Όρια χρήσης της τεχνολογίας στα παιδιά

ΌΡΙΑ ΧΡΉΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΆ

Ελένη Σιώκου

Παιδίατρος - Νεογνολόγος,

Επιστ. Συνεργάτις ΜΕΝΝ ΛΗΤΩ

Xωρίς αμφιβολία ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας. Σχεδόν σε κάθε σπίτι υπάρχει υπολογιστής, tablet, έξυπνα τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών και βέβαια τηλεόραση. Τα παιδιά, μιμούμενα τις συμπεριφορές των γονιών, έρχονται σε επαφή από πολύ μικρή ηλικία με τις συσκευές αυτές και βλέπουμε να χειρίζονται με αξιοθαύμαστη ικανότητα έξυπνα τηλέφωνα, tablet, υπολογιστές.

Πώς επιδρά, όμως, η τεχνολογία στα παιδιά; Υπάρχουν όρια τα οποία θα πρέπει να βάζουν οι γονείς;
To σίγουρο είναι ότι προσφέρει μια παροδική ηρεμία στους γονείς, αφού τα παιδιά είναι απασχολημένα στην οθόνη τους, και μια περηφάνια για το πόσο έξυπνο είναι το μωρό τους που χειρίζεται το τηλεχειριστήριο ή το tablet του γονέα πριν καν περπατήσει.

Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα παιδιά μας από τη χρήση μιας οθόνης. Δεν θα ήταν άλλωστε και σωστό.

Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία ως ένα μέσο μάθησης, δημιουργίας και σύνδεσης με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ένα ακατάλληλο πρόγραμμα μπορεί όμως να αναστατώσει το παιδί με τις σκηνές βίας που θα περιέ-χει ή τους έντονους θορύβους, ή να περάσει λάθος μηνύματα, επειδή στις μικρές ηλικίες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον αληθινό κόσμο από τον φανταστικό, ή να διαταράξει τον ύπνο του.

Οι πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού και αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι γονείς θα πρέπει να θέτουν όρια στον χρόνο που θα μπορεί το παιδί του να παρακολουθεί τηλεόραση ή να παίζει με το κινητό ή τον υπολογιστή.

Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής ξεκαθαρίζει ότι τα όρια αφορούν την ψυχαγωγία και όχι την εκ-παίδευση, διότι άλλο είναι να παίζει ένα παιχνίδι στο play station και άλλο να ψάχνει πληροφορίες στον υπολογιστή, π.χ. για το μάθημα της Ιστορίας.

Τα όρια που θέτουν η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι:

Για παιδιά κάτω των 18 μηνών:
πλήρης αποφυγή χρήσης κάθε οθόνης εκτός από περιστασιακή χρήση, π.χ. μιας βιντεοκλήσης με τη γιαγιά ή με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας που βρίσκεται μακριά.

Στην ηλικία αυτή συνιστάται να παίζουμε με τα παιδιά μας, να τους μιλάμε, να επικοινωνούμε με τα μάτια, να τους τραγουδάμε και για τα μικρότερα των 6μηνών να περνούν χρόνο μπρούμυτα (tummy time).

Για παιδιά ηλικίας 18-24 μηνών:
Επιλέγουμε εκπαιδευτικά προγράμματα υψηλής ποιότητας τα οποία παρακολουθούμε μαζί με τα παιδιά, έτσι ώστε να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τι βλέπουν, και για χρόνο μικρότερο της μιας ώρας. Θα πρέπει να προωθούμε τη φυσική δραστηριότητα και το διαδραστικό παιχνίδι.

Για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών:
Επιτρέπεται για μία ώρα την ημέρα η χρήση της οθόνης σε υψηλής ποιότητας προγράμματα. Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά, για να τα βοηθήσουν να καταλαβαίνουν αυτά που βλέπουν. Προσπαθήστε να βάζετε όρια στον χρόνο και μην υποκύπτετε για να τα κρατάτε ήρεμα.

Για παιδιά 6-10 ετών:
Επιτρέπεται έως 1½ ώρα την ημέρα, αλλά θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στα παιδιά ότι θα πρέπει πρώτα να ασχοληθούν με τα μαθήματά τους. Στην ηλικία αυτή αναπτύσσεται πολύ η ικανότητά τους στην τε-χνολογία και θα πρέπει να βρίσκουμε την ισορροπία ανάμεσα στον ωφέλιμο, τον δημιουργικό και τον χα-λαρό χρόνο.

Για παιδιά 11-13 ετών:
Μέχρι 2 ώρες την ημέρα, αρκεί αυτός ο χρόνος να μην επηρεάζει τις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού. Στην ηλικία αυτή καταλαβαίνουν απόλυτα τι τους προσφέρει κάθε δραστηριότητα.

Κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι για να πετύχουν τον στόχο τους οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν μαζί με τα μικρά παιδιά τους τηλεόραση, για να τους εξηγούν αυτά που βλέπουν, να δίνουν το παράδειγμα και να μην ασχολούνται συνέχεια με το κινητό τους ή τον υπολογιστή όταν βρίσκονται στο σπίτι, να έχουν τον υπολογιστή και την τηλεόραση στο σαλόνι και να έχουν πάντα τον νου τους αν το παιδί εμφανίσει σημάδια εθισμού.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital