Δέκα τρόποι...για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας!

Από τον Ευρυπίδη Μαντούδη,
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, MRCOG (Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων - Γυναικολόγων Λονδίνου), Συνεργάτης Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ

Αρκετά ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν παιδί. Πολλές από αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Υπάρχουν, όμως. παράλληλα κάποιες απλές συνήθειες που ενισχύουν σημαντικά τη γονιμότητα του άνδρα και της γυναίκας.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ζευγαριών που. ενώ προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. δεν το καταφέρνουν για διάφορους λόγους. Στην περίπτωση αυτή και αφού προηγηθούν οι κατάλληλες εξετάσεις. είναι δυνατό με την κατάλληλη θεραπεία να αντιμετωπιστούν κάποια σημαντικά προβλήματα. όπως:

  • Η ανεπαρκής ροή αίματος στη μήτρα (συχνό σύμπτωμα σε περιπτώσεις πολυ-κυστικών ωοθηκών). η οποία εμποδίζει το έμβρυο να εμφυτευτεί σε αυτήν. Στην περίπτωση αυτή. η λήψη ασπιρίνης στο δεύτερο μισό του κύκλου μπορεί
    να διορθώσει την κατάσταση.
  • Η ύπαρξη γενετικού ελαττώματος στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. όπως μια γενετική ανωμαλία στη μήτρα. που μπορεί να προκαλέσει από δυστολία στην εμφύτευση του εμβρύου μέχρι αποβολή και πρόωρο τοκετό.
    Σε κάθε περίπτωση. τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί χωρίς επιτυχία για χρονικό διάστημα που ξεπερνά τον ένα χρόνο καλό είναι να υποβληθούν στις ακόλουθες εξετάσεις γονιμότητας:
  • Ορμονικό προσδιορισμό στην αρχή του κύκλου (FSH. LH. E2. προλακτίνη) και προγεστερόνη στο δεύτερο μισό του κύκλου για έλεγχο ωορρηξίας. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις εντοπίζουν την ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών. καθώς επίσης και την ικανότητα των ωοθηκών να παράγουν καλής ποιότητας ωάρια.
  • Υπερηχογραφικό και ενδοκρινολογικό έλεγχο για τη διαπίστωση της ωορρηξίας.
  • Υπέρηχο για να εντοπιστούν τυχόν κύστες ή ινομυώματα.
  • Έλεγχο των σαλπίγγων για να διαπιστωθεί αν είναι φραγμένες.
  • Τεστ σπέρματος για να αξιολογηθούν η κινητικότητα, η ποσότητα και η ποιότητα του.

Ο δεκάλογος της γονιμότητας
Ανεξάρτητα, όμως, από τα τυχόν κατά περίπτωση προβλήματα που είναι πιθανό να εμφανιστούν, υπάρχουν κάποια απλά μέτρα και πρακτικές που μπορούν να ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τη γονιμότητα τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας:

1. Κόψτε την καφείνη
Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγάλες ποσότητες καφείνης επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ποιότητα του σπέρματος των ανδρών όσο και την ικανότητα αναπαραγωγής των γυναικών. Αντίθετα, το τσάι δρα ευεργετικά γιατί περιέχει πολλούς αντιοξειδωτικούς παράγοντες.

2. Περιορίστε το αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αποβολή στις εγκύους και μείωση της κινητικότητας του σπέρματος στους άνδρες. Επιπλέον, το αλκοόλ καταστρέφει βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σημαντικά για τον οργανισμό, όπως οι βιταμίνες Ε και C και ο ψευδάργυρος.

3. Σταματήστε το κάπνισμα
Το χρόνιο κάπνισμα δηλητηριάζει τις ωοθήκες, καθώς ο καπνός ελαττώνει την ικανότητά τους να παράγουν ωάρια. Όσον αφορά στους άνδρες, το κάπνισμα είναι τοξικό για το σπέρμα και επηρεάζει κυρίως την κινητικότητά του.

4. Χαλαρώστε
Οτιδήποτε σας χαλαρώνει μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά για την αναπαραγωγική σας ικανότητα, αφού το έντονο στρες που συνοδεύεται από ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδίες, αϋπνία και κεφαλαλγία, επηρεάζει αρνητικά την ωορρηξία.

5. Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή
Θετικά μπορούν να συμβάλουν τόσο οι βιταμίνες, όπως η Ε και η C, όσο και τα ιχνοστοιχεία, όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Επίσης, το φυλλικό οξύ έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στην ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου και καλό είναι η λήψη του να ξεκινά περίπου τρεις μήνες πριν από την έναρξη της προσπάθειας για εγκυμοσύνη. Αντίθετα, η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α πρέπει να αποφεύγεται τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

6. Προσοχή στα παυσίπονα
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι κάποια παυσίπονα, όπως τα Ponstan, Voltaren κ.ά., δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στη μέση του κύκλου κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, γιατί παρεμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των ορμονών που
σχετίζονται με αυτήν.

7. Προσέξτε το βάρος σας
Γυναίκες πολύ αδύνατες έχουν πρόβλημα να παράγουν ωάρια, καθώς το σώμα σταματά την παραγωγή τους, ενώ στις υπέρβαρες η ύπαρξη λίπους στην κοιλιακή χώρα εμποδίζει την ωορρηξία.

8. Απαραίτητη η άσκηση
Η καθημερινή σωματική άσκηση αυξάνει τη μυϊκή μάζα, βοηθά τον μεταβολισμό και μειώνει το λίπος που μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές.

9. Προσοχή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες
Είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε την καθημερινότητά μας και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την υγεία μας αλλά και τον τρόπο ζωής μας. Για παράδειγμα, είναι απαραίτητος ο επιμελής καθαρισμός φρούτων και λαχανικών, καθώς τα λιπάσματα και τα παρασιτοκτόνα στις καλλιέργειες βλάπτουν το γενετικό υλικό ανδρών και γυναικών. Επίσης, η ύπαρξη ορμονών στην τροφική αλυσίδα έχει αποδεδειγμένα αρνητική επίδραση στη γονιμότητα και των δύο φύλων.

10. Κάνετε τακτικά εξετάσεις
Φροντίστε να κάνετε συχνά ιατρικές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Για παράδειγμα, τα χλα-μύδια, ενώ δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή των γεννητικών οργάνων, που με τη σειρά της δημιουργεί φράξιμο των σαλπίγγων.


Επικοινωνία

210-6902000

info@leto.gr

Ιατροί

Αναζήτηση Ιατρών

Ημερολόγιο
Εγκυμοσύνης

Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα και στο μωρό σας σε κάθε στιγμή της εγκυμοσύνης.

Υπολογιστής
Κύησης

Υπολογίστε της ημέρες της κύησής σας & των γόνιμων ημερών.

Αναζήτηση
Ιατρού

Αναζητήστε με όνομα ή ειδικότητα.

ΛΗΤΩ Γενική, Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Ε.
ΟΜΙΛΟΣ HHG
HHG
HYGEIA Hospital
METROPOLITAN HOSPITAL
ΜΗΤΕΡΑ
METROPOLITAN GENERAL
ΛΗΤΩ Μαιευτικό, Γυναικολογικό & Χειρουργικό Κέντρο
Creta InterClinic – Ιδιωτική Κλινική | Διαγνωστικό Κέντρο
AlfaLab | Kέντρο Μοριακής Βιολογίας & Κυτταρογενετικής
Y-Logimed Α.Ε.
Business Care
Healthspot
Digital Clinic
HEAL
IVF
Apollonion
Aretaeio
HomeCare
ΠLATON ΔΙΑGNOSIS
City Hospital