Θηλασμός μετά από καισαρική τομή

Μπορώ να θηλάσω μετά από καισαρική τομή;... αναρωτιούνται πολλές γυναίκες!

Η απάντηση είναι ότι μπορείτε να θηλάσετε - εφόσον βέβαια το επιτρέπει η γενική κατάσταση και των δύο - απολαμβάνοντας τόσο εσείς όσο και το μωρό σας, τα μοναδικά οφέλη του μητρικού θηλασμού.

Είδη καισαρικής τομής - Συναισθήματα μητέρας

Όταν η καισαρική τομή είναι προγραμματισμένη, οι περισσότερες μητέρες είναι αρκετά προετοιμασμένες για τη διαδικασία του θηλασμού.

Στην έκτακτη ή επείγουσα καισαρική όμως η μητέρα στρεσάρεται, φοβάται, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που αισθάνεται μπερδεμένη ή και θυμωμένη καθώς οι προσδοκίες της για φυσιολογικό τοκετό δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Αποτέλεσμα των συναισθημάτων αυτών είναι να θεωρεί, κάποιες φορές, πως δεν είναι αρκετά δυνατή ή ικανή για να θηλάσει. Στην πραγματικότητα όμως η ικανότητα για θηλασμό και η επιτυχία πραγμάτωσής του δεν σχετίζεται καθόλου με τη μέθοδο του τοκετού.

Είδη αναισθησίας

Η καισαρική τομή πραγματοποιείται, είτε με επισκληρίδειο αναισθησία οπότε η μητέρα έχει τις αισθήσεις της και μπορεί να συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία του θηλασμού, είτε με γενική αναισθησία οπότε και καθυστερεί, συνήθως για μία ώρα περίπου, η πρώτη συνάντηση με το μωρό της.

Φάρμακα

Τα φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια μίας καισαρικής, στην πλειονότητά τους είναι συμβατά με τον μητρικό θηλασμό, με μόνη προϋπόθεση να χορηγούνται σε ασφαλείς δόσεις. Μάλιστα, πολλές φορές κρίνονται και υποστηρικτικά, καθώς βοηθούν τη μητέρα να είναι χαλαρή και να μην αισθάνεται πόνο στην τομή, κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα νεογνά που γεννιούνται με καισαρική, χάνουν ευκολότερα βάρος, το πρώτο 24ωρο της ζωής τους καθώς, λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που δίνεται στη μητέρα, γίνονται πιο άτονα-ληθαργικά ή αυξάνεται η διούρησή τους.

Θηλασμός αμέσως μετά τη γέννηση

Ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τη γέννηση, τοποθετώντας το νεογνό – δέρμα με δέρμα - στον θώρακα της μητέρας, εφόσον βέβαια το επιτρέπει η γενική κατάσταση και των δύο. Απαραίτητη προϋπόθεση: να έχει δηλωθεί η πρόθεση για θηλασμό στον γιατρό, τη μαία και το αρμόδιο προσωπικό του μαιευτηρίου.

Η θέση βέβαια, στην οποία βρίσκεται η μητέρα, δεν της παρέχει μεγάλη άνεση και ευχέρεια κινήσεων, αυτό όμως δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, εμπόδιο για να θηλάσει, με την καθοδήγηση των μαιών.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις όπου ο θηλασμός πρέπει να περιμένει (σε γενική αναισθησία ή όταν το νεογνό χρειάζεται σταθεροποίηση ή/και εντατική παρακολούθηση), ενθαρρύνεται η άμεση έναρξη της γαλουχίας με χρήση θήλαστρου.

Πότε έρχεται το γάλα;

Το σήμα για έναρξη παραγωγής γάλακτος δίνεται με την έξοδο του πλακούντα από τη μήτρα. Ανεξάρτητα λοιπόν από τη μέθοδο τοκετού, ο οργανισμός λαμβάνει την ίδια εντολή, με τη μόνη διαφορά ότι το γάλα ‘κατεβαίνει’ λίγο αργότερα σε περίπτωση καισαρικής.

Στάσεις θηλασμού

Εκτός από την κλασσική καθιστή στάση, με μαξιλάρι στα πόδια πάνω στο οποίο τοποθετείται το νεογνό, πολλές μητέρες βρίσκουν τη ξαπλωτή θέση στο πλάι αρκετά βολική για να θηλάζουν.

Σημαντική ακόμα είναι η χρήση μαξιλαριών, τα οποία τοποθετούνται ανάμεσα στα πόδια της μητέρας, ή κάτω από τον αυχένα ή πίσω στη μέση έτσι ώστε να περιορίζεται η τάση που δημιουργείται στην τομή της κοιλιάς.

Μία επίσης βολική στάση είναι αυτή όπου η μητέρα κρατά το νεογνό κάτω από τη μασχάλη της, υποστηρίζοντας το σώμα του πάνω σε μαξιλάρι. Με αυτόν τον τρόπο, δεν ασκείται καθόλου πίεση αλλά ούτε και αγγίζεται η περιοχή της τομής, με αποτέλεσμα η μητέρα να μην αισθάνεται πόνο καθώς θηλάζει.

Λουκά Αφροδίτη, Μαία Χειρουργείου


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital