Αποτρίχωση µε Laser - Μύθοι και αλήθειες
Αποτρίχωση
µε Laser
ΜύθοI και αλήθειες
Όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άντρες επιλέγουν πια για την αποτρίχωσή τους τη μέθοδο του laser. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ρίξουμε λίγο φως στο θέμα αυτό και να διαχωρίσουμε τους ΜΥΘΟΥΣ από τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ.
Ευγενία Γιαρένη-Βεργινάδη
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Υπεύθυνη Τμήματος Laser – Αποτρίχωσης ΛΗΤΩ
1. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα σημεία του σώματος. ΑΛΗΘΕΙΑ.
Το laser μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε περιοχές του προσώπου, όπως άνω χείλος, πηγούνι, παρειές ή και σε ολόκληρο το πρόσωπο και τον λαιμό αν χρειάζεται, όσο και σε περιοχές του σώματος όπως χέρια, στήθος, κοιλιακή χώρα, μπικίνι, μασχάλες, πόδια.
2. Είναι επικίνδυνο για τον «ασθενή». ΜΥΘΟΣ.
Πρόκειται για μια εντελώς ακίνδυνη δέσμη φωτός, που μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και απορροφάται επιλεκτικά από τη μελανίνη του τριχικού θύλακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αναγεννητικών κυττάρων που παράγουν τριχοφυΐα. Το laser δρα αποκλειστικά και μόνο στον στόχο, αφήνοντας ανέπαφη τη γύρω περιοχή.
3. Υπάρχουν αντενδείξεις στην εφαρμογή του laser αποτρίχωσης. ΑΛΗΘΕΙΑ. Υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις για την εφαρμογή του laser αποτρίχωσης και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η σωστή λήψη του ιστορικού του υποψήφιου για αποτρίχωση ατόμου πριν από την εφαρμογή της θεραπείας.
4. Υπάρχει κίνδυνος για τα μάτια. ΜΥΘΟΣ. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τόσο ο χειριστής όσο και ο «ασθενής» φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά, προς αποφυγήν οφθαλμικών βλαβών.
5. Είναι η καινούργια μόδα το laser αποτρίχωσης στην παιδική ηλικία. ΑΛΗΘΕΙΑ. Όλο και περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση για αποτρίχωση με laser από την παιδική ηλικία. Πολύ συχνά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο άνω χείλος (συνήθως για αρχή) και στη συνέχεια και σε περιοχές όπως οι μασχάλες και το μπικίνι, ειδικά σε νεαρές στην προεφηβεία που αθλούνται (π.χ. μπαλέτο, κολύμβηση). Ενημερώνουμε τους γονείς ότι πρόκειται για μια μέθοδο όχι εντελώς ανώδυνη, καθώς επίσης και για το ότι θα χρειαστεί ικανός αριθμός συνεδριών για να ελεγχθεί η τριχοφυΐα.
6. Πρόκειται για ανώδυνη μέθοδο. ΜΥΘΟΣ. Δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για μια ανώδυνη μέθοδο. Θα έλεγα ωστόσο
ότι πρόκειται για κάτι ανεκτό και, επειδή το αποτέλεσμα «αποζημιώνει», θα έλεγα ότι αξίζει τον κόπο όλοι να «επενδύσουμε» σε αυτού του τύπου την αποτρίχωση.
7. Είναι ασφαλές το laser κατά τη διάρκεια της κύησης. ΑΛΗΘΕΙΑ. Γνωρίζουμε ότι το laser είναι μια ασφαλής μέθοδος αποτρίχωσης, εγκεκριμένη από το FDA (Food and Drug Administration) εδώ και 25 χρόνια. Πολλές γυναίκες, επομένως, συνεχίζουν το συνηθισμένο πρόγραμμα αποτρίχωσης, με την απαραίτητη συναίνεση του θεράποντος γυναικολόγου. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να αποφεύγεται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, για προληπτικούς και μόνο λόγους.
8. Είναι γνωστός ο αριθμός των συνεδριών που θα απαιτηθούν. ΜΥΘΟΣ. Ο αριθμός των συνεδριών που θα απαιτηθούν είναι άγνωστος. Κι αυτό γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το χρώμα της επιδερμίδας, το χρώμα, το πάχος και την πυκνότητα της τριχοφυΐας, την περιοχή του σώματος, το ορμονικό προφίλ του ατόμου.
9. Μπορεί να υπάρξουν παρενέργειες. ΑΛΗΘΕΙΑ.
Μπορεί να υπάρξουν τυχόν παρενέργειες όπως ερύθημα (κοκκίνισμα), οίδημα ή και πόνος τοπικά. Όμως πρόκειται για παροδικές βλάβες που ένας έμπειρος δερματολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει. Στο σημείο λοιπόν αυτό θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τον ρόλο του «χειριστή» του μηχανήματος. Καλό θα ήταν το laser να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ιατρό.
10. Μπορεί να εφαρμοστεί το laser σε «μαυρισμένο» δέρμα. ΜΥΘΟΣ. Το laser αποτρίχωσης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πρόσφατα ηλιοεκτεθειμένο δέρμα ή σε δέρμα που έχει εκτεθεί σε τεχνητές λάμπες μαυρίσματος (solarium).