γιαούρτια σόγιας), αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα, σουσάμι, ταχίνι και ψάρια με το κόκκαλό τους (σαρδέλες, γαύρο, αθερίνα). Ειδάλλως, απαιτείται η συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου Ca.

Εκτός από τα συμπληρώματα Ωμέγα 3 που συνιστά ο Ιατρός, πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε Ωμεγα3 λιπαρά οξέα, (σολομός, γαύρος, σαρδέλες, κολιός, ρέγκα, λιναρόσπορος, ξηροί καρποί, κ.ά.), καθώς είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών του μωρού σας.

3ο τρίμηνο

Kατά το τρίτο τρίμηνο, πάλι δίνουμε έμφαση σε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και σίδηρο.

Η δυσκοιλιότητα, κυρίως λόγω ορμονικών αλλαγών (αύξηση της προγεστερόνης) αντιμετωπίζεται με την κατανάλωση τροφίμωνπλουσίων σε φυτικές ίνες (ολικής άλεσης δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια), καιλήψη τουλάχιστον 2λίτρα υγρών καθημερινά.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital