Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

Απαντά Αναστάσιος Τσεκούρας
Δ/της Πλαστικής Χειρουργικής Μαιευτηρίου Λητώ
Σύμβουλος Πλαστικός Χειρουργός Τμήματος Μαστού
Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας

Η  αφαίρεση του μαστού, είναι λογικό να δημιουργεί στην γυναίκα άγχος, απώλεια θηλυκότητας, αίσθημα σεξουαλικής απόρριψης, έλλειψη αυτοπεποίθησης και συχνά να την οδηγεί σε κατάθλιψη.

Η τάση διεθνώς σήμερα είναι οι γυναίκες μετά από μαστεκτομή να οδηγούνται σε αποκατάσταση του μαστού  εφόσον το επιθυμούν.

Τι εννοούμε όμως λέγοντας «αποκατάσταση του μαστού»;

Εννοούμε την χειρουργική προσπάθεια της εκ νέου ανάπλασης του μαστού που αφαιρέθηκε με μαστεκτομή. Μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Το πλεονέκτημα όταν η ανάπλαση γίνεται ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή είναι ότι η γυναίκα μετά το χειρουργείο έχει και πάλι άμεσα - σε ένα βαθμό - την αίσθηση και των δύο μαστών της.

Πόσοι τρόποι αποκατάστασης υπάρχουν;

Υπάρχουν πολλές σύγχρονες μέθοδοι αποκατάστασης του μαστού, άλλες πιο απλές και άλλες πιο σύνθετες που ομαδοποιούνται σε δύο κατηγορίες επεμβάσεων.

Στην πρώτη κατηγορία χρησιμοποιούμε εξειδικευμένους διατατήρες ιστών και ενθέματα σιλικόνης (που είναι απόλυτα ασφαλή),  των οποίων η ποιότητα και η ποικιλία επιλογής έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

Στη δεύτερη κατηγορία, χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους μυοδερματικούς κρημνούς, δηλαδή τμήματα δέρματος με άφθονο υποδόριο λίπος που μεταφέρονται από κάποιο άλλο σημείο του σώματος - όπως η πλάτη, η κοιλιά ή ο γλουτός - με ειδικό τρόπο στη θέση του μαστού που αφαιρέθηκε.  Στην περίπτωση αυτή ως επί το πλείστον δεν χρησιμοποιούμε ένθεμα σιλικόνης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές χρειάζεται να επέμβουμε και στον υγιή μαστό με μείωση, αύξηση ή ανόρθωση  για να υπάρχει τελικά η καλύτερη δυνατή συμμετρία μεταξύ των δύο μαστών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση είναι πολύ ικανοποιητικό και βοηθάει πολύ σημαντικά στην καλύτερη ποιότητα ζωής των γυναικών.

Ασφαλώς όμως το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί είναι θέμα που η γυναίκα θα πρέπει να συζητήσει με τον πλαστικό χειρουργό που αφού της εξηγήσει τις διάφορες χειρουργικές μεθόδους, σε συνεννόηση με τον χειρουργό μαστού θα καταλήξουν στην κατάλληλη για εκείνη επέμβαση.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την αποκατάσταση;

Η αποκατάσταση του μαστού δεν έχει καμιά επίδραση στις υποτροπές της νόσου και δεν εμποδίζει τη μετεγχειρητική χορήγηση προφυλακτικής χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας.

Τα πιθανά συμβάματα περιορίζονται κυρίως στις άμεσες μετεγχειρητικές επιπλοκές κάθε χειρουργικής επέμβασης όπως αιμάτωμα, συλλογή υγρού, υπερτροφική ουλή, διάσπαση τραύματος και σε περίπτωση αποκατάστασης με ενθέματα απόρριψη του ενθέματος συνήθως τις πρώτες εβδομάδες ή δημιουργία ρικνωτικής κάψας σε βάθος χρόνου, που όμως είναι σπάνιες.

Ποια ασθενής είναι κατάλληλη για αποκατάσταση;

Οι περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι κατάλληλες για αποκατάσταση του μαστού η οποία μπορεί να ξεκινήσει ταυτόχρονα με την μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που θα πρέπει για ογκολογικούς κυρίως λόγους η αποκατάσταση του μαστού να καθυστερήσει και να γίνει σε δεύτερο χρόνο.

Παρόλα αυτά η γυναίκα είναι πολύ καλό να ενημερωθεί για την δυνατότητα αποκατάστασης με το που θα πληροφορηθεί την διάγνωση του καρκίνου του μαστού και αρχίσει να συζητά για τη θεραπεία της. Ο χειρουργός μαστού μπορεί παράλληλα να την παραπέμψει στον πλαστικό χειρουργό για πιο λεπτομερή ενημέρωση και με σκοπό να ολοκληρωθεί όλη η προεργασία του προεγχειρητικού σχεδιασμού.

Η πιο πάνω διαδικασία ενημέρωσης δίνει στις γυναίκες την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν πιο θετικά τον καρκίνο του μαστού ανοίγοντας ένα παράθυρο αισιοδοξίας για το μέλλον.

Τι προσφέρει η αποκατάσταση του μαστού;

Παρότι η αποκατάσταση του μαστού δεν μπορεί φυσικά να ξαναδώσει στη γυναίκα τον μαστό της που έχασε λόγω της νόσου, τα οφέλη είναι σημαντικά και θα λέγαμε προφανή. Ο νέος «μαστός» που θα δημιουργηθεί θα είναι πολύ καλύτερος και πιο αποδεκτός από μια εξωτερική πρόθεση στερεωμένη στον στηθόδεσμο.

Η γυναίκα διευκολύνεται σημαντικά στις καθημερινές της δραστηριότητες (π.χ. ντύσιμο, άσκηση, διακοπές ) εφόσον δεν κινδυνεύει να της φύγει η πρόθεση με αποτέλεσμα να κερδίσει πίσω την χαμένη της αυτοπεποίθηση.

Το εύρος δε των επιλογών που υπάρχουν δίνει την δυνατότητα να επιτυγχάνουμε αποτελέσματα αισθητικά πολύ ικανοποιητικά και προπάντων σταθερά και αναπαραγώγιμα για την πλειονότητα των γυναικών.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital