Εγκυμοσύνη - τοκετός - Δύο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζονται χειρουργικά
Εγκυμοσύνη - τοκετός
Δύο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζονται χειρουργικά
Γιώργος Ευσταθίου
Γενικός Χειρουργός, Επιστ. Συνεργάτης ΛΗΤΩ
Οι αλλαγές που υφίσταται το γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλές. Συχνά, όμως, συνοδεύονται από παθήσεις που μπορεί να χρειαστούν χειρουργική αντιμετώπιση. Ποιες είναι αυτές, όμως, και πότε η έγκυος πρέπει να απευθυνθεί σε χειρουργό;
Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις ευτυχέστερες περιόδους στη ζωή της γυναίκας. Όμως, οι αλλαγές που υφίσταται το γυναικείο σώμα είναι δυνατόν να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν την εμφάνιση παθήσεων που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Δύο από τις συνηθέστερες αυτές καταστάσεις είναι η ομφαλοκήλη και η αιμορροΐδοπάθεια.
Η ομφαλοκήλη
Η ομφαλοκήλη είναι συχνότερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες. Μπορεί να πρωτοεμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να καταστεί εμφανής μια μικρή προϋπάρχουσα λόγω της σταδιακώς αυξανόμενης ενδοκοιλιακής πίεσης. Η συχνότητα εμφάνισης της ομφαλοκήλης στις εγκυμονούσες γυναίκες είναι 0,08%.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους χειρουργούς για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας κήλης σε εγκυμονούσες ή σε γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυες και αυτό λόγω των αλλαγών που υφίσταται το γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η χρονική στιγμή κατά την οποία θα αποφασιστεί η αποκατάσταση της κήλης εξαρτάται από το εάν και εφόσον αυτή παρουσιάζει συμπτώματα. Μικρές ασυμπτωματικές κήλες είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζονται είτε κατά τη διάρκεια του τοκετού, σε περίπτωση καισαρικής τομής, είτε μετά από τουλάχιστον 8 εβδομάδες από τον τοκετό.
Σε περίπτωση που παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά δεν έχει επιπλακεί (περίσφιξη), η ασθενής δύναται να υποβληθεί σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδανικά στο δεύτερο τρίμηνο, με μεγάλη ασφάλεια τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η περισφιγμένη ομφαλοκήλη, η οποία είναι επείγουσα χειρουργική κατάσταση και χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.
Συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί διάσταση της λευκής γραμμής (διάσταση ορθών κοιλιακών μυών). Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί κήλη, δύναται όμως να συνυπάρχει με κήλη και η διόρθωσή της μπορεί να γίνει μόνο για αισθητικούς λόγους.
Η αποκατάσταση της ομφαλοκήλης μπορεί να γίνει είτε με συρραφή του χάσματος είτε με τοποθέτηση πλέγματος, με ανοιχτή ή λαπαροσκοπική επέμβαση.
Η αιμορροΐδοπάθεια
Ακόμα ένα συχνό πρόβλημα που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να παραμείνει και έπειτα από αυτή, είναι η διόγκωση των αιμορροΐδων.
Οι αιμορροΐδες εμφανίζονται συνηθέστερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, διότι η ευμεγέθης μήτρα εκείνη την περίοδο πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα, με αποτέλεσμα να γίνεται συμφόρηση στις φλέβες του αιμορροϊδικού πλέγματος. Αυτό, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου τις οποίες επιφέρουν οι ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την κύηση, αλλάζει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή. Επιπλέον, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης παρουσιάζεται συχνά δυσκοιλιότητα, την οποία επιτείνει η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή.
Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από απλή φαγούρα έως εμφάνιση αίματος κατά την κένωση ή και ακούσια απώλεια αερίων. Αυτό μπορεί να αγχώσει την έγκυο, που ούτως ή άλλως διανύει μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής της.
Η αντιμετώπισή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνίσταται κυρίως στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η έγκυος πρέπει να πίνει πολύ νερό, να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και να φροντίζει την υγιεινή της περιοχής.
Σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών οι αιμορροΐδες θα εξαφανιστούν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση, όμως, που επιμείνουν είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής της. Η σύγχρονη χειρουργική είναι πλέον σε θέση να προσφέρει ένα μεγάλο εύρος λύσεων, οι οποίες εγγυώνται ένα ανώδυνο και μόνιμο αποτέλεσμα (μέθοδος HAL, Laser κ.ά.).