Ασφάλεια της εγκύου στις µετακινήσεις

Ασφάλεια της εγκύου στις µετακινήσεις

Παναγιώτης Λεκάκος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστ. Συνεργάτης ΛΗΤΩ

Oι µετακινήσεις µε κάθε είδους µέσο είναι συνηθισµένες και κατά την περίοδο της εγκυµοσύνης. Πρέπει να γίνονται; Αν ναι, τι πρέπει να προσέχει η έγκυος; Οι µετακινήσεις µπορούν να γίνονται µε όλα τα µέσα µεταφοράς, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την έγκυο. Ο µόνος που µπορεί να το κρίνει αυτό είναι ο θεράπων ιατρός. Στις µετακινήσεις η έγκυος πρέπει να φοράει ευρύχωρα και άνετα ρούχα και να είναι καθιστή. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, πρέπει να είναι ξεκούραστη, να έχει ελαφρύ γεύµα, πρέπει να έχει µαζί της νερό, σνακ, αντισηπτικό υγρό, µαντηλάκια και να έχει προβλέψει για τα φάρµακά της. Ανά µία µε δύο ώρες πρέπει να ξεµουδιάζει κάνοντας µερικά βήµατα και όσο είναι καθιστή πρέπει να κινεί τα πόδια της. Αυτό βοηθάει στην κυκλοφορία του αίµατος.

Αυτοκίνητο Η έγκυος µπορεί να βρίσκεται στο αυτοκίνητο ως οδηγός, εφόσον βέβαια το επιτρέπει η πορεία της εγκυµοσύνης, αλλά και ως επιβάτις σε οποιαδήποτε θέση. Σε όλες τις περιπτώσεις η πρόσδεση µε τη ζώνη ασφαλείας είναι ο κανόνας, αλλά το επιβάλλει και ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας. Για να έχει η ζώνη ασφαλείας το επιθυµητό αποτέλεσµα, πρέπει να είναι σε επαφή µε το σώµα, να εφαρµόζει καλά πάνω στο σώµα και όχι χαλαρά, και να µην περνάει πάνω από χοντρά ρούχα. Το διαγώνιο τµήµα της ζώνης πρέπει να περνάει ανάµεσα από τους µαστούς και το τµήµα της ζώνης που είναι ψηλά να είναι περίπου στο µεσοδιάστηµα λαιµού και ώµου. ∆εν πρέπει να ακουµπάει ή να είναι κοντά στον λαιµό. Το άλλο τµήµα της ζώνης που βρίσκεται στη µέση πρέπει να µην ακουµπάει στην κοιλιά. Πρέπει αυτό να ακουµπάει στα οστά της λεκάνης. Πρακτικά σηµαίνει ότι τραβάµε τη ζώνη να εφαρµόσει όσο πιο χαµηλά γίνεται. Η ρύθµιση του καθίσµατος πρέπει να είναι σε όρθια θέση και η πλάτη του σώµατος να είναι σε επαφή µε το κάθισµα. Μπορεί να χρειάζεται ένα µαξιλαράκι µέσης αυτοκινήτου, για πιο άνετη θέση και στήριξη του σώµατος.

Τα µαξιλαράκια της κεφαλής που βρίσκονται στα καθίσµατα έχουν µεγάλη αξία, παρότι δεν τους έχει δοθεί η πρέπουσα σηµασία. Αυτά τα µαξιλαράκια δεν είναι για να ξεκουράζεται το κεφάλι. Το µαξιλαράκι της κεφαλής προφυλάσσει τον αυχένα από τη βίαιη εκτίναξη της κεφαλής προς τα πίσω σε περίπτωση σύγκρουσης. Το µαξιλαράκι πρέπει να υψωθεί όσο πιο ψηλά γίνεται, µέχρι του σηµείου να είναι άνετα. Αυτό γίνεται αφού υψώσουµε το µαξιλαράκι τουλάχιστον µέχρι το ύψος των αυτιών (το επάνω τµήµα του µαξιλαριού να είναι περίπου στο ίδιο ύψος µε την επάνω άκρη των αυτιών). Το άλλο που πρέπει να πετύχουµε είναι το πίσω µέρος της κεφαλής να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο µαξιλαράκι. Οι αερόσακοι δεν πρέπει να απενεργοποιηθούν. Τέλος, η έγκυος, εφόσον βρίσκεται στη θέση του οδηγού, πρέπει να µετακινήσει το κάθισµα ώστε το τιµόνι να µην ακουµπάει στην κοιλιά, αλλά και να µπορούν τα πόδια να χειρίζονται άνετα τα πεντάλ. Καλό θα είναι, αν υπάρχει η δυνατότητα, να µετακινηθεί το τιµόνι και να έχει κατεύθυνση προς τον θώρακα. Η απόσταση µεταξύ θώρακα και τιµονιού πρέπει να είναι 20-25 εκατοστά. Επίσης, καλό θα είναι µέσα στην καµπίνα του αυτοκινήτου να υπάρχουν µόνο τα απαραίτητα, και αυτά πρέπει να είναι συσκευασµένα και ασφαλισµένα, ώστε σε περίπτωση απότοµου φρεναρίσµατος ή ατυχήµατος να µην εκσφενδονισθούν. Μικρά και µεγάλα αντικείµενα µπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυµατισµούς, ακόµα και να δυσχεράνουν τον απεγκλωβισµό από το αυτοκίνητο σε περίπτωση ανάγκης.

Τέλος στην περίπτωση που επίκειται σύγκρουση και γίνεται αντιληπτό, καλό θα είναι όλο το σώµα και το κεφάλι µαζί να εφαρµόσει, να ακουµπήσει όσο πιο δυνατά µπορεί στην πλάτη του καθίσµατος και το κεφάλι στο αντίστοιχο µαξιλαράκι, βάζοντας δύναµη στα χέρια. Με αυτόν τον τρόπο και τη βοήθεια της ζώνης ασφαλείας, των αερόσακων και των µαξιλαριών της κεφαλής προσπαθούµε να µειώσουµε τη βίαιη µετακίνηση του σώµατος, που είναι η κύρια αιτία τραυµατισµού. Στην περίπτωση που συµβεί ατύχηµα µε το αυτοκίνητο, ακόµα και αν έχουµε πάρει όλα τα πιο πάνω µέτρα και όσο ελαφρύ και αν είναι, πρέπει να ενηµερώσουµε τον θεράποντα ιατρό και στην ανάγκη να επισκεφθούµε το νοσοκοµείο για άµεση αξιολόγηση της κατάστασης.

Αεροπλάνο

Τα ταξίδια µε το αεροπλάνο επιτρέπονται, καθώς και ο έλεγχος της εγκύου από τις πύλες ασφαλείας (χρειάζεται επιβεβαίωση σε κάθε αεροδρόµιο). Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τους δικούς της κανόνες, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πρώτα ενηµέρωση της εταιρείας.

Η άδεια του θεράποντος ιατρού για πτήση µε το αεροπλάνο είναι απαραίτητη. Συνήθως τα ταξίδια επιτρέπονται µέχρι την 36η εβδοµάδα για µονή κύηση και µέχρι την 32η εβδοµάδα για δίδυµο κύηση. Σε κάποιες περιπτώσεις µπορεί να χρειασθεί η χορήγηση οξυγόνου στη διάρκεια της πτήσης, αλλά καλό θα είναι γι’ αυτό να έχει γίνει ενηµέρωση και προγραµµατισµός από πριν.

Πάντα η έγκυος είναι καθιστή, κατά προτίµηση σε θέση δίπλα στον διάδροµο, φοράει συνέχεια τη ζώνη (υπάρχει κίνδυνος απροειδοποίητων αναταράξεων), πίνει νερό και περπατάει ανά µία ώρα, ενώ όταν κάθεται κινεί τα πόδια. Αυτά είναι πιο επιβεβληµένα να γίνονται στην πτήση µε αεροπλάνο σε σύγκριση µε τα άλλα µέσα.

Ελικόπτερο

Γενικά η έγκυος, µπορεί και µε το ελικόπτερο να ταξιδέψει. Η επιβίβαση και η αποβίβαση από αυτό γίνονται µόνο µετά από εντολή του πιλότου. Η κατεύθυνση για την είσοδο και την έξοδο από το ελικόπτερο είναι µόνο από µπροστά, για να έχει οπτική επαφή ο πιλότος και ειδικά όταν είναι σε λειτουργία ο έλικας. Στην καµπίνα του ελικοπτέρου είναι ελάχιστα αυτά που επιτρέπεται να έχει η έγκυος µαζί της. Επίσης η εταιρεία χρειάζεται να γνωρίζει το βάρος του κάθε επιβάτη, για να γίνει ισοµερής κατανοµή του βάρους στο ελικόπτερο. ∆εν µπορεί να γίνει αλλαγή θέσης, αλλά ούτε και µετακίνηση επιβάτη κατά τη διάρκεια της πτήσης χωρίς την άδεια του πιλότου. Η χρήση της ζώνης ασφαλείας είναι απαραίτητη. Πιθανό πρόβληµα για την έγκυο είναι και η έλλειψη τουαλέτας στο ελικόπτερο. Η χρήση της τουαλέτας πριν από την επιβίβαση για ένα ολιγόωρο ταξίδι ίσως είναι η λύση σε αυτό το θέµα, που είναι υπαρκτό.

Πλοίο, τρένο Και εδώ κάθε εταιρεία έχει τους κανόνες της. Χρειάζεται ενηµέρωση από πριν. Το ταξίδι µε το πλοίο καλό είναι να αποφεύγεται το πρώτο τρίµηνο της εγκυµοσύνης όταν υπάρχουν συµπτώµατα ναυτίας. Είναι αυτονόητο ότι στη διανυκτέρευση σε καµπίνα η έγκυος κοιµάται στο χαµηλότερο κρεβάτι-κουκέτα. Με αυτά τα µέσα το ταξίδι είναι πιο άνετο, υπάρχει ελευθερία κίνησης και η διαδροµή είναι ευχάριστη. Προσοχή χρειάζεται για αποφυγή συνωστισµού, προς προφύλαξη από τη µετάδοση µολυσµατικών ασθενειών, αλλά και λόγω του αισθήµατος της ναυτίας που υπάρχει εξαιτίας της ευαισθησίας στις διάφορες οσµές.

Λεωφορεία Αποφυγή συνωστισµού, πάντα καθιστή, καλός αερισµός.

Γενικά στις µετακινήσεις, όταν αυτές επιτρέπονται, πρέπει να υπάρχει ένας καλός προγραµµατισµός από πριν, ειδικά στις πολύωρες. Χρειάζονται ένας φάκελος µε όλες τις εξετάσεις της εγκυµοσύνης, το τηλέφωνο του θεράποντος ιατρού σε πρώτη ζήτηση, ο ΑΜΚΑ της εγκύου, σνακ, νερό, φάρµακα, αντισηπτικό υγρό, µαντηλάκια, και όλα θα πάνε καλά.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital