Εμβόλια - Η πολύτιμη προφύλαξη
| ΕΜΒΟΛΙΑ |
Η πολύτιμη
προφύλαξη
Ο χρυσός για την υγεία μας είναι η πρόληψη και η προφύλαξη, πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας, που είναι πιο ευάλωτα σε διάφορες παθήσεις.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος γι’ αυτό είναι τα εμβόλια.
Ποια είναι αυτά, όμως, και τι αποτελέσματα έχουν;
Γράφει η
Μαρία Λυκογεώργου
Παιδίατρος – Νεογνολόγος ΛΗΤΩ
Το παρόν των εμβολιασμών στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από τη σχετικά ταχεία αποδοχή νέων εμβολίων και την αναπροσαρμογή του χρονοδιαγράμματος σύμφωνα με τις σύγχρονες γνώσεις και συστάσεις. Μερικά από τα οφέλη των εμβολιασμών ανά τύπο αναφέρονται στη συνέχεια:
Η εφαρμογή του επταδύναμου συζευγμένου πνευμονοκοκκικού εμβολίου «pvevenar» μείωσε κατά 94% σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών τις διεισδυτικές λοιμώξεις (μέση ωτίτιδα, πνευμονία), επίσης τον αποικισμό του ρινοφάρυγγα στα εμβολιασμένα παιδιά με ορότυπους του εμβολίου, τις λοιμώξεις και τον αποικισμό του ρινοφάρυγγα με ορότυπους ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά, τέλος τις πνευμονοκοκκικές λοιμώξεις με ορότυπους του εμβολίου ατόμων όλων των ηλικιών του περιβάλλοντος του εμβολιασμένου παιδιού.
Αντίστοιχα, το συζευγμένο εμβόλιο μηνιγγιτιδόκοκκου C μείωσε κατά 80% τη συχνότητα της νόσου από οροομάδα C και ελαττώθηκε η νόσος όχι μόνο στα άτομα που εμβολιάστηκαν, αλλά και στον υπόλοιπο πληθυσμό εξαιτίας του φαινομένου της συλλογικής ανοσίας. Επίτευγμα βιοτεχνολογίας αποτελεί η παρασκευή του νέου εμβολίου για το μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β που είναι και ο συχνότερος και στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της δράσης του στα εμβολιασμένα άτομα αναμένονται στις επερχόμενες μελέτες.
Το εμβόλιο της ανεμευλογίας μείωσε τη θνητότητα σε όλες τις ηλικίες ως αποτέλεσμα της ελαττωμένης κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα. Η έξαρση ιλαράς το 2006 σε ανεμβολίαστες ειδικές ομάδες πληθυσμού αθίγγανων ή μεταναστών επιβεβαίωσε τη σημασία της συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και της αυστηρής τήρησης του προγράμματος των εμβολιασμών με το σχήμα των δύο δόσεων (εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας).
Το εμβόλιο κατά των ροταϊών περιέχει τους κυριότερους ορότυπους, που είναι υπεύθυνοι για περίπου το 90% των γαστρεντερίτιδων, που αποτελούν το συχνότερο αίτιο εισαγωγών στο νοσοκομείο. Η εφαρμογή αυτού του εμβολιασμού μείωσε τη νοσηρότητα από τους ορότυπους αυτούς, καθώς και τη θνησιμότητα. Ας συνυπολογίσουμε τις χαμένες εργατοώρες, το κόστος νοσηλείας, τις ιατρικές επισκέψεις, το κόστος της μη ιατρικής φροντίδας (ειδική διατροφή, πάνες, ενυδατικά διαλύματα). Το τετραδύναμο εμβόλιο κατά της Διφθερίτιδος - τετάνου - ακυτταρικού κοκκύτη, πολιομυελίτιδας (dTpa-IPV), που προστίθεται στην ηλικία των 11 ετών, συνέβαλε στην εξάλειψη του κοκκύτη. Εξάλλου ο κοκκύτης σπάνια περιλαμβανόταν από τους γιατρούς ως πιθανό αίτιο χρόνιου βήχα στους ενήλικες, με αποτέλεσμα η διάγνωση να διαφεύγει και ο ασθενής να αποτελεί πηγή διασποράς του αιμόφιλου του κοκκύτη. Ο επανεμβολιασμός με το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας είχε σκοπό τη διατήρηση ικανοποιητικού επιπέδου προστασίας στις χώρες όπου είχε εκδηλωθεί η νόσος και είχε διακοπεί η κυκλοφορία του φυσικού ιού.
Επίσης, επανάσταση στο χώρο των εμβολίων αποτελεί το εμβόλιο κατά των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων. Εκτιμάται ότι, αν οι γυναίκες εμβολιαστούν για τον ΗPV πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργές, ο κίνδυνος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα μειωθεί κατά 80%.
Έχει διαπιστωθεί ότι καλύτερη αντισωματική ανταπόκριση επιτυγχάνεται πριν από την εφηβεία στην ηλικία 9-10 ετών. Η ανοσολογική ανταπόκριση που προκαλείται με τον εμβολιασμό είναι 100 φορές πιο ισχυρή από εκείνη της φυσικής νόσησης.
Διαφαίνεται με σαφήνεια από τα παραπάνω ότι τα εμβόλια είναι ένα μεγάλο δώρο τις επιστήμης στην ανθρωπότητα. Ας εκμεταλλευτούμε τα οφέλη τους. Το πιο ανησυχητικό είναι η άγνοια, η παραπληροφόρηση και η αδιαφορία.