Διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης: Καταλυτικός ο ρόλος του γυναικολόγου
Διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
Καταλυτικός ο ρόλος του γυναικολόγου
Παναγιώτης Χριστόπουλος
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος,
Ειδικός Παιδογυναικολόγος,
Επιστ. Συνεργάτης ΛΗΤΩ
Περίπου το 20% των γυναικών έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση στη ζωή τους, ενώ μία στις 10 είναι ανήλικη. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι παρά την πρόοδο στις μεθόδους αντισύλληψης, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες είναι πολύ συχνές και οι περισσότερες καταλήγουν σε διακοπή. Ποιος είναι, λοιπόν, ο ρόλος του γυναικολόγου σε αυτές τις περιπτώσεις και πώς μπορεί να συμβάλει στην επιθυμητή εξέλιξη αυτής της δύσκολης κατάστασης;
Για πολλές γυναίκες, μια εγκυμοσύνη είναι όνειρο ζωής. Με σκοπό να αυξήσουν την οικογένειά τους και να βιώσουν τη μητρότητα, η εγκυμοσύνη θα οδηγήσει στην απόκτηση ενός παιδιού που θα τις ολοκληρώσει συναισθηματικά. Για πολλές γυναίκες, όμως, οι συνθήκες στη ζωή τους δεν είναι κατάλληλες για να αποκτήσουν παιδί και μια εγκυμοσύνη φαίνεται ως εφιάλτης. Επίσης, κάποιες φορές η κατάσταση υγείας του εμβρύου ή της εγκύου είναι τέτοια που αποτρέπει την απόκτηση ενός παιδιού και καθιστά απαραίτητη τη διακοπή της κύησης. Αν και οι περισσότερες από αυτές τις εγκυμοσύνες θα μπορούσαν να αποτραπούν με τις κατάλληλες αντισυλληπτικές μεθόδους, οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες είναι πολύ συχνές και οι περισσότερες από αυτές καταλήγουν σε διακοπή. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των γυναικών έχουν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση, ενώ μία στις 10 είναι ανήλικη.
Βασικοί λόγοι ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης
Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους μια εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητη είναι:
· Νεαρή ηλικία.
· Σπουδές και επαγγελματική αβεβαιότητα.
· Σχέσεις εκτός γάμου.
· Απροθυμία για δέσμευση.
· Κακή οικονομική κατάσταση.
· Φόβος για τον ρόλο της μητέρας.
· Προβλήματα υγείας εγκύου ή εμβρύου.
Πρώτη επίσκεψη στον γυναικολόγο
για διακοπή της εγκυμοσύνης
Όταν μια γυναίκα ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος και αποφασίσει ότι δεν θέλει να συνεχίσει την εγκυμοσύνη, καλό είναι να απευθύνεται αμέσως στον γυναικολόγο. Ο γυναικολόγος θα εξετάσει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και θα ενημερώσει τη γυναίκα σχετικά με τις επιλογές που έχει. Με το υπερηχογράφημα θα διαπιστωθεί η θέση εμφύτευσης του εμβρύου και θα υπολογιστεί με σχετική ακρίβεια η ηλικία κύησης.
Μέθοδοι διακοπής εγκυμοσύνης
Η έκτρωση γίνεται με δύο τρόπους: τη φαρμακευτική και την επεμβατική:
• Η φαρμακευτική μέθοδος γίνεται σε κυήσεις που ανακαλύπτονται εξαιρετικά νωρίς από τη σύλληψη. Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχει καλά αποτελέσματα και ότι δίνει την ευκαιρία να αποφύγουμε την επέμβαση. Ουσιαστικά, η γυναίκα λαμβάνει κάποια φάρμακα που θα οδηγήσουν στην αποβολή του κυήματος, με τη μορφή μιας «βαριάς περιόδου». Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι είναι πιθανό να μην αποβληθούν όλα τα στοιχεία της εγκυμοσύνης. Κατάληξη μιας τέτοιας κατάστασης είναι μια αιμορραγία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, η γυναίκα να χάσει αίμα και να αναγκαστούμε να καταφύγουμε τελικά σε επεμβατική διακοπή, που προσπαθούσαμε να αποφύγουμε.
• Η επεμβατική διακοπή γίνεται σε οργανωμένο μαιευτήριο, διαρκεί λίγα λεπτά και απαλλάσσει τη γυναίκα από την ανεπιθύμητη κύηση. Με τη χρήση ήπιας μόνο αναισθησίας, ο γυναικολόγος αναρροφά το έμβρυο από τη μήτρα και η εγκυμοσύνη τερματίζεται. Η γυναίκα θα παραμείνει για λίγη ώρα στο μαιευτήριο και μετά επιστρέφει στο σπίτι. Ο πόνος αντιμετωπίζεται συνήθως εύκολα, με κοινά ήπια παυσίπονα, και σε λίγες ημέρες επιστρέφει στην καθημερινότητα της.
Ασφάλεια και γονιμότητα
μετά από διακοπή εγκυμοσύνης
Η επιλογή του κατάλληλου γυναικολόγου είναι σημαντική για να βγει μια γυναίκα από τη δύσκολη θέση με ασφάλεια. Αφού ενημερωθεί η γυναίκα με λεπτομέρειες σχετικά με την επέμβαση, αλλά και τις πιθανές επιπλοκές, και πάρει την οριστική απόφαση να διακόψει την εγκυμοσύνη, τότε ο γυναικολόγος καθορίζει όλες τις παραμέτρους που θα αυξήσουν την ασφάλεια της υγείας της γυναίκας και τη μελλοντική αναπαραγωγική ικανότητά της, για να μπορεί να αποκτήσει παιδιά, αν και όποτε το αποφασίσει στο μέλλον. Όταν η εγκυμοσύνη δεν είναι προχωρημένη, οι πιθανότητες επιπλοκών είναι λιγότερες.
Πολλές γυναίκες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν όπως αιμορραγίες, φλεγμονές, τραυματισμοί της μήτρας και το αν θα μπορεί να αποκτήσει παιδιά στο μέλλον. Λύση σε αυτό θα δώσει η επιλογή ενός γυναικολόγου με εμπειρία, ο οποίος τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, δίνει ιδιαίτερη σημασία και προσοχή σε κάθε περίπτωση, αποφεύγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τους πιθανούς κινδύνους.
Ο ψυχολογικός παράγοντας
Πολύ σημαντική είναι και η ψυχολογική υποστήριξη της γυναίκας πριν και μετά την έκτρωση, καθώς διάφορα συναισθήματα μπορεί να την επηρεάζουν, όπως αβεβαιότητα για το μέλλον, αμηχανία, άγχος, πανικός, κατάθλιψη και άλλα. Αργότερα μπορεί να εμφανιστούν τύψεις, ενοχές, και λύπη. Πολύ συχνά ο γυναικολόγος είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση και οφείλει να υποστηρίξει ψυχολογικά τη γυναίκα, όταν υπάρχει ανάγκη.
Πρόληψη και αντισύλληψη
Μετά την επέμβαση, ο γυναικολόγος έχει υποχρέωση μαζί με τη γυναίκα να συζητήσουν για μέτρα αντισύλληψης. Αναλύοντας τις αντισυλληπτικές μεθόδους που υπάρχουν, αποφασίζουν μαζί ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος, σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις επιθυμίες της κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγουμε παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον.
Γενικότερα, σήμερα ο γυναικολόγος μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς να βοηθήσει τη γυναίκα που βιώνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη να βγει με ασφάλεια από τη δύσκολη αυτή θέση και να της δώσει τη δυνατότητα να οργανώσει την οικογένειά της όταν το αποφασίσει και με τον τρόπο που εκείνη επιθυμεί.