Με το μωρό στην αγκαλιά...

Επιτέλους! Μετά από εννέα μήνες αναμονής, κρατάτε στα χέρια σας το θησαυρό σας. Η γέννηση ενός μωρού φέρνει την ευτυχία, ο πρώτος καιρός όμως μπορεί να κρύβει δυσκολίες και προκλήσεις. Ποιες είναι οι ψυχολογικές ανάγκες της νέας μητέρας, του πατέρα, του νεογέννητου; Τι μπορείτε να κάνετε, ώστε αυτή η περίοδος προσαρμογής για όλους, να περάσει όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο όμορφα;

Το σώμα σας προσπαθεί να ανακάμψει φυσικά και ορμονικά, κάτι που μπορεί να επιφέρει συναισθηματικές μεταπτώσεις. Η σύνδεση και ο συναισθηματικός δεσμός με το μωρό σας είναι αυτό που χρειάζεστε περισσότερο. Επικοινωνήστε μαζί του, η αγκαλιά, το χάδι, η επαφή δέρμα με δέρμα είναι κάτι που κάνει καλό και στους δυο σας. Πολύ ενισχυτικά στη ψυχολογία της λεχώνας λειτουργεί ο θηλασμός. Επιλέξτε να θηλάσετε το μωρό σας άπλετα, με χαρά. Ο θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης και ενισχύει το δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού. Το γάλα είναι τροφή για τον οργανισμό του μωρού, είναι όμως και αγάπη, στοργή, τρυφερότητα και ασφάλεια για την ψυχή του. Ο θηλασμός, λοιπόν, δεν είναι επωφελής μόνο για το παιδί, αλλά και για εσάς. Φροντίστε το σώμα σας. Αγαπήστε την εικόνα σας, δεν είναι μόνιμη. Επιλέξτε ένα σωστό τρόπο διατροφής, αν θέλετε ασκηθείτε, περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Βρείτε χρόνο να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό. Φορέστε ακόμη και μέσα στο σπίτι άνετα ρούχα, φωτεινά χρώματα, που θα σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Βγείτε από το σπίτι, αν θέλετε μαζί με το μωρό, απολαύστε μια βόλτα, κάντε πράγματα που αγαπάτε. Αν έχετε αμφιθυμικά ή αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό σας, για το μωρό σας ή για την κατάσταση εν γένει, μοιραστείτε τα με το σύντροφό σας ή με κάποιο άλλο πρόσωπο που μπορεί να σας νιώσει και να σας καταλάβει. Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας δυσχεραίνουν την επαφή με το μωρό σας και δυσκολεύεστε να τα διαχειριστείτε, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Μην έχετε τύψεις κι ενοχές. Απλά δώστε στον εαυτό σας το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί, για να βρει ξανά τους ρυθμούς του. Κάθε μετάβαση χρειάζεται το χρόνο της. Ήσασταν γυναίκα. Είστε πλέον και μητέρα. Και σίγουρα, είστε η καλύτερη μαμά που μπορεί να έχει το μωρό σας.

Το μωρό σας σάς έχει ανάγκη. Δώστε του την αγάπη σας, την προσοχή σας. Πάρτε το αγκαλίτσα. Τα χέρια σας και το στήθος σας είναι το καλύτερο μέρος γι’ αυτό. Μιλήστε του, βάλτε του μουσική, δώστε του όμορφα ερεθίσματα όταν παρακολουθεί ενεργά, αποκοιμίστε το γλυκά. Όσο περισσότερη αγάπη και συναισθηματική ασφάλεια εισπράξει το μωρό σας τον πρώτο καιρό της ζωής του, τόσο πιο χαρούμενο, κοινωνικό και ισορροπημένο θα είναι. Τόσο πιο σίγουρο θα νιώθει για τον εαυτό του, τόσο πιο δεκτικό και ανοιχτό θα είναι σε νέα πρόσωπα και εμπειρίες. Κι ας έχετε πάντα στο νου σας. Η πρώτη σχέση του ανθρώπου είναι αυτή με τη μητέρα του. Και αυτή η σχέση θα καθορίσει όλες τις μετέπειτα σχέσεις του. Ας είναι λοιπόν η σχέση με το μωρό σας γεμάτη στοργή, αγάπη, αγκαλιά, σεβασμό.
Ο πατέρας καλείται επίσης να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Η προσοχή της μητέρας δίδεται πλέον περισσότερο στο μωρό που απορροφά την ενέργειά της, συχνά μπορεί να νιώθει παραγκωνισμένος. Βέβαια, όσο μεγαλύτερη η ενασχόληση με τη σύντροφο και το μωρό, τόσο πιο ήρεμος και δοτικός γίνεται και ο μπαμπάς, τόσο πιο κοντά έρχεται στη σύντροφο και το μωρό τους. Η αλλαγή στη σχέση είναι δεδομένη, κυρίως με τον ερχομό του πρώτου παιδιού. Η δυάδα γίνεται τριάδα. Καλό θα είναι να επικοινωνείτε, να μιλάτε ανοιχτά για τα όσα αισθάνεστε και σκέφτεστε. Μοιραστείτε τις επιθυμίες σας, τις ανάγκες σας. Ελάτε πιο κοντά. Καλωσορίστε το μωρό σας! Καλοσωρίστε τη νέα σας ζωή. Είναι αληθινά μεγάλη η τιμή που σας έγινε. Είστε γονείς!

 

Ευρυδίκη Κλειδή
Ψυχολόγος
Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital