Παιδότοποι-Ψυχαγωγία και διασκέδαση με ασφάλεια

Από τη Χριστίνα Τσάκαλου,
Κοινωνική Λειτουργός, Υπεύθυνη Λειτουργίας Παιδικού Σαλονιού ΜΗΤΕΡΑ

Οι παιδότοποι είναι σήμερα ένα καταφύγιο διασκέδασης για τα παιδιά, καθώς στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον λείπουν οι αλάνες, ενώ για παιχνίδι στο δρόμο... ούτε συζήτηση. Όμως, πόσο αλλάζει αυτό τα πράγματα σε σχέση με τα παιχνίδια των μεγαλύτερων και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο δημιουργίας όλο και περισσότερων παιδότοπων στα αστικά κέντρα. Σε μια πόλη όπως η Αθήνα, που κατακλύζεται από εμπορικά καταστήματα, το γεγονός ότι οι περισσότεροι κοινωνικοί χώροι στο πλαίσιο της αξιοποίησης εξαφανίζονται ή υποβαθμίζονται δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους και τους χώρους του παιχνιδιού. Πρόκειται για οροθετημένα σημεία ψυχαγωγίας, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε νήπια και παιδιά μέχρι 10 ετών, με την π α ρ ο υ - σία των συνοδών τους. Τα παιδιά συμμετέχουν σε δ ι ά φ ο ρ ε ς δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ε ς εκτόνωσης, υπό την επίβλεψη προσωπικού. Αρκετοί από αυτούς τους χώρους είναι και σημεία φύλαξης των παιδιών και διαθέτουν μέρη όπου οι γονείς μπορούν να απολαύουν τον καφέ τους και να συζητήσουν με φίλους.
Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως οι υπεύθυνοι των παιδότοπων οφείλουν να έχουν άδεια από το υπουργείο, το δήμο, ή την κοινότητα. Στα σημεία εισόδου πρέπει να είναι αναρτημένοι ειδικοί πίνακες με μέτρα προφύλαξης για τη χρήση των παιχνιδοκατασκευών ανάλογα με την ηλικία και επίσης ο χώρος απαιτείται να είναι πλαισιωμένος σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει σήμανση απαγόρευσης του καπνίσματος, καθώς εμείς οι μεγάλοι τείνουμε να κουβαλάμε παντού τις κακές συνήθειές μας, ακόμα και σε χώρους όπου παίζουν παιδιά, τα δικά μας παιδιά.
Τείνοντας να υποκαταστήσουν τις αλάνες και τα πάρκα, οι παιδότοποι προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να διασκεδάσουν οι μικρές ηλικίες και να χαλαρώσουν οι γονείς. Η αντικατάσταση όμως αυτή φέρνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παίζουν τα παιδιά. Ομαδικά παιχνίδια όπως το κρυφτό και το κυνηγητό, τα μήλα, το λάστιχο, ακόμη και το ποδήλατο τείνουν να εξαφανιστούν.
Η αλληλεπίδραση του παιδιού με το φυσικό περιβάλλον, οι μυρωδιές των λουλουδιών, οι χωμάτινοι πύργοι, καθώς και οι παιδικές φωνές στη γειτονιά, που έφερναν ένα άλλο πνεύμα ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς ακόμα και στους μεγάλους, αποτελούν παρελθόν. Έχουν αντικατασταθεί από χρωματιστά, πλαστικά και χημικά προϊόντα, μέσα σε οριοθετημένους χώρους, οι οποίοι δεν επιτρέπουν ούτε στο σώμα, ούτε στην ψυχή, αλλά ούτε και στα μάτια των παιδιών να ξεφύγουν έστω και λίγο από τα όριά τους.

Π ρ ο σ ο χ ή σ τ η ν α σ φ ά λ ε ι α
Όταν πρόκειται για το παιχνίδι των παιδιών οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή των χώρων που θα επισκεφτούν με τα παιδιά τους. Οφείλουν να είναι μέρος του παιχνιδιού, γιατί η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τη συμμετοχή και τη συνεχή αλληλεπίδραση γονέα - παιδιού.
Οι παιδότοποι είναι απαραίτητοι σε σημεία με εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ώστε οι γονείς να μπορούν να κάνουν πιο εύκολα τις δουλειές τους, όπως και στα νοσοκομεία, ώστε οι λιλιπούτειοι φίλοι μας να έχουν έναν ψυχαγωγικό χώρο αναμονής.

Το παιδικό σαλόνι του ΜΗΤΕΡΑ
To MHTEΡΑ τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στη δημιουργία του παιδικού σαλονιού, που βρίσκεται στο β΄ επίπεδο του Μαιευτηρίου, προς διευκόλυνση των γονέων, μέχρις ότου ολοκληρώσουν μια εξέταση ή επίσκεψη στο νοσοκομείο. Τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, με διάφορα επιμορφωτικά παιχνίδια όπως παζλ και ζωγραφιές που διακοσμούν το χώρο μας.
Ο χώρος προσφέρεται στους μικρούς μας φίλους όχι τόσο με τη μορφή εκτόνωσης με διάφορες δραστηριότητες που βρίσκει κανείς σε κλασικούς παιδότοπους, αλλά με επιμορφωτικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να απασχολήσουν δημιουργικά ένα παιδί, σεβόμενος πάνω απ’ όλα το ήσυχο περιβάλλον του Νοσοκομείου - Μαιευτηρίου.
Με τη δημιουργία του παιδικού σαλονιού διευκολύνονται:
• Οι έγκυοι μητέρες και οι γυναίκες που έρχονται για τις καθιερωμένες εξετάσεις τους, μιας και υπάρχει η δυνατότητα φύλαξης των παιδιών τους.
• Οι επισκέπτες του Μαιευτηρίου, αφού δεν επιτρέπεται η είσοδος των παιδιών σε όλους τους χώρους του. Το παιδικό σαλόνι αποτελεί και χώρο συνάντησης των λεχωίδων με τα πρωτότοκα παιδιά τους, ώστε αυτά να μη στερούνται τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μαιευτήριο. Μέσα από το χώρο αυτό πραγματοποιείται μια πρώτη επαφή των παιδιών με το νοσοκομείο για να τους γίνει πιο οικείο και φιλικό το περιβάλλον πριν και μετά την εξέταση από τον παιδίατρο. Επιπλέον, είναι και μια πρώτη μορφή κοινωνικοποίησης των παιδιών προσχολικής ηλικίας, αφού έρχονται σε επαφή με παιδιά διαφόρων ηλικιών.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital