Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα

Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα έχει σκοπό τον έλεγχο της μήτρας, του ενδομητρίου και των ωοθηκών. Γίνεται συνήθως διακολπικά γιατί η διακολπική οδός προσφέρει καλύτερη απεικόνιση. Ωστόσο, εφόσον είναι απαραίτητο (για παράδειγμα σε νεαρά κορίτσια που δεν έχουν σχέσεις), η εξέταση μπορεί να γίνει διακοιλιακά αλλά με κάποιους περιορισμούς στην ευκρίνεια της εικόνας.
Η εξέταση είναι ανώδυνη και κρατά μερικά λεπτά γίνεται δε με κενή ουροδόχο κύστη. Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα άμεσα.

Με το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορούμε να διαγνώσουμε καλοήθεις όγκους της μήτρας όπως τα ινομυώματα και να παρακολουθήσουμε την εξέλιξή τους, όγκους των ωοθηκών και παθήσεις του ενδομητρίου (του εσωτερικού στρώματος της μήτρας).

Μπορούμε επίσης να παρακολουθήσουμε την ωρίμανση των ωοθυλακίων σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας ή υποβάλλονται σε θεραπεία για πρόκληση ωορρηξίας.
Το απλό γυναικολογικό υπερηχογράφημα μπορεί να χρειασθεί να εμπλουτισθεί με πληροφορίες για τη ροή του αίματος σε συγκεκριμένα όργανα (όπως οι ωοθήκες σε περίπτωση κύστης) και αυτό γίνεται με το ειδικό έγχρωμο υπερηχογράφημα Doppler.  Η εξέταση αυτή μας βοηθάει να ξεχωρίσουμε του πιο ύποπτους για κακοήθεια όγκους.

Τέλος, το τρισδιάστατο γυναικολογικό υπερηχογράφημα μας βοηθάει κυρίως να απεικονίσουμε συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας (όπως η δίκερως μήτρα) και παθήσεις του ενδομητρίου (όπως πολύποδες ή ινομυώματα που αναπτύσσονται μέσα στη μήτρα).

Kivotos tou KosmouFollow us on FacebookΑλφα-lab

ΛΗΤΩ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Ε., Μουσών 7 - 13 Αθήνα, Τ: 210 690 2000
© Copyright 2007-2011 ΛΗΤΩ. All Rights Reserved