Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης του ΥΓΕΙΑ-Εξειδικευμένη αντιμετώπιση όλων των παθήσεων
Συνέντευξη στη Μαριλένα Καραμήτρου
Πρόσφατα συστάθηκε στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ εξειδικευμένο Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης, το οποίο χαρακτηρίζεται από αρκετές για τα ελληνικά δεδομένα καινοτομίες. Το «Art of Life & Health» μίλησε με την ομάδα των ιατρών που το απαρτίζει για να μας εξηγήσουν την ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου τμήματος, τη δομή του, τους στόχους του, αλλά και για τις παθήσεις που αντιμετωπίζονται σε αυτό.
Σε τι διαφοροποιείται το Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ; Τι καινούργιο έχει να προσφέρει σε όσους χρειαστούν τις υπηρεσίες του;
Το νέο Τμήμα Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, όπως και σε ανάλογα κέντρα του εξωτερικού, δημιουργεί ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα εξωτερικό ιατρείο σπονδυλικής στήλης με συμμετοχή ορθοπαιδικού και νευροχειρουργού με υπερεξειδίκευση στο αντικείμενο. Στόχος είναι η σφαιρική προσέγγιση της διάγνωσης και της θεραπείας τόσο «καθημερινών» περιστατικών όσο και πιο σύνθετων προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης σε ενήλικες και παιδιά. Στη διάθεση του Τμήματος για τη διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών, βρίσκονται ο πλέον ολοκληρωμένος διαγνωστικός εξοπλισμός του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, ικανός να προσφέρει σε βάθος έλεγχο όλων των παρουσιαζόμενων προβλημάτων, με στόχο την ακριβή διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα του Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης εφαρμόζει σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαγνωστική μεθοδολογία, η οποία, εκτός από τις κλασικές απεικονιστικές μεθόδους (π.χ. MRI), περιλαμβάνει εξειδικευμένες διαγνωστικές τεχνικές όπως δισκογραφία, εκλεκτικά blocks νευρικών ριζών και facts, που στοχεύουν στον εντοπισμό της προέλευσης των συμπτωμάτων. Στόχος του Τμήματος είναι η άρτια αντιμετώπιση των συνήθων προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης, είτε αυτά είναι εκφυλιστικά (κήλη δίσκου, στένωση σπονδυλικού σωλήνα, δισκογενής οσφυαλγία) είτε παραμόρφωση (σκολίωση, κύφωση σε κάθε ηλικία) είτε τραυματικά. Αναλόγως τεράστια είναι η πείρα των γιατρών του κέντρου σε πιο σπάνια προβλήματα, όπως οι όγκοι και φλεγμονές της σπονδυλικής στήλης.
Ποιες τεχνικές θεραπείας εφαρμόζει το Τμήμα;
Εκτός από την κλασική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, πάγιος στόχος του κέντρου είναι η εφαρμογή των νέων και ασφαλών χειρουργικών μεθόδων για τη βελτιωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών που παραπέμπονται για θεραπεία. Παραδείγματα τέτοιων θεραπευτικών μεθόδων είναι η διαδερμική κυφοπλαστική για κατάγματα της σπονδυλικής στήλης και η ολική αντικατάσταση μεσοσπονδυλίου δίσκου, με εξαίρετα αποτελέσματα. Έχοντας αναγνωρίσει το γεγονός ότι η μείωση της έκτασης και βαρύτητας της χειρουργικής επέμβασης συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, εφαρμόζουμε κατά προτεραιότητα, όπου οι ενδείξεις το επιτρέπουν, ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, όπως η μικροδισκεκτομή με χρήση μικροσκοπίου, η διαδερμική δισκοπλαστική με Discogel για δισκογενή οσφυαλγία, η διαδερμική κυφοπλαστική για κατάγματα σπονδυλικής στήλης, η αδρανοποίηση κλάδων των οσφυϊκών νεύρων με ραδιοσυχνότητα για οσφυαλγία που προέρχεται από οσφυϊκά facets και άλλες. Τέλος, πρέπει να τονιστεί η σημασία που δίνουμε στη θεραπεία ασθενών με επιμένοντα προβλήματα έπειτα από προηγούμενη εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη (failed back surgery syndrome). Το πρόβλημα θεωρείται από τα πιο δύσκολα στον τομέα της ιατρικής της σπονδυλικής στήλης, τα πιθανά αίτια είναι πολλά π.χ. μετεγχειρητική λοίμωξη, επιπλοκές υλικών σπονδυλοδεσίας, ανάπτυξη μετεγχειρητικού ουλώδους ιστού (αραχνοειδίτιδα), προηγηθείσα επέμβαση σε λανθασμένο επίπεδο (ή με λανθασμένη διάγνωση και συνεπώς η αντιμετώπισή του απαιτεί στενή συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων με εκτεταμένη πείρα στο αντικείμενο.
Για ποιο λόγο το Τμήμα στελεχώνεται από ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων;
Σε παρόμοια κέντρα του εξωτερικού, πολύπλοκες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως για παράδειγμα μεταστατικοί όγκοι με παρεκτόπιση ή επινέμηση μηνίγγων ή και νωτιαίου μυελού, αντιμετωπίζονται εδώ και αρκετά χρόνια από ανάλογες ομάδες εξειδικευμένων νευροχειρουργών και ορθοπαιδικών. Η κοινή αυτή αντιμετώπιση προσφέρει στον ασθενή το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που προκύπτει από τη συνεργασία δύο ειδικοτήτων, οι οποίες, αν και ασχολούνται με το ίδιο αντικείμενο, σε επιμέρους θέματα το προσεγγίζουν με ελαφρές διαφοροποιήσεις. Ο εξειδικευμένος σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης νευροχειρουργός διαθέτει πιο σαφή εικόνα, λόγω της εκπαίδευσής του, σχετικά με θέματα επιπλοκών του νευ-
ριού ιστού, όπως μήνιγγα, νωτιαίος μυελός ή περιφερικά νεύρα, ενώ ο ορθοπαιδικός, λόγω διαφορετικής εκπαίδευσης, διαθέτει την ικανότητα καλύτερης αντιμετώπισης προβλημάτων σταθεροποίησης σπονδύλων (σπονδυλοδεσίες, κυφοπλαστικές ή ανατάξεις καταγμάτων).
Ποιο είναι το όφελος για τον ασθενή από αυτήν τη συνεργασία;
Με τη συνεργασία αυτών των δύο ειδικοτήτων και την αρμονική τους σύμπραξη κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, επιτυγχάνεται αποτέλεσμα σαφώς καλύτερο αυτού που θα πετύχαινε ο ιατρός της μιας ειδικότητας αν χειρουργούσε μόνος του. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η νέα κατεύθυνση που χαράσσεται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα σε πολύπλοκες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι πιο λεπτομερής και η προσέγγισή τους πιο προσεκτική, έτσι ώστε οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτήν τη φροντίδα να ωφελούνται τα μέγιστα.